home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Magyar Összefogás
(—)
2014.09.10.
LXIX. évf. 37. szám
Magyar Összefogás

A Magyar Összefogás lista pénteken Belgrádban átadta a támogatói aláírásokat a nemzeti tanácsi választásokra. Ez az első vajdasági magyar lista, mely összegyűjtötte a szükséges számú aláírást. A dokumentumokat többtagú delegációval együtt Hajnal Jenő listavezető adta át a Köztársasági Választási Bizottságnak.

Mintegy 1500 aláírásra volt szükség ahhoz, hogy a Magyar Összefogás lista indulhasson az október 26-ai nemzeti tanácsi választásokon. A számot a vajdasági magyar közösség és a külön választói névjegyzékre feliratkozottak figyelembevételével határozták meg. A 35 fős listán a Vajdasági Magyar Szövetségnek 17 jelöltje szerepel, valamint olyan civilek, értelmiségiek és egyházi személyiségek, akik a vajdasági magyar közösség szellemi, oktatási, kulturális életében kimagasló szakmai teljesítményt értek el.

— A szempontrendszerben nyilvánvalóan a területiség elve volt a legfontosabb, hiszen ennek a közösségnek nagyon sokféle világa van, és ezeket igyekeztünk figyelembe venni. Másrészt az MNT-nek négy nagy kiemelt területe van, a listában ennek a szakmaiságát kellett valamilyen módon tükröztetnünk — nyilatkozta Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője. Egyúttal megtiszteltetésnek nevezte a felkérést, melyet, mint mondta, nem tudott és nem akart elutasítani, hiszen az egy újabb lehetőség a közösség szolgálására. Úgy fogalmazott, hogy tovább kell vinni az elmúlt négyéves ciklusban megkezdett folyamatokat, de keresni kell az alkalmat a változtatásokra is.

Lényegesnek tartotta kiemelni, hogy a következő időszakban a történelmi egyházak is a legmagasabb szinten képviseltetik magukat az Összefogás listáján. Ha a Magyar Nemzeti Tanács elnöke lesz, mindenképpen az eddig is legfontosabbnak számító négy területre összpontosít majd: az oktatás, a művelődés, a nyelvhasználat és a média helyzetére. Az a terve, hogy meg fogja vizsgálni az eddigiekben kidolgozott stratégiák eredményeit, s a tapasztalatok fényében fogja meghatározni az újabb célokat — mondta újságírói kérdésre válaszolva Hajnal.

A Szerbiában élő 22 nemzeti közösség közül 17 választhatja meg közvetlen módon kisebbségi önkormányzatát, közöttük a vajdasági magyarság is. A horvátok, a lengyelek, a macedónok és a montenegróiak elektorokkal választanak, az orosz és a török nemzeti közösség nem vesz részt a választásokon, míg a goráni közösség vezetői úgy nyilatkoztak: nem tartják magukat nemzeti kisebbségnek.

A VMDP nem vesz részt a nemzeti tanácsi választásokon

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt nem vesz részt az októberre kiírt nemzeti tanácsi választásokon. Ahogyan a párt választmánya az állásfoglalásában leszögezi: nem szeretné azt a látszatot kelteni a közvéleményben, hogy lényegében minden rendben van, holott láthatóan szinte semmi sincs. Éppen ezért nem kíván részt venni a nemzeti tanácsi választásoknak nevezett politikai porhintésben, hiszen annak mind a tényleges célja, mind pedig a végső eredménye máris borítékolható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..