home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Magyar kormányszóvivő: a béke az egyetlen megoldás
2022.07.06.
LXXVII. évf. 27. szám
Magyar kormányszóvivő: a béke az egyetlen megoldás

A kormányszóvivő azt hangsúlyozta az ukrajnai háborúval kapcsolatban, hogy „békét akarunk, a béke az egyetlen megoldás”. Szentkirályi Alexandra a Facebook-oldalára feltöltött videóhoz fűzött bejegyzésében azt írta: Adrianna és Timur az orosz—ukrán háború elől menekülve édesanyjukkal érkeztek Magyarországra.

Nehéz, szinte elképzelhetetlen útjuk volt idáig, „néha puskaropogással és ágyúszóval kísérve”. A békére, a biztonságos visszatérés lehetőségére várnak. A két édesanya az eltelt idő alatt az egyik szombathelyi gyárban helyezkedett el, míg a gyerekek a helyi iskolába jártak — fűzte hozzá.

Az Ukrajnát támadó orosz erők hat rakétát lőttek ki kedden a dél-ukrajnai megyeszékhely, Mikolajiv melletti Bastanka városra, a megyeközpontot ágyúzták, aminek következtében lakóházak rongálódtak meg — közölte Hanna Zamazjejeva, a megyei tanács elnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tisztségviselő beszámolója szerint a hat orosz rakétából hármat az ukrán légvédelem semlegesített. Eközben az orosz erők Mikolajiv városra ágyútüzet nyitottak, több épületben, köztük lakóházakban okozva károkat. A tanácselnök hozzátette, hogy áldozatokról eddig nem értesült.


Fotó: Ukrajinszka Pravda/ Facebook

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) legfrissebb elemzéséből idézett, melyben az amerikai szakértők úgy vélik, hogy az orosz csapatok a Donyec-medencében Bahmut és Sziverszk elleni támadásra készülnek, de a Liszicsanszkért vívott csaták után nem valószínű, hogy sikeresek lesznek. Rámutattak: Vlagyimir Putyin orosz elnök Liszicsanszk elfoglalásakor már a teljes luhanszki régió megszállását ünnepelte, és úgy tűnik, parancsot adott az orosz hadseregnek, hogy tartson szünetet. Az intézet által elemzett adatok szerint az ukrán fegyveres erők viszont egyre gyakrabban támadják az orosz katonai infrastruktúrát közvetett tűzzel és az Egyesült Államok által küldött HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel a megszállt területek mélyén. Az ukrán erők hétfőn orosz lőszerraktárakra mértek csapást a harkivi régióban — a frontvonal közelében — és a donyecki Sznyizsnében — mely körülbelül 75 kilométerre van a frontvonaltól —, a múlt vasárnap pedig eltalálták a négy melitopoli orosz támaszpont egyikét — emlékeztettek az elemzők.


Fotó: Ukrajinszka Pravda/ Facebook

A megszállt Donyeck városban felrobbant egy orosz lőszerraktár — közölte az Ukrajinszka Pravda egy helyi Telegram-csatornára hivatkozva. A közzétett videófelvételen füstfelhők láthatóak, és hallani is lehet, hogyan robbannak fel a lövedékek. A donyecki forrás szerint 2 ember életét vesztette, 2-en megsebesültek. A város egy másik kerületében pedig a becsapódó lövedékek megrongáltak egy hidat.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán különleges műveleti erők honlapján megjelent közleményre hivatkozva arról számolt be, hogy az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőműben az ukrán alkalmazottak többsége nem hajlandó együttműködni a megszállókkal, ezért a Roszenergoatom orosz vállalat a saját dolgozóit szállítja oda. Hírszerzési információk szerint ezen még az sem segített, hogy fizetésemelést és ingyenes nyaralást kínáltak fel az alkalmazottaknak.

Nagy-Britannia néhány héten belül tíz önjáró tüzérségi rendszert küld Ukrajnának — tájékoztatta Boris Johnson brit miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt keddi telefonbeszélgetésük alkalmával — számolt be róla a Jevropejszka Pravda hírportál. Johnson azt is hangsúlyozta, hogy a világ támogatja Ukrajnát, és az ukrán fegyveres erők képesek visszafoglalni az orosz erők által megszállt területeket. Ukrajna és Nagy-Britannia vezetői megbeszélésének témái között szerepelt a többi közt az ukrán élelmiszerexport kérdése, valamint az Oroszország által elfogott brit önkéntesek sorsa.

Készítette: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Guardian, Reuters

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..