home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Magyar önkormányzati célok Zentán és Adán
Kartali Róbert
2024.05.22.
LXXIX. évf. 21. szám
Magyar önkormányzati célok Zentán és Adán

Június 2-án önkormányzati választást tartanak Szerbiában. Ezen a héten a Vajdasági Magyar Szövetség zentai és adai listavezetőit kérdeztük a terveikről.

Zenta mint a Tisza mente központja

Zentán a Vajdasági Magyar Szövetség megújult, képzett, tapasztalt és fiatal jelöltekkel vállalja a közösségi munkát. A választáson teljes listával indul, melyen 29 magyar, Zenta községbeli polgár neve szerepel. A falvakból 6 jelölt van a VMSZ listáján, melyen 12 hölgy is szerepel. A jelöltek között található mezőgazdasági termelő, vállalkozó, orvos, pedagógus, egyetemi tanár, közgazdász, politológus, valamint sportoló is.

A VMSZ listavezetője Burány Hajnalka magyar nyelv és irodalom szakos tanár, a lista második helyén Sztantity Szebasztián mester politológus szerepel. Lapunknak elmondták, hogy a közösségi életben tevékenyen szerepet vállaló, a szülővárosukhoz ragaszkodó, a közösség által megbecsült embereket jelöltek, akiknek konkrét, reális elképzeléseik vannak a község jövőjét illetően. Meggyőződésük, hogy a polgárok igényeinek fokozottabb figyelembevétele, az emberekkel való hatékonyabb kommunikáció az alapfeltétele az önkormányzati munka sikerének. Kiemelték, hogy a jövőben még inkább arra törekszenek majd, hogy az emberek valóban azt érezzék, tevékenyen képviselik az érdekeiket.


Burány Hajnalka

— Mi azok a zentai, magyar emberek vagyunk, akiknek fontos a szülővárosuk és az anyanyelvük, a kultúrájuk és a hagyományaik. Az önkormányzati választás kiemelten jelentős közösségünk jövője szempontjából. Mutassunk egységet és erőt akkor, amikor arról döntünk, hogy kik vezessék önkormányzatunkat! Nagy a tét. Saját sorsunk alakítását nem engedhetjük ki a kezünkből. Olyan megvalósított eredmények és fejlesztések történtek az elmúlt években, amelyek a helyi kezdeményezés és a VMSZ erőteljes érdekképviseleti szerepvállalása nélkül nem jöhettek volna létre. Zentát a Tisza mente fejlett ipari, egészségügyi, oktatási és kulturális, magyar központjaként látjuk a jövőben.

A Zentai Közkórház a Tisza mente legfontosabb intézménye, és csak rajtunk áll, hogy ez így is maradjon — vélik a VMSZ zentai politikusai. Mint mondják, szívügyük a község minden iskolájának és óvodájának arányos fejlesztése. Létfontosságú a szülőföldön való tanulás esélyeinek növelése anyanyelven, ennek megfelelően az általános és a középiskolák, a kollégiumok, valamint az iskoláskor előtti intézmények épületeinek tatarozása, karbantartása folyamatos volt az elmúlt időszakban.

— Szorgalmazzuk a magyar oktatási intézmények hálózatának bővítését magyar középiskolai kollégiumokkal, illetve a már meglévők férőhelyeinek növelésével. Fontos, hogy megtörtént a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium részére a telekvásárlás, mely az első lépés az iskola bővítése felé, valamint folyamatban vannak a munkálatok a félkész épületen. Oktatási intézményeink felújítását és korszerűsítését továbbra is kiemelt feladatunknak tekintjük. Csak a VMSZ csapatának van terve és családbarát jövőképe Zentán. Az otthon- és családteremtés biztos alapjait hozzuk létre. A továbbiakban is garantáljuk a családbarát programokat, az óvodai ellátási díj csökkentését. A mandátum célkeresztjében a kultúra, a civil szféra, az ipar és az oktatás feladatköre áll. Ezúttal is azért harcolunk, hogy a választás után megerősítsük a VMSZ meghatározó befolyását, valamint a zentai magyar közösség erejét az önkormányzati döntéshozatali helyeken. Közösségben gondolkodó vezetés, összefogás, VMSZ-es többségű önkormányzat, ezt kell megvédeni június 2-án — húzták alá a VMSZ zentai politikusai, akik az 1-es számmal indulnak az önkormányzati választáson.


