home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Madame Web
Brasnyó Zoltán
2024.03.14.
LXXIX.. évf. 11. szám
Madame Web

Képzeljünk el egy csajok szövetségéről szóló filmet, melyben nincs is szövetség — azaz kémia a karakterek között. Egy olyan képregényfilmet, amely túlságosan komolyan veszi magát. Egy szuperhősfilmet, melyben nem igazán vannak hősök. Ez a Madame Web, a Sony legújabb Marvel-filmje, mely sajnos több ponton is mellément. Régóta arról cikkezik a filmes sajtó, hogy a szuperhősfilm zsáner válságban van, a Marvelek mellett pedig több más olyan alkotás is született az elmúlt években, amely ráerősít erre a tényre.

Nos, a Madame Web talán (remélhetőleg) a mélypont, mely után már csak jobb dolgok jönnek. Ezúttal olyan karaktereket húztak elő a talonból, akiket már a szuperhőslexikonokban kell keresni. Olyan mellékszereplőket, akik bizonyos sztorileágazásokban jelentek meg, és igazán nagy rajongótáboruk soha nem is volt. Mindez azért kellemetlen, mert a képregényrajongók közül csak keveseket, az egyszeri nézőkből pedig még annyit sem fognak meg ahhoz, hogy egy esetleges folytatást (melyre a siralmas bevételek alapján nem sok esély van) készíthetnének neki.


Képek: imdb.com

A Madame Web sztorija egy szó szerint toxikus, pókképességekkel és idegméreggel operáló főgonosz körül bonyolódik, aki nőket próbál tönkretenni. Ezekiel a ’70-es években a perui dzsungelben szerezte meg a képességeit, később pedig egy álmot lát, melyben póknők próbálják őt elpusztítani. Ezért megelőzvén a bajt, ő maga támadja meg őket. A főhősünk Cassie Webb (Dakota Johnson, akit A szürke ötven árnyalatából ismerhetünk), egy manhattani mentős, akinek jövőbelátó képességei vannak, ráadásul arra is képes, hogy irányítsa a történések folyamatait. Három fiatal lánnyal ismerkedik össze, akiket végül neki kell megvédenie a gonosztól. Eléggé komplikált mindez, nemde?

A hiba nem a mi készülékünkben van, a Madame Web ugyanis több ponton hajmeresztően zavaros, a forgatókönyvírók (merthogy négy is volt belőlük) mintha egymás kezéből kapkodták volna ki a laptopot munka közben. S. J. Clarkson, a film rendezője (aki egyúttal a négy forgatókönyvíró egyike is) korábban a Jessica Jonesszal és a Hősökkel szerzett televíziós és szuperhősös tapasztalatot, felemás módon oldotta meg a feladatot. A maskarák, azaz bocsánat, a szuperhősjelmezek sem igazán működnek, ahogyan a cselekmény sem tud egy pillanatra sem izgalmas lenni — mert a szuperképességek révén bármi megváltoztatható vagy elgörbíthető.

A fő baj mégis az, hogy Dakota Johnson, Sydney Sweeney, Adam Scott vagy Emma Roberts ennél jóval tehetségesebbek, nem méltó hozzájuk ez a mozi a maga olcsó effektusaival és unalmas jeleneteivel. A Sony minden bizonnyal egy új Pókasszony-filmsorozat alapjait szerette volna lefektetni a Madame Webbel, rendszeresen előhozakodva egy-egy újabb póknő önálló mozijával. Szinte borítékolható, hogy kidobott pénz volt. A nyitó hétvégén mindössze 17 millió dollárral kezdett a Madame Web, ami előrevetíti, hogy anyagilag is orbitális bukás lett. Bárcsak mondhatnám, hogy legalább a rajongók élvezni fogják, sajnos azonban ők nem igazán léteznek, már ami a Madame Web-univerzumot illeti. Kár érte, mivel néhány kreatív megoldás és a zene is jól sikerült, mindez azonban édeskevés ahhoz, hogy jegyet váltsunk egy esetleges jövőbeli pókasszonyos kalandra. Girl power ide vagy oda, az egyetlen igazi Pókembert senki sem fogja helyettesíteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..