home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Magyar találmány az írásfejlesztő toll
Bíró Tímea
2019.12.11.
LXXIV. évf. 49. szám
Magyar találmány az írásfejlesztő toll

Egyszerűen fogjuk a tollat, és írunk. Nem figyelünk az ujjtartásunkra, és nem is sejtjük, hogy hosszú távon mennyi gondot okozunk saját magunknak.

A jobbkezeseknél ez fáradó kezet, ínhüvelygyulladást, íróbütyköt, a balkezesek esetében pedig a természetellenes testtartás a vázizomzat fájdalmát idézheti elő. A magyarországi Bagó Ákos olyan szakemberként írta be magát a nagykönyvbe, aki segít az egyre nagyobb méreteket öltő problémán.


Bagó Ákos (Jankovics Mariann felvételei)
 

* Mit kell tudni rólad, hogyan kerültél a formatervezés világába?

— 1998-ban érettségiztem, de ekkor még nem tudtam, mivel szeretnék igazán foglalkozni. Érdekelt a rajzolás, de sokkal jobban vonzott a pilótaság, így ebbe az irányba indultam el. Mindössze egy év után otthagytam a közlekedési mérnöki szakot, mert nem nyerte el a tetszésemet. Végül a kreativitás mellett kötöttem ki, és elvégeztem a formatervezői szakot. Ez a szakma művészi és mérnöki tudást is adott. Nagy öröm volt számomra mindezekre szert tenni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

* Hogyan született meg az írásfejlesztő toll ötlete?

— A formatervezés tantárgyon belül az egyik féléves feladatunk a dolgozó kéz volt, ami nekünk, formatervezőknek első körben a rajzolással kapcsolatos tevékenységet hozza magával, és így támadt az az ötlet, hogy rajz- és íróeszközt tervezzek. A forma kiötlésekor még nem gondoltam írásfejlesztő eszközre. Abból a célból találtam ki ezt a tollat, hogy megszüntesse az úgynevezett átfogásokat, melyekkel az emberek írnak. Arról az átfogásról van szó, amikor a hüvelykujjunkat rányomjuk a mutató- és a középső ujjunkra a toll fogásakor. Időközben rájöttem, hogy ez a toll átalakítható egy írásfejlesztő eszközzé, mely hasznos lehet akár a balkezesek számára is, hiszen nem úgy takarják vele az írásképet, ahogy eddig. Az édesanyám gyógypedagógus, ezért vele kezdtünk el közösen gondolkodni arról, hogy még mire lehetne használni a tollat. Mielőtt még forgalomba helyeztük volna, számtalan tesztelésen átesett, leginkább fejlesztő- és tanintézményekben. 2003-ban jött létre a végleges termék, és le is védettem ezt a formatervet.

* Miként sikerült forgalomba hozni a terméket?

— 2005-ben a TV2 és egy alapítvány közös műsorában mutattam be, bekerült a legjobbak közé, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam utána, hogy milyen nagy hiánycikkről van szó. Rengeteg pedagógus, tanuló és írásproblémával küzdő ember jelezte, hogy mekkora kereslet lenne az írásfejlesztő tollra. Lényegében a televíziós műsorban való megjelenés volt az egyik legfontosabb része a piackutatásnak. 2007-ben volt a magyarországi Dreher sörgyárnak egy A jövő fiatal vállalkozója nevű pályázata, melyben izgalmas ötleteket és a hozzájuk kapcsolódó üzleti megvalósítás terveit kellett összeállítani, ezeket én egy kedves közgazdász barátommal raktam össze. Legnagyobb meglepetésemre megnyertük a versenyt, és egy törzstőke-támogatást kaptunk, melyből létre kellett hoznom egy céget. A családdal kiegészítettük ezt az összeget, és elkezdtük a tesztdarabok elkészítését, melyeket óvodákban, iskolákban és különféle fejlesztőközpontokban próbáltunk ki. Őszinte véleményeket vártunk, hiszen szerettünk volna minőségi terméket alkotni. 2009-ben álltunk elő a végleges írásfejlesztő tollal. Sok nehézséget kellett leküzdeni, például gondot okozott a tollbetét beszerzése, mivel egy speciális termékről van szó. Magyarországon nem találtunk tollbetétgyártót, ezért az elején Keletről szereztük be a betéteket, majd két-három évvel ezelőtt váltottunk, és jelenleg egy svájci gyártótól rendeljük őket. Nagyon fontos szempont volt számunkra a környezettudatosság, ezért papírba csomagoljuk az eszközt, a toll anyaga méreg- és oldószermentes, azaz nem veszélyes a gyerekekre, illetve könnyen újrafeldolgozható termékről beszélünk, mely utántöltő betétekkel működik.

* Kiknek ajánlott a toll használata?

— 2009-ben rehabilitációs szakmérnöki végzettséget szereztem, így ebből a szempontból is van rálátásom a tollra. Két nagyobb csoport van, melynek ajánljuk: az egyikbe azok tartoznak, akik írni tanulnak, beleértve az egészséges és az írásproblémákkal küzdő gyermekeket is, a másik célcsoportunkat, a rehabilitációs írásfejlesztés kategóriát pedig olyan egyének alkotják, akiknek íráskészsége például egy baleset vagy agysérülés következtében elveszett. Fontos célcsoportunk továbbá az idősebb generáció, melynek tagjai kézremegéssel vagy kézizomzat-gyengeséggel küzdenek, emellett a balkezeseknek is segítséget nyújthat termékünk.

* Olyan jóslatok terjengenek a köztudatban, hogy előbb-utóbb el fogjuk hagyni a kézírást. Mi a véleményed erről?

— Ezt sokan megkérdezik tőlem, és azt gondolom, nem fog eltűnni a kézzel való írás, annak ellenére, hogy egy bizonyos életkor után a többség átvált a számítógépre. Véleményem szerint az iskolai jegyzetelést vagy ábrák, grafikonok megrajzolását kézzel egyszerűbb elvégezni. Magát az írástanulást, illetve az írásfejlesztést nem szabad kihagynunk, hiszen a mozgásfejlődésünknek egy óriási részét alkotja. Gondoljunk csak a képző- vagy a zeneművészekre, akiknek szükségük van a finommotorikus mozgásra.

* Tervben van-e a termékcsalád bővítése?

— Szeretnénk a ceruzaváltozatot is piacra dobni, illetve olyan személyek számára is kifejleszteni egy eszközt, akik már a mi tollunkkal sem tudnak írni, olyan súlyos mértékű problémákkal élnek. Mindenképp bővítenénk a termékcsaládot, mert azt látjuk, hogy nagy az igény rá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..