home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Maffiózók és száguldó taxis
Szerda Zsófia
2021.11.17.
LXXVI. évf. 46. szám
Maffiózók és száguldó taxis

Martin Scorsese. Legendás filmrendező, aki 1942-ben pontosan ezen a csípős őszi napon, azaz november 17-én látta meg a napvilágot New Yorkban. Ez az év nem éppen a legnyugodtabbként vonult be a világtörténelembe, viszont Martin jó helyre született, így már piciként magába szívta azokat az élményeket, amelyek pozitívan határozták meg később egész életét.

Scorsese súlyos asztmás volt, így a sportoktól és a játszótéren való futkosástól el volt tiltva. Hogy ne unatkozzon, rendszeresen járt moziba, minden filmet látott, mely műsoron volt. Hát valahol itt kezdődött a rajongás, s ebből lett életre szóló szenvedély. A világváros, New York olasz negyedében, a Little Italyben nőtt fel, szicíliaiak vették körül, ezért hát első kézből szembesült a maffiózók izgalmas, olykor veszélyes világával. Mozi, maffia és szigorú katolikus neveltetés. Olyan szigorú, hogy Scorsese egy ideig papnak készült, elhitette magával, hogy ez a helyes út, mígnem rá kellett jönnie, hogy a filmek sokkal jobban vonzzák.

Filmes szakon végzett az egyetemen, és már huszonegy évesen elkészítette első saját rövidfilmjét, nem sokkal később pedig megrendezte első nagyjátékfilmjét is, melynek címe Ki kopog az ajtómon. A filmben Harvey Keittel játszotta a főszerepet, ő később állandó alkotótársává avanzsált. New York nem a film fővárosa, így Scorsese is vette kalapját, útra kelt, és meg sem állt Hollywoodig. A sikerre nem sokat kellett várnia. Egy évtized alatt máris olyan filmeket rendezett, amelyek azóta is ott szerepelnek a kultikus mozifilmek listáján. Ilyen az Aljas utcák, a New York, New York, melyben Liza Minnelli játszott, s az abszolút világsiker Taxisofőr, mely négy Oscar-jelölést is kapott, illetve az Arany Pálmát is bezsebelte az 1976-beli cannes-i filmfesztiválon. A főszerepben Robert de Nirót láthatjuk, aki a forgatás előtt a method acting színjátszás híveként jelentős előzetes felkészülést folytatott Travis Bickle megszemélyesítéséhez. Éppen a Huszadik század című filmet forgatta Bertoluccival Olaszországban, s az is megesett, hogy egy pénteki napon befejezte az olaszországi munkát, repülőre ült, New Yorkban pedig egyenesen egy taxis céghez ment, ahol sofőrként vállalt munkát. Állítólag egy hónapig élte a taxisofőrök mindennapi életét, napi 12 órában. De vissza a kultfilmekhez. Fontos alkotása Scorsesének az 1980. évi Dühöngő bika, mely Jake LaMotta bokszbajnok életét meséli el, és összesen nyolc Oscar-jelölést hozott a rendezőnek. 1990-ben bemutatták a Nagymenők című, azóta is a legjobb maffiafilmek közé sorolt rendezését.

Aztán megjelent Leonardo DiCaprio, akivel többször is együtt dolgoztak (New York bandáiAviátorA téglaViharszigetA Wall Street farkasa). Ha kettejük nevét ott látjuk egy film plakátján, szinte biztosra vehető, hogy egy kiváló mozira számíthat a néző.

Scorsese az olasz—amerikai identitást, a szervezett bűnözést bemutató mozik mellett 3D-s kalandfilmet is forgatott A leleményes Hugo címmel, és dokumentumfilmet is, mégpedig a Rolling Stonesról, ez a 2008. évi Shine a Light

Ötször nősült, első felesége Laraine Marie Brennan volt, második Julia Cameron, a harmadik pedig Isabella Rossellini. A ’80-as évek közepén Barbara De Finával lépett frigyre, majd 1999-ben vette el jelenlegi nejét, Helen Morris producert.

A rendező munkásságát számtalan díjjal és elismeréssel jutalmazták, legfontosabb mind közül talán a 2007. évi legjobb rendezőnek járó Oscar, melyet A tégla című drámáért kapott meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..