home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Magyar népmesék a hírös városból
Talpai Lóránt
2021.11.13.
LXXVI. évf. 45. szám
Magyar népmesék a hírös városból

Magyar népmesék, Vízipók-csodapók, Toldi, Mesék Mátyás királyról — ki ne emlékezne ezekre az animációs sorozatokra? Mindezen alkotások Kecskeméten készültek a Kecskemétfilm stúdiójában. A műhelyt hosszú évtizedek óta Mikulás Ferenc vezeti, aki egykor filmezéssel kezdett, majd áttért az animáció világára. Neki köszönhetjük a felsorolt mesterműveket, vele beszélgettünk.

* Az ön által vezetett Kecskemétfilm a magyar animáció legjelentősebb műhelye. Visszatekintene egy kissé a kezdetekre, hogyan is indult minden?

— Véletlenül keveredtem a filmszakma területére, mivel az 1956-os szerepvállalásom miatt eltávolítottak a középiskolából, és az egyetemre sem vettek fel. Segédmunkásként dolgoztam, majd a honvédséghez kerültem. A katonaságnál ismerkedtem meg Wekerle Sándor unokájával, akinek egyik barátja a Bács-Kiskun Megyei Filmstúdióban dolgozott. Ő ajánlotta nekem, hogy ha érdekel a filmezés, akkor érdemes megkeresnem Halász Mihályt. Ő segített, és elkezdtem filmmel foglalkozni. Ezután, a ’70-es évek legelején a Pannónia Filmstúdió létrehozott egy kecskeméti műtermet, melyet Jankovics Marcell segítségével vezettem. Majd múltak az évtizedek, és egyre inkább kizárólag animációs filmekkel szerettem volna foglalkozni, de abban az időszakban nem volt ilyen szakirányú képzés a Művészeti Egyetemen, ezért nehéz volt fiatal munkatársakat toborozni. Valójában ezért jött létre a Kecskemétfilm, vagyis azzal a céllal, hogy animációs szakembereket neveljünk ki. Ha visszatekintünk népszerű sorozatainkra, akkor kijelenthetjük, hogy ezt a bizonyos vállalást sikeresen teljesítettük. A filmkészítés mellett számos alkalommal szerveztük meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, melynek keretében a világ legkiválóbb animációs művészeit sikerült Magyarországra hoznunk.

* Az említett alkotásokat országhatárokon kívül és belül minden magyar ember ismeri, valójában mindannyian ezeken a meséken nőttünk fel. Ez milyen érzés?

— Természetesen nagyon jó érzés, de egyáltalán nem értékeljük túl magunkat. Mi a nyilvánosság előtt dolgozunk, ezért is látványosabbak a sikerek, de senki se gondolja, hogy más, háttérben zajló, tisztességes szakmák kevésbé volnának sikeresek. Szóval helyén kell kezelni a dolgokat. Személy szerint nagyon szerencsésnek érzem magam azáltal, hogy nagyon tehetséges kollégákkal dolgozom. Nekem valójában a feltételeket kell megteremtenem ahhoz, hogy további kiváló animációs sorozatok készüljenek. A régebbi alkotásainkat pedig megbecsüljük, főként amiatt is, mert manapság is nagyon népszerűek. Például a Magyar népmesék angol fordítását már több mint 136 millióan megtekintették.

* Jankovics Marcellhez köztudomásúan szoros barátság fűzte, feltételezem, hogy a vele való együttműködés különösen fontos volt az ön műhelye számára.

— A kecskeméti stúdió valójában elválaszthatatlan Jankovics Marcell személyétől. Több mint ötven esztendővel ezelőtt ismerkedtünk meg közös barátunk, Wekerle Sándor által. Számos animációs sorozatban dolgoztunk együtt. Ő teremtette meg a Magyar népmesék formanyelvét, formavilágát. A történelmi Magyarország egész területéről összegyűjtött népművészeti emlékeket és a különféle helyszínek díszítőművészetét együtt építettük be a népmesesorozatba. Kiemelném még Szabó Gyula szerepét is, aki a magyar nyelv archaikus szépségével járult hozzá a rajzfilmek sikeréhez. Ez a bizonyos formavilág pedig nemcsak a magyarság körében hódít, hanem az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában vagy Indiában is.

* Nagyon megváltozott a fiatalabb generációk ízlése. A kecskeméti animációs műhely igyekszik a mai fiatalok ízlésvilágát is kiszolgálni? Hogyan tartanak lépést a mai világgal?

— Megpróbálunk lépést tartani, a Toldi sorozatnak például havonta megtekintem a nézettségét, mely azt mutatja, hogy nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is rengeteg fiatal követi. Az életkori statisztikákból is az derül ki, hogy nem kizárólag az idősebbek nézik. Természetesen maga a témaválasztás is sokat segített ebben, hiszen Toldi egy nagyon fiatal, tizenéves ember. Egy régi karriertörténet, mely napjainkban is aktuális. A főszereplő az édesapja nyomdokain próbál valamilyen hőstettet végrehajtani. Szóval maga a történet hidalja át korunk generációs különbségeit.

* Mi az, ami alapjában megváltozott az animációk készítésében az idők folyamán, és melyek azok a tényezők, amelyek a technikai fejlődéstől függetlenül változatlanok maradtak?

— A nemzetközi filmfesztiválokon szerzett tapasztalatom alapján az az érzésem, hogy manapság a minden virág virágozzék a jelszó. Ennek megfelelően mindenféle animációs filmmel találkozhatunk, akár a tartalom, akár a formavilág tekintetében, ami néha a minőség romlásához is vezet. Napjaink trendje továbbá, hogy számos egyetemista készít diplomafilmet. Ezeknek a fiataloknak természetesen messze nincs akkora élettapasztalatuk, és ez rányomja bélyegét az alkotásaikra. De azt is tudnunk kell, hogy ők már egészen máshogyan állnak a technikai eszközökhöz, mint mi egykor.

* Milyen újabb animációs történetekre számíthatunk a közeljövőben?

— A népmesesorozatunk után fontos projektumnak tekintjük a 13 részes Cigánymesék sorozatot, melyet — egy kissé kapcsolódva az előző kérdéshez — már 3D technikával készítünk. Ebben a sorozatban roma írók és festők alkotásait, illetve roma népmeséket ábrázolunk. A kísérőzenéről is roma zenészek gondoskodnak. A sorozattal azt szeretnénk megmutatni a többségi társadalomnak, hogy milyen értékek lelhetőek fel ebben a kultúrában, a cigányoknak pedig azt, milyen értékek birtokosai. Emellett elkezdtük az Árpád-házi szentekről, Szent Istvánról, Szent Lászlóról és Szent Margitról szóló animációs sorozatunkat, továbbá Városi legendák címmel a városi folklórhoz kapcsolódó sorozatot készítünk, és településtörténeteket is feldolgozunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..