home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Magyar közösség, magyar erő, közös célok és közös munka
Tóth Lívia
2023.12.02.
LXXVIII. évf. 48. szám
Magyar közösség, magyar erő, közös célok és közös munka

A Vajdasági Magyar Szövetség Adán, a Park Hotelben regionális lakossági fórumot tartott, amelyen bemutatkoztak a Tisza mente tartományi és köztársasági jelöltjei. A két listán mintegy hatvan személy található Magyarkanizsa, Zenta és Ada községekből, akik a december 17-ei választáson a VMSZ színeiben indulnak.

A rendezvény résztvevői a Himnusz elhangzása után egyperces néma csenddel tisztelegtek a közelmúltban elhunyt Pásztor István emléke előtt.

A Vajdasági Magyar Szövetség a 2023-as köztársasági és tartományi választáson teljes listával indul. A köztársasági választási listán 250, míg a tartományin 120 jelölt szerepel. Pásztor István javaslatára 16 évvel ezelőtt vezették be a regionális képviseletet, amit továbbra is tiszteletben tartanak, mert fontos, hogy minden régiónak legyenek képviselői. 

Az eseményen az egybegyűltekhez szólt a magyarkanizsai Kónya Róbert és a zentai Burány Hajnalka tartományi képviselőjelölt, az adai Tóbiás József, a VMSZ tanácsának alelnöke, köztársasági képviselőjelölt, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, köztársasági képviselőjelölt, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a tartományi választási lista vezetője, és dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke, a köztársasági választási lista vezetője.  

Kónya Róbert arról beszélt, hogy mindhárom Tisza menti település folyamatosan fejlődik. Megemlítette a Kispiac és Ludas közötti út kiépítését, a kispiaci művelődési ház felújítását, a magyarkanizsai birkózó akadémiát. Elmondta, a terepen járva felmérik, milyen problémák vannak, mire kellene fókuszálni, melyek azok a feladatok, amelyek a tartományi és a köztársasági képviselőházba bejutó jelöltekre várnak.

Burány Hajnalka hangsúlyozta, az előző mandátumban, a VMSZ tartományi frakciójának részeként, Pásztor István elnök úr vezetésével tapasztalta meg, mit jelent a politizálás, az alázatos, értékteremtő közösségszolgálat, a magabiztos és céltudatos munkavégzés. Képviselőként a magyarságunkhoz való kötődésben, az együttműködésben és a kitartásban kellett példát mutatniuk. A vajdasági magyar közösség érdekeinek megvalósulása csakis erős magyar érdekképviselettel és összefogással jöhet létre.  

–A magyar és a magyar érdekeltségű önkormányzatokban folytatni kell a megkezdett munkát, a beruházásokat, hogy közösségünket erősíthessük. Fontos letisztázni, hogy feszültségek szítása és ellenségeskedés helyett az együttműködés és a partnerség hoz sikert gyermekeink és mindannyiunk életébe. Védjük meg eddigi eredményeinket, adjunk esélyt a folytatásnak. A választásokon dől el, hogy valódi, erős magyar közösség vagyunk-e, ezért mindenkit arra kérünk, hogy december 17-én karikázza be kétszer a hatost, mert ez biztosan hatni fog – mutatott rá Burány Hajnalka.

Tóbiás József felsorolta, az önkormányzati tevékenységük során milyen fejlesztéseket sikerült végrehajtaniuk, és hozzátette, több olyan projekten dolgoznak, amely a jövőben Ada község előrelépését fogja jelenteni.

–Kellő alázattal szolgálni a közösséget. Ez volt mindig a mottó, a jelszó, amely mentén folytattam tevékenységemet az elmúlt 20 évben a közösségi munkámban, illetve az elmúlt mintegy 15 évben a politikai pályafutásom során. Próbáltam ezt mindig úgy végezni, hogy az emberek között legyek és semmiképpen sem szerettem volna föléjük kerekedni. Olyan formában próbáltam tevékenykedni, hogy bármikor, bárkinek az utcán, a templomban, egy mérkőzésen, vagy ahol találkozunk, a szemébe tudjak nézni. Így kívánom ezt a jövőben is tenni. Egy újabb komoly feladat áll előttem, amelyet Pásztor István elnök úr nekem szánt. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági listáján negyedik helyezettnek lenni több mint megtiszteltetés. Nagyon sokan azt mondják, hogy ez egy fix befutó hely. Én nem szeretem ezt a kifejezést. Sportember lévén azt vallom, hogy játsszuk le először a mérkőzést, és majd utána meglátjuk, ki jutott tovább – hallottuk Tóbiás Józseftől.

Kovács Elvira megemlítette, hogy a VMSZ a köztársasági parlamentben 2015 óta napirenden tartotta a migránsválságot, annak ellenére, hogy ez sok képviselőtársuknak nem tetszett. Ennek az eredménye, hogy az utóbbi hetekben eltűntek az illegális bevándorlók, és remélik, hogy ez a helyzet állandósul. A VMSZ vetette fel azt is, hogy hosszabbítsák meg a határátkelők nyitva tartását, és ők mindig a magyar önkormányzatokért lobbiznak, amikor a minisztériumokban a pénzek elosztásáról van szó.   

