home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ma már a busa sem tabu (1.)
Bojniczky György
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
Ma már a busa sem tabu (1.)

A busáról, erről az agyonvitatott halról írni eléggé elcsépelt dolog. Viszont még mindig nagyobb azoknak a tábora, akik úgy gondolják, hogy szabályszerűen, a szájánál megfogni ezt az állatot szinte lehetetlen. Pedig ez nem igaz, csak ennek a halnak a fogási módja egy kicsit eltér a hagyományostól.

A távol-keleti származású, eredetileg planktonevő busával kapcsolatban az az általános nézet, hogy sportszerű eszközökkel, szabályosan csak véletlenül akasztható meg, illetve fogható ki. Írásunk célja a sokak által még ma is titokzatosnak és kivitelezhetetlennek tartott sportszerű busahorgászat bemutatása.

Annak ellenére, hogy immár létezik teljesen legális, sportszerű busafogási mód, nem árt, ha megismerkedünk halászatának egyéb lehetőségeivel. Eltekintve attól, hogy azok valójában sportszerűek, legálisak vagy etikusak-e.

A felsorolást kezdjük az egyik legbanálisabb fogási móddal.

A busa őshazájában, Kínában a halászok körében jól ismert és igen eredményes az „ijesztgetéses” halászat. Ez abból áll, hogy a tavakból — pálcával erőteljesen a víz felületére suhintva — kiugratják ezeket a rendkívül ijedős halakat a partra vagy a csónakba.

Egyébiránt egy busában gazdag folyón, vízen elég végighaladni egy gyorsabb motorcsónakkal, és a halak a szó szoros értelemben bele fognak ugrani. Persze mindenfelé „repülnek”, de jut belőlük bőven a ladikba is. Ilyenkor a csónakban ülők sem érezhetik magukat teljesen biztonságban, mert nem tudhatják, melyik pillanatban csapódik a fejüknek, hátuknak egy-egy nagyobb példány.

Láttam már ebben a témában olyan videót is, amely bemutatta, ahogyan egy ilyen busában gazdag vízen gyorsan közlekedő csónak rövid idő alatt valósággal tele lett nagy, ugráló, vergődő, véres halakkal, és végül a benn ülők sem festettek sokkal különbül a megviselt állatoknál.

Ha már itt tartunk, elmondom, hogy nekem is volt már ehhez hasonló — csak sokkal mérsékeltebb — élményem a Dunán. Sekélyebb vízben éppen egy busacsapat felett haladtam el, amikor a halak megriadva ugrálni, jobban mondva „repdesni” kezdtek. Egyikük éppen a csónakomban landolt, a többi pedig felettem repült el. Az az egy példány hat kilót nyomott, és teljesen kielégítette az aznapi horgászzsákmányigényemet.

Persze az ilyen véletlenszerű fogási mód etikusságáról lehetne vitatkozni.

Van azonban egy ennél sokkal durvább fogási mód is, mely egy időben igencsak elharapódzott. A horgásznak nem is nevezhető „sporttársaink” olykor meg nem engedhető eszközzel, „gyilkos gereblyével” gyűjtöttek tetemes súlyú és egyedszámú zsákmányt a felszín közelében sűrű csapatokban kóválygó halakból. Sajnos ez is egy fogási mód.

A busa villantóval vagy egyéb szabályos horoggal való megakasztásának és kifogásának sportszerűségét többen vitatják.

A rekordlistákon bemutatott, hosszadalmas fárasztások után partra kerülő, kapitális példányok zöménél is sajnos csak nagyon kevésnek akadt belülről a szájüregébe a horog.

Hogy hogyan lehet a busát szabályosan megfogni, arról majd legközelebb.

(folytatjuk)


(Írásainkhoz egy-egy busareceptet is mellékelünk.)

BUSA OROSZOSAN

Hozzávalók: 1 kg busaszelet vagy filé, 15 dkg vaj, 2 pohár tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa.

Elkészítése: A jól megsózott halat néhány óráig lefedve, hűvös helyen tároljuk. Bő hideg vízben átmossuk, majd lecsorgatjuk. Lisztben megforgatjuk, és vajon halványpirosra sütjük. A tűzálló tálba helyezett szeleteket leöntjük tejföllel, megszórjuk zsemlemorzsával, és néhány percre betesszük a felforrósított sütőbe. Párolt rizzsel tálaljuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..