home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Mágnestapéták
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.06.03.
LXXIV. évf. 22. szám
Mágnestapéták

Az utóbbi években újra hódít a tapétadizájn. Ha azt gondolnánk, hogy a tervezők mindent kimerítettek ebben a témában, akkor tévedünk, hiszen a terméklistán immár az új keletű mágnestapéta is szerepel.

Ez a tapéta azért különleges, mert anyaga alacsony koncentrációjú mágneses részecskéket tartalmaz. Speciális ragasztó segítségével tudjuk a falfelületre vinni, és elektromos mező által magnetizált, mikroszkopikus vasdarabkák vannak benne, hatalmas mennyiségben.

Nagyon könnyen kezelhető anyagról van szó, melynek alapja — tehát a fogadófelület — és az erre felkerülő matrica is szinte szempillantás alatt felragasztható.

Matricán a nyomtatható mágneslapot értjük, melyre személyre szabott fotó, illetve bármilyen egyedi grafika is kerülhet, hogy aztán otthonunkat díszíthessük vele. A kép vagy grafika lézeres és tintasugaras nyomtatóval egyaránt létrehozható. A forgalomban kaphatóak vastagsága általában 0,3 mm, mely a matt és a fényes anyagra is vonatkozik, illetve 0,5 mm vastagságú is létezik, mely viszont csak fényes felületet takar.

 

HOL HASZNÁLHATÓ?

A mágneses tapétát a lakás szinte bármely helyiségében használni tudjuk. Érdekes dekorációs eleme lehet a gyermekszobának, ahol akár a gyermek által kedvelt mesefigurát is rá tudjuk nyomtatni, illetve krétával is lehet rá rajzolni (az alkotást később egyszerűen letörölhetjük, helyet adva egy újabbnak).

Ugyanígy a dolgozószoba falát is dekorálhatjuk kedvünk szerinti inspirációs fotóval. Sőt, még a konyhában is hasznos szolgálatot tehet, és nem csak a falakon — akár a hűtőszekrényt, a mosogatógépet is dizájnosan beburkolhatjuk vele, igazodva a konyha többi részéhez. Arra is remek megoldást kínál, hogy ha egy kicsit megkopott a készülékünk, hiszen ezzel újjá tudjuk varázsolni.

Fontos tudni továbbá, hogy nem csupán otthoni dekorációként használhatjuk. Nagyon jól alkalmazható az óvodában és az iskolában is oktatáshoz, szórakozáshoz egyaránt.

Gyártanak mágnes-tapétaposztert is, melynek már előre meg van adva a mérete — ha ilyet szeretnénk, akkor érdemes utánajárni, hogy nagysága megegyezik-e az általunk kiszemelt fal méretével. Ám természetesen egyedi méretűt is le tudunk gyártatni, melyet a mi helyiségünk falára készítenek. Ehhez viszont le kell mérnünk, hogy mekkora a falmagasságunk és -szélességünk, hol van esetleg ajtó, illetve ablak, ezek mekkorák, sőt, még a villanykapcsoló pontos helyét, méretét is meg kell adnunk. Hogy jól érezzük magunkat ebben a térben, válasszunk általunk kedvelt színt és dizájnt.

 

ELŐNYÖK

Ezeknek a tapétáknak az az előnyük, hogy könnyen tisztán tarthatóak, gyorsan eltávolíthatóak, amikor már meguntuk őket, de a legnagyobb előnyük mégiscsak az, hogy az egészségre teljesen ártalmatlan anyagról van szó.

További előny, hogy a mágnestapéta nagyon rugalmas, ezért könnyen hajlítható, és az ollóval, késsel való egyszerű vághatóságát, szabhatóságát sem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Bármilyen savas, lúgos, illetve egyéb oldószeres anyagnak ellenáll, így attól sem kell tartanunk, hogy tönkremegy.

Ezek alapján bátran kijelenthetjük, hogy rendkívül időtálló és igényes termékről van szó — nem kell félnünk tőle, ha ezt választjuk, mert nagyon kreatívan kiegészíthetjük vele a lakásunk hangulatát.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..