home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Magyar könyvek Dubaj központjában
Talpai Lóránt
2024.01.11.
LXXIX. évf. 2. szám
Magyar könyvek Dubaj központjában

Olvasnivaló a magyar közösségnek — Évekig tarthat a kármentesítés — Rekordhideg tombol Észak-Európában

Olvasnivaló a magyar közösségnek

Vízkereszt napján Dubajban magánkezdeményezésre megnyitotta kapuit az első magyar könyvtár az Emírségekben. Azt a célt szolgálja, hogy a csaknem ötezer főnyi magyar kolóniát a magyar kultúra mentén kovácsolja egységgé. A gyűjteményben a magyar klasszikusok, mint Jókai Mór és Szabó Magda mellett helyet kaptak modern írók alkotásai és például a XX. század kedvelt cseh írója, Bohumil Hrabal művei is. Továbbá gyermekkönyvek, ismeretterjesztő kiadványok is megtalálhatóak lesznek. A könyvtárat a már tizenkét éve az Egyesült Arab Emírségekben élő üzletasszony, Szabó Kinga Judit hozta létre, illetve adományozta magángyűjteményét erre a célra. A könyvtárnak is az ő irodája ad helyet, mely Dubaj központjában található. Szabó Kinga Judit elkötelezetten vallja, hogy a könyvtár létrejötte hozzásegíti a helyi magyar közösséget a kultúra ápolásához, valamint a magyar örökség megőrzéséhez. A tervek szerint a könyvtár ad majd otthont az Emírségekben élő magyar kolónia számos kulturális rendezvényének.

 

Évekig tarthat a kármentesítés

Akár öt évig is eltarthat a Fekete-tenger, illetve az Azovi-tenger aknamentesítése — közölte Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője. „A tengeri összeköttetések és kereskedelmi útvonalak aknamentesítése becslések szerint három—öt hónapot vehet igénybe, míg az átfogó aknamentesítési művelet három—öt évet” — mondta Pletencsuk, akit az Ukrajinszka Pravda idézett. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az aknamentesítési művelet még a tervezési fázisban tart. Azt is hozzátette, hogy a művelet főhadiszállását már létrehozták. A Fekete-tengeren az ukrajnai háború elején helyeztek ki aknákat a konfliktus szereplői. December végén egy Panamában regisztrált gabonaszállító hajó legénységének két tagja sérült meg egy aknarobbanásban, Ukrajna partjaihoz közel.

 

Rekordhideg tombol Észak-Európában

Finnországban, Svédországban és Norvégiában az elmúlt időszakban helyenként -40 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet — ezek voltak ezen a télen az eddigi leghidegebb napok a három skandináv országban, de a közeljövőben is hasonló idő várható a régióban. A rendkívüli hideg fennakadásokat okozott a közlekedésben, a hó megnehezítette a vasúti közlekedést, a norvég hatóságok egy autópályát is lezártak, és a kompjáratokat is felfüggesztették.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..