–Biztos vagyok abban, hogy a jelenlevők közül mindenki érzi az előttünk álló választások fontosságát, és itt senkit sem kell győzögetni arról, hogy miért kell leadni a voksunkat. Azoknak viszont, akik úgy gondolják, úgysem az ő szavazatuk dönt, elmondanám, hogy a legutóbbi választáson 65 szavazaton múlott, hogy a VMSZ-nek hat képviselője legyen a köztársasági parlamentben, vagyis minden egyes szavazat fontos.

Juhász Bálint ez eddigi eredmények alátámasztására számos adatot sorolt fel. Véleménye szerint december 17-e tétje az, hogy erőt tud-e mutatni a vajdasági magyar közösség, vagy sem. A jó szervezettség jelei az aláírásgyűjtés során bebizonyosodtak, de még részt kell venni a választásokon és szavazni kell kettő darab hatosra.

–Mi Vajdaságot egy erős európai régióként látjuk, hiszen minden adottsága megvan hozzá. De olyan régiónak kell lennie, amely átjárható határokkal van összekapcsolva az Európai Unióval Magyarországon, Közép-Európán keresztül, ahol biztonságban lehet élni a határövezetben is, és nem leszünk túszai az elhibázott brüsszeli migránspolitikának, ahol az állam garantálni tudja a saját állampolgárainak a biztonságát. Vajdaság Autonóm Tartomány fölhatalmazásait, jogosultságait, nem csak meg kell őrizni, hanem szélesíteni kell, és ez mind semmit nem ér, ha nem állítjuk a fejlődés szolgálatába.

Juhász Bálint beszélt a tartományi mezőgazdasági beruházásokról, a vállalkozások támogatásáról, az oktatási intézmények fejlesztéséről. Ez az a két párhuzamos sínpár, a tartományi támogatások és gazdaságfejlesztési program szolgálja a vajdasági magyar közösséget. Ez annak köszönhető, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői a helyi közösségekben, az önkormányzatokban, a tartományban, a köztársaságban és az Európa Parlamentben is ott vannak.

Dr. Pásztor Bálint bejelentette, közel 20 év kihagyást követően, eljött az ideje annak, hogy a VMSZ Adán is győzzön.  

–Remélem, hogy most ezen a választáson, és jövő tavaszra is olyan eredményt tudunk elérni, amelynek köszönhetően a helyükre kerülnek a dolgok, és a Vajdasági Magyar Szövetség újra győzni tud Ada községben. Ezért mindent meg fogunk tenni. Magyarkanizsán és Zentán pedig az a feladat, hogy a rend maradjon, és az történjen, ami az elmúlt években is történt, vagyis ebben a két községben is a Vajdasági Magyar Szövetségnek kell fölényesen nyernie bármilyen választáson, ami szembejön. Nekünk folyamatosan bizonyítanunk kell, szolgálnunk kell ezt a közösséget, és ezt kizárólag akkor tudjuk megvalósítani, ha megfelelő felhatalmazással rendelkezünk hozzá, ami akkor következik be, ha a választók úgy döntenek a megmérettetésen, hogy nekünk adják a szavazatokat.

Dr. Pásztor Bálint kiemelte, a Vajdasági Magyar Szövetség az egyetlen olyan erő Vajdaságban, amely meghallgatja az embereket, amely nem szavazatokat vásárol, nem ígérget, hanem kampányidőszakban és békeidőszakban is az emberek között jár, megkérdezi, mi az, amiben segíteni tud.  

–Előfordul, hogy egy-egy problémának a megoldása 10-15-20 évet vesz igénybe, de mivel mi kitartó közösség és kitartó politikai párt vagyunk, amelyet olyan emberek alkotnak, akik mindenféle megmérettetésnek állnak elébe, ezért előbb-utóbb sikert szoktunk elérni. Ilyen volt többek között a határátkelő nyitva tartásának a meghosszabbítása, a Szeged–Szabadka vasútvonalnak az elindítása. Az utóbbi olyan projektum, amelynek a megvalósításán apám valamikor 1996-ban kezdett el dolgozni, és azóta folyamatosan tenni kellett azért, hogy most, 2023-ban, november 28-án fölülhessünk arra a vonatra. Egyedül azt sajnálom, hogy ő már nem érhette meg azt, hogy erre a vonatra fel tudjon szállni, de ha ő nem lett volna kitartó és állhatatos az elmúlt évtizedekben ennek az ügynek és sok más ügynek a vonatkozásában, akkor mi most nem lennénk itt ennyien. Nekem meggyőződésem, hogy a nehézségek, az elvándorlás, az egzisztenciális problémák ellenére van magyar jövő Vajdaságban. De magyar jövő Vajdaságban csak akkor van, ha van erős magyar érdekképviselet is.

Dr. Pásztor Bálint kifejtette, megtapasztalták az elmúlt hetekben, hogy egy emberként mögöttünk áll a vajdasági magyar közösség, de Budapest és a teljes Kárpát-medencei magyarság is támogatja őket. Természetesen ő is arra kért mindenkit, hogy december 17-én vegyenek részt a választásokon, és a tartományi meg a köztársasági listán a 6-os szám bekarikázásával támogassák a VMSZ törekvéseinek a folytatását.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..