home 2024. május 10., Ármin napja
Online előfizetés
Magyar—szerb kormányzati csúcstalálkozó
(—)
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
Magyar—szerb kormányzati csúcstalálkozó

Magyarország és Szerbia kapcsolata folyamatosan javul — Pelczné Gáll Ildikót választották az egyik alelnöknek — Magyar képviselők jelentős pozícióban — Indítvány a kettős állampolgárság engedélyezésére — McDonald’s helyett RusBurger — Horrortörténet az Egyesült Államokból

Magyarország és Szerbia kapcsolata folyamatosan javul

Magyar—szerb kormányzati csúcstalálkozót tartottak Belgrádban: előbb a reszortminiszterek folytattak megbeszéléseket, majd a szerb és a magyar kormány jelen levő tagjai közös tárgyalóasztalhoz ültek. Szó esett Magyarország Szerbiának nyújtott támogatásáról európai útja során, a vasúti fejlesztésekről, a határátkelők megnyitásáról — mondta el a két kormányfő közös sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić, majd hozzátette: tanácsot kért a közös gazdasági és az egyéb gondok kapcsán is, mint amilyen a Déli Áramlat gázvezeték kiépítésének kérdése. „Szerbia jó és felelős partnere lesz Magyarországnak” — szögezte le a szerb kormányfő, s megjegyezte, Magyarország és Szerbia kapcsolata folyamatosan javul, Orbán Viktort pedig az ország barátjaként tartják számon.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a tárgyalások során sajnálatát fejezte ki a szerbiai árvizek miatt, egyúttal felidézte, hogy Szerbia is kész volt segíteni a magyarországi árvizek idején. „Az ilyen időkben maguktól sosem fordulnak jóra a dolgok, nagy tettekre és határozott kormányokra van szükség, ezért Magyarország üdvözli Szerbia jelenlegi szilárd kormányát” — mondta Orbán, aki arról biztosította Vučićot, hogy minden körülmények között támogatják Szerbia uniós csatlakozását mindaddig, amíg a szerb nép is ezt teszi.

Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, a BelgrádBudapest vasútvonal kiépítése terén csak pénzügyi kérdések maradtak nyitva, s várhatóan az ősszel gazdasági vegyes bizottsági ülést tartanak majd Belgrádban, amikorra, a remények szerint, sikerül áttörést elérni a pénzügyi kérdésekben, és hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok is.

A Szerbia Palotában, a Belgrádi Magyar Kulturális Intézet megnyitója után megtartott kormányzati csúcstalálkozó keretében hat nemzetközi megállapodást is aláírtak. 

Pelczné Gáll Ildikót választották az egyik alelnöknek

A májusi európai parlamenti választások után újraalakult az Európai Parlament. Elnökévé ismét a német szociáldemokrata Martin Schulzot választották, az intézmény egyik alelnöke pedig a fideszes Pelczné Gáll Ildikó lett. A német küldött a 612 érvényes szavazatból 409-et kapott. A magyar képviselő asszonyt pedig kereken 400 képviselőtársa támogatta szavazatával. Az alelnökválasztás első körében Pelczné Gáll Ildikón kívül az Európai Néppárthoz tartozó olasz Antonio Tajani, az ír Mairead McGuinness, a spanyol Ramón Luis Valcárcel Siso, a román Adina-Ioana Valean és a német Rainer Wieland lett az Európai Parlament alelnöke. A maradék nyolc alelnöki posztért folytatódik a választási küzdelem. Az Európai Parlament nyitó ülése egyébként kisebb közjátékkal indult. A hagyományokhoz híven az elején eljátszották az európai himnuszt, Beethoven Örömódáját, amelyet a szélsőjobboldali képviselők úgy fogadtak, hogy felálltak, és hátat fordítottak az elnöki pulpitusnak.

