home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Magyar nyelvű albummal jelentkezik Leslie Mandoki
Zvekán Péter
2022.12.16.
LXXVII. évf. 50. szám
Magyar nyelvű albummal jelentkezik Leslie Mandoki

Felvetődik a kérdés, hogy mi is pontosan a Mandoki Soulmates. Nos, mindezt Leslie Mandoki hozta össze több mint harminc évvel ezelőtt, aki annak idején Ian Andersonnal, Jack Bruce-szal és Al di Meolával alapította meg a zenekart vagy inkább zenei projektumot. A lényege az volt, hogy összehozza a rock és a dzsessz zenei világának jeles képviselőit, hogy valami igazán fontosat alkossanak.

A tagok rendszeresen összejöttek a Lake Starnbergben található stúdióban, ahol alkottak, főztek, és politikai vitákat folytattak. Az évek alatt rengeteg neves előadó fordult meg ebben a csapatban, olyanok, mint Kimball, Richard Bona, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, John Helliwell, Bill Evans, Cory Henry, Nick Van Eede, Tony Carey, Jesse Siebenberg vagy Steve Bailey.

Mandoki most egy teljesen új elképzeléssel, egy vadonatúj albummal jelentkezett, melyről a Mező Misivel felvett Új a szél című dal volt az első előfutár. A Magyar képek című, magyarországi sztárelőadókat felsorakoztató lemeze 2022. december 2-án érkezett meg a boltok polcaira. A kiadvány nemcsak a legkiválóbb zenészekkel és énekesekkel elkészített anyag lett, hanem egy „ügy”, egy „üzenet” is, mely az egész társadalomhoz szól, különösen ezekben a nehéz időkben. A magyar szövegeket egyébként Kovács Ákos, Horváth Attila és maga Leslie Mandoki írta, Mandoki eredeti angol szövegeit követve. A korongon olyan nevek szerepelnek, mint Ákos, Caramel, Charlie, a néhai Szakcsi Lakatos Béla, Takáts Tamás, és egyedüli énekesnőként Zséda is.

Az élet úgy hozta, hogy eddig csak angolul és néha németül írtam a dalszövegeimet a zenémhez, kivéve a huszonöt évvel ezelőtti Ahol születtem című dalt. De most a szikra tüzet gyújtott bennem, és ezúttal neki mertem rugaszkodni, és magyarul írni abból, ami bennem eredetileg angolul született meg. Az itthoni művészek, Charlie barátom mellett Ákos, Caramel, Mező Misi, Pápai Joci, Szakcsi Lakatos Béla mesterem, tanárom, barátom, aki sajnos már az égi Soulmates-ben muzsikál, Takáts Tamás és nem utolsósorban a csodálatos Zséda is szerepelnek az albumon” — mesélte Leslie.

A korong másik kiemelt dala Pápai Jocival közösen készült el, és az Ide tartozunk címet viseli.

Az Ide tartozunk minden egyes szótagja fontos, hiszen az emberségről szól, és arról, hogy hova tartozunk: a családról, a barátokról, a hazáról, Európáról és az egész nagyvilágról” — mondta a magyar származású Leslie Mandoki, aki nemcsak a világhírű legendákkal kötött örök barátságáért, hanem a magyarországi kapcsolódásaiért is köszönetet mondott: „Hálás vagyok azért, hogy huszonöt évvel ezelőtt megalkottuk a Találkozások albumot, és olyan nagy legendákkal fonódhattam össze, mint Somló Tamás, Zorán, Charlie, Cserháti Zsuzsa és Demjén Ferenc. Most pedig csodálatos, fiatal előadóművészeket ismerhettem meg a Magyar képek kapcsán: többek között Pápai Jocit, akinek köszönöm az egyedülálló művészi teljesítményét. Amikor először hallottam Jocit, az első gondolatom az volt, hogy ő a magyar Stevie Wonder. Ahogy az ő hangjával kinyíltak ezek a dallamok és szavak, tudtam, hogy az Ide tartozunk neki íródott.

Nyitóké: image.stern.de

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..