home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Madarat tolláról
Kucsera Géza polgármester
2005.01.19.
LX. évf. 3. szám

...embert barátjáról... S folytathatnám így: képviselőt kiállásáról, igazmondásáról, tenni akarásáról, polgártársai megbecsüléséről ismerhetjük meg.Városunkban (is), hála a technika vívmányainak, polgártársaink egyenes adás-ban lehetnek részesei a községi képviselő-testület üléseinek. És ez így van...

...embert barátjáról... S folytathatnám így: képviselőt kiállásáról, igazmondásáról, tenni akarásáról, polgártársai megbecsüléséről ismerhetjük meg.
Városunkban (is), hála a technika vívmányainak, polgártársaink egyenes adás-ban lehetnek részesei a községi képviselő-testület üléseinek. És ez így van rendjén, hisz a polgárnak joga van tudni, mi történik itt, véleményt alkotni róla, és választott képviselője által befolyásolni egyes döntéseket. Így helyes ez, de az éremnek van egy másik oldala is: amióta a tévé és most már a rádió is közvetíti az üléseket, azok időtartama a többszörösére nőtt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a döntések, határozatok száma növekedett volna. Egyszerűen azt jelenti, hogy lehetőség nyílt közpénzen a nyilvános szereplésre, kampányra, és ezzel egyesek nagymértékben élnek is. Gyakran nem a közügy a fontos, hanem a személyes érdek.
Ezek a gondolatok egy másik televíziós műsor kapcsán jutottak eszembe. Helyi tévéstúdióink a közszolgálatiságra hivatkozva gyakran biztosítanak teret fontos vagy magukat annak tartó közéleti személyeknek, köztük községi képviselőknek is. És még ezzel sem lenne gond, ha a riportalanyok emlékeznének a képviselői esküjükre, többek között az igazmondásra is. A nyilvánosan kimondott szó súlya sokkal nagyobb, mint hinnénk. A néző, a polgár ezekből a szavakból, mondatokból alkot véleményt dolgokról, emberekről. A kialakult véleményt pedig nehéz megváltoztatni. Így történt ez a minap is. Egy televíziós beszélgetés részvevői, természetesen ellenzékiek, nyilvánosan bírálták a KKT döntéseit, az önkormányzat és a polgármester munkáját. És ismét azt mondom, ezzel se lenne gond, ha a beszélgetés résztvevőinek egyike IGAZ adatokkal támasztotta volna alá véleményét, állítását. Nem ezt tette. Elhallgatta, megmásította a tényeket, kihagyta a saját személyi érdekeltségére vonatkozókat, és így teljesen más képet festett az önkormányzatról. Lelke rajta. A beszélgetés másik részvevője pedig elgondolkodhatna azon, hogy helyénvaló-e felvenni az igazgatói fizetést (ami nagyobb a polgármester fizetésénél) azon a poszton, ami az önkormányzati törvény szellemében összeférhetetlen a képviselői mandátummal.
Egy szólással kezdtem a gondolatmenetet, azzal fogom zárni is: hazug embert, sánta kutyát hamar utolérik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..