Magyar képviselők jelentős pozícióban

Az újonnan megalakult Európai Parlamentben Pelczné Gáll Ildikó alelnök asszonyon kívül további magyar képviselők kerültek fontos pozícióba. Például a két legnagyobb frakció vezetőségében is lesz magyar. A Néppárti Frakció Szájer Józsefet választotta első alelnökének, így — akárcsak a korábbi öt évben — ő felel majd a frakció jogalkotási munkájának koordinálásáért. Niedermüller Péter DK-s képviselőt pedig a szociáldemokraták választották meg kincstárnoknak, azaz a frakció gazdálkodását ellenőrző elnökségi tagnak. A magyar uniós tervekről egyébként még a parlament alakuló ülése előtt Pelczné Gáll Ildikó beszélt. Elmondta, hogy az Európai Unió számára a következő ciklus a legfontosabb öt év lesz abból a szempontból, hogy az unió megerősödjön, javuljon a versenyképessége, növekedjen a foglalkoztatás, s eközben egyik nemzetállam versenyképessége se szenvedjen csorbát.

Indítvány a kettős állampolgárság engedélyezésére

Ivan Busko ukrán parlamenti képviselő kezdeményezte, hogy az ukrán törvényhozás vizsgálja meg a kettős állampolgárság engedélyezésének lehetőségét. Az indítvány egyelőre csupán az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada állampolgárainak adna ilyen lehetőséget, Oroszországot nem említi. Kárpátalja megye képviselője hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárság intézményének bevezetése leginkább azokat érinti, akik az Európai Unió országaiban készülnek munkát vállalni. Véleménye szerint ez a külföldön élőknek és dolgozóknak segít abban, hogy egyenlő jogaik legyenek a fogadó ország lakosaival a szociális és az egészségügyi ellátásra, az állandó munkahelyre, valamint az oktatásra. További előny lenne, hogy ezeknek az embereknek megmaradna a kapcsolatuk Ukrajnával. A kezdeményezés sikeressége azonban több mint kétséges, mivel Ukrajnában a kettős állampolgárság intézményének bevezetéséhez módosítani kell az alkotmányt, és ehhez legalább 300 parlamenti képviselő támogató szavazatára van szükség.

McDonald’s helyett RusBurger

A Krím félsziget orosz megszállásával az amerikai McDonald’s gyorsétteremlánc három egysége bezárta kapuját. Helyette az orosz RusBurger éttermei nyílnának meg. A McDonald’s a félsziget orosz annektálása után döntött úgy, hogy bezárja három gyorséttermét, és kivonul a régióból. Most az orosz RusBurger bejelentette, hogy éttermet nyitna Szevasztopolban, éppen az egyik amerikai étterem helyén. A RusBurger egyébként jelenleg mintegy tucatnyi éttermet működtet Oroszországban. Jelmondata csupán annyi, hogy Oroszország íze. Legismertebb terméke a Cár sajtburger, népszerű továbbá a vitézszendvics is.

Horrortörténet az Egyesült Államokból

Az amerikai bíróság felmentette azt a New York-i volt rendőrt, akit életfogytiglani büntetés fenyegetett, mert az interneten nők megöléséről, megfőzéséről és megevéséről fantáziált hasonló „érdeklődésűekkel”. A harmincéves Gilberto Vallét még tavaly márciusban találta bűnösnek egy esküdtszékemberrablásra, gyilkosságra és emberevésre szőtt összeesküvésben, mivel felesége és más nők elrablásáról, megöléséről és megfőzéséről csevegett internetes fórumokon általa személyesen nem is ismert emberekkel. A bizarr képzeletvilágú férfi törzslátogatója volt nemi erőszakot, kínzást és nők megfőzését szimulált jelenetekben ábrázoló honlapoknak, és másokkal hosszasan konzultált tervezett nőrablásokról, emberevésekről. A férfit a felesége jelentette fel a számítógépen talált levelezései alapján, és azóta, érthető módon, el is vált tőle.           

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..