home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Mágnás Miska Törökkanizsán járt
Mihók Anikó
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám
Mágnás Miska Törökkanizsán járt

Mágnás Miska Törökkanizsán járt

A darabot Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház magyar társulatának igazgatója rendezte. Az előadás után vele beszélgettünk.

— Vajdaságban már évek óta folyik a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programja. Nagyon fontosnak tartom ezt a támogatást, csak így tudunk ugyanis eljutni az olyan egészen kis településekre, amelyek egyébként nem tudnák „megvásárolni” az előadásokat. Nem kereskedelmi értékről van szó, hanem minden vendégszereplésnek van egy bizonyos összegű úti- és napidíj költsége, melyet kénytelenek vagyunk felszámolni. Ezt fedezi a Magyar Nemzeti Tanács. Így eljuthatunk olyan településekre is, amelyeken már nagyon hosszú ideje nem volt magyar nyelvű színházi előadás. A helyi vezetőség tagjai majdnem egy évvel ezelőtt kerestek meg bennünket azzal a kéréssel, hogy vegyük bele Törökkanizsát is a tájolási programba. Igyekeztünk felidézni, hogy mikor járt itt utoljára a Népszínház, és kiderült, hogy tizen- vagy huszon-egynéhány éve, azaz nagyon régen. Már csak ezért is úgy éreztük, hogy a helység prioritást élvez.

• Mennyire népszerű ez a darab?

— Maga a darab — mely egy zenés vígjáték, vagyis bizonyos értelemben operett — igen népszerű. Mi azonban, megtartva a történetét, a dalokat és a zenei világát, a saját nyelvünkön, minél korszerűbb, hitelesebb színjátszással zenés vígjátékot igyekeztünk alkotni belőle. Tettük ezt úgy, hogy a mondanivalója, nevezetesen az, hogy a képmutatás és a ruha teszi az embert, ne változzon. A darabban az értelmiség egy mérnök személyében jelenik meg, aki ebben a furcsa, plasztik világban dühtől, indulattól vezérelve grófnak öltözteti Miskát, így bizonyítván be a grófság rövidlátóságát, képmutatását. A mai világban is sokszor a ruha teszi az embert. Nagyon gyorsan kerülnek magas pozícióba olyanok, akikből hiányzik a rátermettség, ám a ruhát felöltve mégis valamiféle méltóságnak tekinti őket a pórnép. Ez volna az aktuális mondanivalója a Mágnás Miskának.

A törökkanizsai közönség vastapssal hálálta meg a rendkívül szórakoztató előadást, mely után Kovács Magdaléna, a Községi Tanács művelődéssel és tájékoztatással megbízott tagja elmondta:

— Nagyon örülünk annak, hogy sikerült a Mágnás Miska című darab elhozni Törökkanizsára. Köszönjük a támogatást a Magyar Nemzeti Tanácsnak, illetve Lovas Ildikónak, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosának, aki nagyon sokat segített az előadás létrejöttében. Az utóbbi években egyre jobban érezzük és értékeljük, hogy a Magyar Nemzeti Tanács nagy figyelmet szentel a bánáti régiónak. Gondoljunk csak arra, hogy az idén a Tanyaszínház például Törökkanizsa község két településén is vendégszerepelt. Jó, hogy ráéreztek a bánáti magyarságra való odafigyelés fontosságára. Kis városainkban, falvainkban egyre kisebb számú és idősebb a lakosság, sokaknak lehetősége sincs eljutni Szabadkára vagy Újvidékre színházba. Az emberek szinte ki vannak éhezve az ilyen előadásokra. Reméljük, hogy a szabadkai Népszínház nem egyszeri alkalommal volt vendégünk, és hamarosan viszontláthatjuk őket színházunk színpadán — mondta Kovács Magdaléna.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..