home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Madonna: divatikon, popkirálynő, inspiráció
Salvai Ramona
2018.06.23.
LXXIII. évf. 24. szám
Madonna: divatikon, popkirálynő, inspiráció

Mindegy, hogy miniszoknyát visel, a híres fűzős topját vagy egy sima Gap farmernadrágot, egy biztos: Madonna nemcsak a zeneipar meghatározó alakja, de divatikonként is tekinthetünk rá.

Trendeket teremtett és/vagy népszerűsített a nemzetközi popkultúrában. Számos divatmagazinban és címlapon jelent meg, valamint a kifutókon és divatshow-kon is feltűnt. Kaméleonszerű átalakulásai bizonyítják a divat és a trendek állandó változását, illetve sajátságos definícióját is a nőiességről. Stílusa a punktól kezdve az androgünön át a romantikusig számos állomást érintett. Láttuk hiphop, gésa, BDSM, western és katonai lookok inspirálta ruhákban, jelmezekben is. Az évek — vagy inkább évtizedek — során pedig ez természetes, elvárt és egyúttal inspiráló is lett.

A kezdetekről

Madonna Louise Veronica Ciccone 1958-ban született Bay Cityben, Michiganben. Öt testvérével egy szigorú, katolikus neveltetést adó apa mellett nőtt fel. A középiskolai évei alatt szurkolóként aktívkodott, színdarabokban játszott, és táncolt is. A továbbiakban is táncot tanult ösztöndíjasként a University of Michiganen, Ann Arborban, majd otthagyta tanulmányait, amikor úgy döntött, New York Citybe költözik a hivatásos táncoskarrier építésének reményében. Hamar ráébredt, hogy énekesként és színésznőként is szeretne érvényesülni, így modellként is dolgozott, majd a The Breakfast Club nevű együttesben is énekelt. Emellett megkezdte filmes karrierjét is, olyan low-budget produkciókban, mint az A Certain Sacrifice. Az első zenei karrierjéhez köthető sikere 1983-ban volt a nevét viselő szólóalbumával. Énekesnőként vált a legismertebbé, ám tucatnyi filmes szerepet is magáénak tudhat. Ilyen például a Truth or Dare vagy az Evita, mellyel Golden Globe-díjat is nyert 1996-ban. Broadway-produkciókban szerepelt, könyveket is kiadott.

Madonna egyértelműen egyedi és feltűnő stílusa már hamar, MTV-s debütálásakor, 1984-ben definiálta szerepét a divatszcénában is. Például a Lucky Starhoz vagy a Borderline-hoz készített klipjében olyan ruhákat viselt, amelyek a saját interpretációját mutatták meg a punkból kiindulva. Ő indította el a rövid topok elterjedését, hálós, áttetsző darabokat is viselt, hangsúlyos, érdekes melltartókat, fekete csipkekesztyűt, masnikat és erős sminket, gumi karkötőket, bőrkiegészítőket és tépett frizurát. Megjelenése nemcsak feltűnést keltett, hanem követőtábort is vonzott. Rengeteg fiatal lány akart olyan lenni, mint ő. Ezt persze a ruhaipar sem hagyta figyelmen kívül, és hamar kapott az alkalmon. Madonna átjárta a ’80-as évek kultúráját, hatott a street style-ra, és számos divatkampányban is szerepelt. Például a Benettonnal is dolgozott. Ennek a stílusnak a hatása pedig tisztán érezhető volt a későbbi, kifutókon megjelenő tervezői kollekciókban is. Például a crop topok népszerűsége csak tovább nőtt, amikor olyan fiatal előadók, mint Britney vagy Xtina is bevették a ruhatárukba.

Múltbeli inspirációk

Madonna ikonikussá vált megjelenései és karakterei nem a semmiből születtek. Inspirációért a múltba nyúlt, és olyan személyeket vett mintának, akik maguk is koruk jelentős szereplői voltak. A Material Girlhöz készült klipben például Marilyn Monroe Gentlemen Prefer Blondes című filmben alakított karakteréből merített. Így választotta a pánt nélküli, rózsaszín estélyi ruhát hosszú kesztyűkkel, gyémánt nyaklánccal és fülbevalókkal. Monroe más alkalommal is inspirálta. A ’90-es években Marlene Dietrich nyomdokaiban lépkedett, amikor férfiöltönyökre emlékeztető szabásvonalakat választott, például az Express Yourself videoklipjében, a Sex című könyve promotálásakor és a Truth or Dare című filmje bemutatóján is. A Vogue klipjében egyik szettjét egy 1939. évi Horst P. Horst-fotó inspirálta, melyen egy modell hátul lazára hagyott fűzőt viselt.

A fűzőnek egyébként igen jelentős szerepe volt Madonna ’90-es évekbeli stílusában. A legnagyobb port a Jean-Paul Gaultier-vel való kollaborációja kavarta, ő tervezte ugyanis a legendássá vált hangsúlyos melltartó részből álló fűzőt. Az pedig, ahogyan Madonna viselte és kombinálta ezeket a ruhadarabokat (például az említett fűzőt férfiöltöny-szabású szettekben), nemcsak a nőiesség fogalmával játszott, hanem új trendeket is teremtett. Ilyen például az alsóneműk vagy az arra emlékeztető ruhadarabok utcai, hétköznapi viselete, melyet manapság is felismerhetünk.

Együttműködés dizájnerekkel

Madonna nemcsak Jean-Paul Gaultier-vel dolgozott, hanem több, korunk világhírű tervezőjével is kapcsolatban áll. Inspirálódott a korábbiakból, jó érzékkel alakítja a saját stílusát, együttműködik a legnagyobbakkal, és szívesen támogatja a pályakezdőket, azaz a kevésbé ismerteket is. Híresebb kollaborációiból kiemelhetjük a Dolce & Gabbana tervezőpárost, mely az 1993. évi Girlie Show turnéhoz tervezte meg Madonna jelmezét. Ez azonban csak a kezdet volt, később és azóta is számos projektumon dolgoztak együtt. Madonna jóban volt Gianni Versacéval, egy kampányában is szerepelt, és később Donatella számos bemutatóján is az első sorokban láthattuk. Stella McCartney szintén a híres tervezőbarátok egyike, ő alkotta meg Madonna esküvői ruháját a Guy Ritchie-vel való egybekeléséhez. Emellett viselt már Azzedine Alaiát, Guccit, Givenchyt, Alberta Ferrettit és Badgley Mischkát is. Azt is fontos kiemelni, hogy sok brand ruháiban már akkor megjelent, amikor azok közel sem voltak annyira híresek, mint most. Ilyen például Rick Owens is.

De nem csak haute couture-ben láthatjuk. A 2000-es évektől már olyan márkák kampányaiban is megjelent, mint a Gap, ezzel pedig nyilvánvalóan más közönséget céloztak meg.

Madonna divatiparon belüli hatása a kezdetektől evidensnek és töretlennek látszott. Minden az első MTV-s fellépésével kezdődött. Trendeket teremtett és tett népszerűvé, nagy hatással volt más hírességekre, illetve a szélesebb közönségre is. Folyamatos (át)alakulása azt bizonyítja, hogy előadóként és nőként is képes az állandó megújulásra. Dolgozott világhírű, nagy márkákkal, valamint kezdő alkotókat is támogatott. A legkülönbözőbb karaktereket jeleníti meg. Egyedi és nagyon sajátos stílusa teszi őt a modern divatszcéna egyik ikonjává.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..