home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Ma ünnepelné szülinapját Cserháti Zsuzsa
Zvekán Péter
2022.06.22.
LXXVII. évf. 25. szám
Ma ünnepelné szülinapját Cserháti Zsuzsa

Nem könnyű Magyarország egyik legnagyobb hangú énekesnőjének a története. Cserháti Zsuzsa 1948. június 22-én született Budapesten. Fiatalon balettezni és énekelni tanult. Éppen akkor volt fiatal, amikor Magyarország a táncdalidőszakot élte, ezért ő is úgy döntött, hogy részt vesz benne.

1972-ben a Táncdalfesztiválon előadta a Nem volt ő festő és a Repülj című dalokat, amivel egyszerűen berobbant a köztudatba. 1978-ban az Én leszek című dalával megnyerte a Tessék választani! vetélkedőt, és még ugyanabban az évben megalapította saját együttesét, az Európát. 1979-ben Különös szilveszter című dalával első lett a sopoti fesztiválon. S amíg úgy tűnt, hogy esetében nincs megállás, jöttek a számára sötét ’80-as évek.

1981-ben részt vett a Tánc- és Popdalfesztiválon a Bágya András és Szenes Iván által szerzett A boldogság és én című dallal, mellyel az égvilágon semmilyen eredményt nem ért el. Érdekességként jegyzem meg, hogy a szám évtizedekkel később igen felkapott lett. Közben az akkor már ismert Cserhátit felkérte Erdős Péter — aki akkoriban irányította a popzenét —, hogy legyen a Neoton háttérvokalistája, miközben a fő énekes Csepregi Éva. Nos, énekesnőnk számára ez egy igen degradáló ajánlat volt, ezért természetesen visszautasította. Ennek azonban olyan következményei lettek, amelyekre ő maga sem számított. Onnantól kezdve ugyanis szinte lehetetlen volt a Magyarországon való érvényesülése.


Forrás: ridikul.hu

Ettől függetlenül nem adta fel, továbbra is próbálkozott, csak minden sokkal nehezebb volt. Külföldön is fellépett, de amellett Budapesten sem hagyta magát. A ’80-as években konkrétan egyetlen felvétele lett átütő sikerű, a Száguldás, Porsche, szerelem. A tehetségét ismerve ez nagyon nem volt fair. Jogosan érezte magát mellőzve, és ezzel nagyon nehezen tudott megküzdeni. Egyre többször nézett a pohár fenekére, meghízott, azaz elindult lefelé a lejtőn. Híres eset, amikor 1989-ben egy közúti ellenőrzésnél úgy elhajtott, hogy majdnem elütötte az intézkedő járőrt. Miután elkapták, alkoholt találtak a vérében.

Aztán a ’90-es években úgy tűnt, hogy fordul a kocka. Összeszedte magát, és ismét stúdióba vonult. A körülötte élő emberek elmondták, komolyan állt a munkához, és teljesen letette az alkoholt. Ennek lett az eredménye 1996-ban a Hamu és gyémánt című lemez, mely hatalmasat robbant a zeneiparban. A siker akkora löketet adott neki, hogy az elkövetkező egy évben összesen négy lemez (két stúdióalbum, egy válogatás és egy maxi) került ki a kezei közül. Mivel ez a mennyiségű új anyag jócskán túlszárnyalta az addigi produktivitását, a kiadók is elkezdtek felfigyelni rá.


Forrás: borsonline.hu

1996 és 1998 között a Rózsa Records, 1999-től pedig a Sony vette a szárnyai alá. Mindeközben a Hungaroton is meglátta benne a lehetőséget. Az a Hungaroton, amely régebben teljesen mellőzte őt. A kiadó vezetői pénzt láttak benne, ezért úgy döntöttek, megjelentetnek egy válogatáslemezt, mely szintén jól fogyott. Énekesnőnk egyszerűen szárnyalt. A hosszú depressziós, mellőzött időszaka alatt jelentősen meghízott, de 1999-ben orvosi segítséggel még a lefogyás is sikerült neki. 2002-ben ismét rögzített egy duettet Gálvölgyi Jánossal (akivel már korábban is dolgozott együtt az előadóművész 1986-ban megjelent nagylemezén), szóval úgy tűnt, minden rendben.

Csakhogy, mint kiderült, mégsem volt minden rendben. Bár az alkohollal felhagyott, ismét rátört a depresszió. 2003-at írtunk, amikor fia eszméletlenül talált rá az otthonában. Hívta a mentőket, de már nem tudták megmenteni az életét. Cserháti Zsuzsa 2003. július 23-án hunyt el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..