home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mágikus fészkünk – Zenta és környéke
(Tha)
2016.09.11.
LXXI. évf. 36. szám
Mágikus fészkünk – Zenta és környéke

A Tisza-parti városban folytatódott a városnapi rendezvénysorozat

Zenta legrégebbi testvértelepülése Hódmezővásárhely, mellyel 1968 óta ápol hivatalos kapcsolatot. A Városi Múzeumban megnyílt Hommage Á Nagygyörgy Sándor című fotókiállítás is a két város gazdag együttműködésének eredményeként jött létre. A hódmezővásárhelyi művészek felvételein a zentai parthoz hasonló nyugodt, olykor misztikus hangulatú kompozíciók bizonyítják, hogy a Tisza minden régióban egyformán elvarázsolja a környezetében élő művészeket.

A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ vendégtárlatát Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere nyitotta meg. 

Nagy érdeklődés kísérte Zentán a budapesti Nemzeti Színház péntek esti vendégszereplését is. A társulat Tamási Áron Vitéz lélek című darabját adta elő Vidnyánszky Attila rendezésében.

Szombaton, a délelőtti órákban rendhagyó könyvbemutatón vehettek részt azok, akik felkeresték a bátkai kompot. Miközben ez a régi, ma már ritkaságszámba menő vízi alkalmatosság lassan haladt a Tisza közepe, majd a túlsó part felé -- ezt a kompot ugyanis még kézi erővel vontatják --, Balogh István bemutatta a Mágikus fészkünk című tárcanovellákat tartalmazó legújabb kötetét. A nem mindennapi helyszínre természetesen azért esett a választás, mert a könyvben vannak a Bátkát megidéző írások is. A különleges hangulathoz hozzájárult Kónya Sándor és Balogh Virág László versénekesek fellépése is.

A jelenlévők jóféle italt is kóstolhattak, dr. Rózsa Péter és a Zentai Pálinkabírálók Társasága ugyanis pálinkafőzési bemutatót is szervezett.      

Az idei zentai városnapi rendezvénysorozat része az Európa a polgárokért elnevezésű program, mely keretében Zenta és négy testvérvárosa, Dunaszerdahely, Tiszafüred, Székelykeresztúr és Kranj elöljárói, fiataljai találkoznak egymással.

Az első összejövetel Az én Európám a csatlakozástól napjainkig címet viselte. A megjelenteket Ceglédi Rudolf polgármester köszöntötte, majd Hájos Zoltán, Dunaszerdahely, Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere, valamint Köblös Domonkos, Székelykeresztúr alpolgármestere és munkatársai mutatták be településüket, és osztották meg az uniós csatlakozással kapcsolatos legfontosabb tapasztalataikat.   

A folytatásban a városháza dísztermében a zentai csatával foglalkozó történelmi tanácskozást, az Andruskó Teremben pedig Az én Európám jövője: együttműködés, lehetőségek, kihívások címmel műhelymunkát tartottak.

Ez az eseménysor másnap szimulációs játékkal, kvízzel és Az Európai Unió: A jövőbe vetett hit című konferenciával folytatódott.

(TÓTH Lívia felvételei)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..