Sztantity Szebasztián

Adán megérett a helyzet a változásra

A VMSZ Adán is teljes listával és önállóan indul a helyhatósági választáson. A listára olyan emberek kerültek fel, akik már bizonyítottak a saját szakterületükön. A jelöltek között van orvos, ügyvéd, tanár, vállalkozó, földműves, közgazdász, állattenyésztő, néprajzkutató és agrármérnök is. Ada község minden településéről vannak jelöltek, köztük hölgyek is. A VMSZ adai listavezetője Tóbiás József vállalkozó, a második helyen Tóth Tamás okleveles közgazdász szerepel.

— Négy évvel ezelőtt Adán nem mi adtuk a polgármestert, aki most minden eredményt sajátjaként tüntet fel, viszont felelős partnerként mindig támogattuk a polgárok számára legfontosabb döntéseket — húzta alá Tóbiás József. A listavezető kiemelte, a községben a VMSZ-nek köszönhetően több projektum is megvalósult anyaországi és tartományi pályázati támogatásból, illetve önkormányzati pénzből. — Az adai és a moholi katolikus templom felújításához anyaországi és önkormányzati forrásokról gondoskodtunk. A baraparti iskola felújítását, melyhez 11 millió dinárt a tartományi oktatási titkárság, 3 millió dinárt pedig az önkormányzat adott, személyes közbenjárásommal sikerült megvalósítani. Ez a befektetés egyúttal az iskola megmentését is eredményezte. Jelenleg közösen kilobbizott támogatásból újítjuk fel az iskola tornatermét. Támogattuk az Adai Műszaki Iskola épületének felújítását és a sportcsarnok teljes belső felújítását, utóbbi a Magyar Kézilabda-szövetség segítségével valósult meg. Tartományi pénzeszközöket különítettünk el a moholi általános iskola fejlesztésére is. A Csobolyó ME és a Vadvirág HK székházait teljesen felújítottuk anyaországi forrásból, és a tájházat is tataroztuk anyaországi és önkormányzati eszközök társításával. A könyvtárban jelentős újítások történtek, és fellendítettük a kulturális életet községünkben. Legfontosabb célunk az egészségesebb közeg megteremtése a községben. Felszámoljuk a szeméttelepet, kiépítjük az ivóvíz- és a szennyvízhálózatot. Projektumunk van a békovai regionális hulladéktárolóhoz való csatlakozásra, ami lehetővé teszi az adai szeméttelep teljes felszámolását. Megreformáljuk a házvásárlási és az energiahatékonysági pályázatokat, utóbbit évente kiírva, hogy négy év alatt 500 családi ház újulhasson meg. Ösztöndíjalapot hozunk létre egyetemistáknak, jobban támogatjuk a középiskolások utaztatását, ingyenessé tesszük a nagycsoportos óvodát és az elsősök tankönyvcsomagját. Elősegítjük a művelődési egyesületek, oktatási intézmények és templomok fejlesztését. Felújítjuk az Ada—Törökfalu utat, és tovább dolgozunk a kulturális és közösségi élet minőségén. Támogatást nyújtunk a kisnyugdíjasoknak tűzifa, orvosság, villanyszámla, szűrővizsgálatok és heti egyszeri melegétel formájában, mert minden lakos egyenrangú, és megérdemli a törődést.


Tóbiás József

— Az elmúlt időszakban a Prosperitati Alapítvány által több mint másfél milliárd dinárt hoztunk Adára, aminek köszönhetően 225 új munkahely jött létre, és 1246-ot megerősítettünk. 106 családot juttattunk saját otthonhoz, 213 kisvállalkozást támogattunk, és 611 alkalommal segítettük a mezőgazdasági termelőket — emelte ki Tóth Tamás. Ezzel rácáfoltak arra a híresztelésre, hogy nem tudnak pénzt hozni Adára, és nem értenek a gazdasághoz. — Tévhit, hogy ezek a pénzek csak a pályázatok nyertesei számára hasznosak. A 225 új munkahely évi több mint 20 millió dinár bevételt hoz a községnek, az 1246 megerősített munkahely pedig mintegy 120 millió dinárt. Ezekből a pénzekből tud a község házvásárlást támogatni, utakat építeni, civil szervezeteket, sportegyesületeket, egyházakat, iskolákat, óvodákat, nyugdíjasokat, vállalkozókat és újszülötteket támogatni. A választás a Bilicki Zoltán vezette Szerb Haladó Párt és a Tóbiás József által vezetett VMSZ között fog eldőlni. A VMSZ célja egészséges környezet, emberközeli önkormányzat, egyenlő bánásmód és a mindenkit érintő gondok megoldása. Ha az emberek a szavazás pillanatában a gyermekük, unokáik, szüleik, nagyszüleik érdekét tartják szem előtt, akkor biztos vagyok a VMSZ győzelmében — tette hozzá Tóth Tamás.


Tóth Tamás (Fényképek: VMSZ-sajtóiroda)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..