home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Maas: minél hamarabb rendezni kell Szerbia és Koszovó kapcsolatát
MTI
2021.04.23.
LXXVI. évf. 16. szám
Maas: minél hamarabb rendezni kell Szerbia és Koszovó kapcsolatát

A két ország kapcsolatának mihamarabbi rendezésére szólította fel Szerbiát és Koszovót Heiko Maas német külügyminiszter pénteken.

A német diplomácia vezetője csütörtökön Koszovóba, pénteken pedig Szerbiába látogatott, és arra kérte a feleket, találjanak megoldást a fennálló viszonyra, és rendezzék kapcsolatukat.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, ám előrelépés nem történt, noha a kapcsolat rendezése mindkét fél európai integrációjának a kulcsa.

Belgrádban Heiko Maas kiemelte: itt az ideje folytatni a normalizációs folyamatot. Nemcsak a látszat kedvéért kell fenntartani a párbeszédet, hanem eredményeket is el kell érni - fogalmazott a német külügyminiszter, majd hozzátette: Németország kész segíteni a tárgyalásokat.

Szerbia is kész arra, hogy folytassa a tárgyalásokat - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök a közös sajtótájékoztatón. Mint mondta, kompromisszumos megoldásra van szükség. Nincs szükség befagyasztott konfliktusokra, mert azokat könnyen "ki is lehet olvasztani" - fogalmazott a szerb államfő, és azt hangsúlyozta, a szerbek érdeke az, hogy az albánokkal békében éljenek.

 

Markovics Annamária, az MTI tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..