home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Magyar kormányzati támogatás a palicsi vitorlázóknak
Tóth Tibor
2021.05.19.
LXXVI. évf. 20. szám
Magyar kormányzati támogatás a palicsi vitorlázóknak

A Palicsi Vitorlásklub fiatal versenyzői magyar kormányzati támogatásban részesülnek, amit sajtótájékoztatón jelentett be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A sajtó képviselőihez elsőként Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szólt, aki örömét fejezte ki, hogy újra találkozhat Soltész Miklós államtitkárral, akivel két évtizedes barátság és együttműködés köti össze.

— Sokat köszönhetünk államtitkár úrnak az elmúlt évek vonatkozásában is, amióta egyházi ügyekkel, illetve magyarországi kisebbségi ügyek intézésével megbízott miniszterelnökségi államtitkár. A Fidesz által vezetett magyar kormány nemzetpolitikában felmutatott teljesítménye példaértékű, a mi számunkra rendkívül fontos. Amikor a többes számot használom, akkor nemcsak a vajdasági magyarokra gondolok, hanem ugyanúgy gondolok a magyarországi szerbekre, a magyarországi horvátokra. Az identitásmegőrzést és -megerősítést szolgáló támogatás, amit a magyar kormány a szerbség vonatkozásában is biztosít, szintén példaértékű. A hobbi miatt vagyunk ma itt, hiszen a vitorlásklub nem egyházi és nem kisebbségi ügy. A mai találkozó a létező együttműködés továbblépését, továbbvitelét szolgálja —mondta Pásztor.

Kikity Andrea, a Palics Vitorlásklub tagja, a Szerbiai Vitorlásszövetség alelnöke elmondta, hogy versenyzőik eredményei az elmúlt időszakban egyre jobbak, hiszen országos bajnokaik vannak, és a nemzetközi regattákon is egyre többször érnek el kimagasló eredményeket a palicsi vitorlázók.

— A kiváló eredmények részben köszönhetőek a gyerekeknek, az edzőknek, klubunk vezetőinek, támogatóinknak, például Magyarországnak, magyar állami támogatásnak köszönhetően ugyanis új eszközöket vásárolhattunk. Ezúton szeretném megköszönni Soltész Miklós államtitkár úrnak, hogy tavaly lehetőséget adott a szerbiai vitorlázóknak, hogy Magyarországon, a Velencei-tavon egy héten át vitorlázzunk és edzőtáborban vehessünk részt. Minden edzés, minden vízen töltött óra nagyon fontos. Bízunk benne, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódik, mind a magyar kormánnyal, mind személyesen államtitkár úrral — mondta Kikity.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte, hogy majd negyven éve járt először az akkor még Jugoszláviának nevezett országban, Donji Milanovacon, ahol a Dunán élete talán legnagyobb vitorlázóélményében volt része, amikor a csodálatosan kiszélesedő víztömegen versenyezhetett.

— Hasonló élmények átélésében szeretném segíteni azokat a fiatalokat, akik akár itt, a Palicsi-tavon, akár Szerbia más tavain, folyóin versenyeznek, vitorláznak. Szeretném, ha ők is megszereznék azt a tudást, amellyel Európa vagy a világ más-más pontján rendezett versenyekre eljuthatnának, megismerve világunk csodálatos értékeit és vízfelületeit. Köszönöm az itteni vezetőknek, edzőknek, hogy ezekért a gyerekekért ilyen sokat tesznek. A magyarországi szerb közösség vezetőivel épp ezért döntöttünk úgy, hogy az idén is meghívjuk a Velencei-tóra azokat a gyerekeket, akik versenyeznek, akik felkészülnek a szerb bajnokságra vagy más versenyekre. A versenyzők vezetőikkel, kísérőikkel egy edzőtáborban vehetnek részt a Velencei-tónál, összesen harminc főt szeretnénk vendégül látni. Ahogy tavaly is tettük, nemcsak a Palicsi-tóról magyar gyerekeket, hanem adott esetben más tavakról is szerb fiatalokat szeretnénk meghívni. Ennek az az üzenete, hogy itt, ebben a térségben egymásra vagyunk utalva, magyaroknak, szerbeknek és más nemzetekhez tartozóknak segítenünk kell egymást. Ez az együttműködés egyházi területen, a nemzetiségek területén és a sport területén is megnyilvánul. Hisszük, hogy mindezek a kapcsolatok a két nemzetet erősítik. Az edzőtáborban részt vevő gyermekek mind ügyességben, mind tudásban, mind emberi kapcsolatokban többek lesznek, amikor hazaérkeznek Magyarországról — mondta Soltész.

Az egyhetes edzőtábor július végén kezdődik.

A felvételek a mai sajtótájékoztatón készültek.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..