home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
MNT: napirenden a költségvetés és a jövő évi munkaterv
Kartali Róbert
2022.12.28.
LXXVII. évf. 52. szám
MNT: napirenden a költségvetés és a jövő évi munkaterv

Jövőre a Magyar Nemzeti Tanács 1,3 milliárd dinárral gazdálkodhat. A testület költségvetését és jövő évi munkatervét pénteken vitatja majd meg a Magyar Nemzeti Tanács — jelentette be Fremond Árpád. Az MNT elnöke mai sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a jövőben mindig pénteken tartják majd az MNT üléseit, az azt megelőző szerdán pedig ismertetik az ülésre kitűzött napirendi pontokat.

A 2023. évi munkaterv fő elemei a stratégiák lesznek — jelentette be Fremond Árpád. Mint mondta, az írás- és nyelvhasználati stratégia már elkészült és elfogadták. Jövőre azonban el kell készíteni a másik három területre vonatkozó ötéves stratégiát. 

— Az első az oktatási stratégia, melynek lényege, hogy az óvodától az egyetemig egy teljes átfogó képet kapjunk, és meghatározzuk azokat a lépéseket, azokat az elemeket, amelyek fontosak az oktatás szempontjából a következő öt évben. A tájékoztatási stratégia lényege, hogy megfeleljünk a változó igényeknek, hogy a média is alkalmazkodjon a változó feltételekhez. Egy olyan médiastratégiát szeretnénk elfogadni, amely gyakorlatilag lehetővé teszi majd a lefedettség és a hálózat további bővítését. A kulturális stratégia lényege az volna, hogy az elemzések alapján egy olyan hálózatépítésbe kezdjünk bele, amely azt fogja eredményezni, hogy talpon tudjuk tartani a meglévő rendszerünket. Az oktatási stratégia mindjárt az év elején közvitára kerül, és szeretnénk, ha a tájékoztatási stratégia is szintén az év első felében közvitára, majd pedig mindkettő elfogadásra is kerülne. A kultúránál két fázisra bontanánk a folyamatot, tovább folyna a kutatás és az elemzés, a közvitára az év első felében, a stratégia elfogadására pedig az év második felében kerülne sor.

A Magyar Nemzeti Tanács jövő évi költségvetése 1,3 milliárd dinár lesz — jelentette be Fremond. Mint mondta, ez valamennyivel kevesebb, mint a 2022. évi költségvetés. Jövőre kevesebb lesz az idei évből átvitt összeg, szóval a bevétel nem csökken, viszont növekedésre sem számítanak.

— Fontos, hogy a hazai, a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati költségvetésekből érkező összegek nem fognak lényegesen változni, lehet, hogy lesz egy kis növekedés, de az lényegesen nem fog változni. Arra is számítunk, hogy a magyarországi támogatások megmaradnak az előző évi szinten. Ami az oktatást illeti, közel 700 millió dinár van betervezve a költségvetésbe. A 2023-as évi ösztöndíjakra gyakorlatilag megvan a teljes összeg. Tehát az az ösztöndíjrendszer, amelyet felépítettünk, azt teljes egészében tudjuk működtetni. A Vackor-hálózat fenntartása és bővítése is fontos, továbbá óvodafejlesztések is be vannak tervezve, utaztatás van, és természetesen tankönyvkiadás is. A kultúránál közel 500 millió dinár van betervezve, de itt van több olyan nagy projekt is, amely még nem fejeződött be. Itt az egyházi fejlesztéseknél ki lehet emelni a zsablyai templomot, a kis zsinagógát Zentán, Kishegyesen a kultúrotthont, Topolyán a diákotthon és a művelődési intézmény teljes körű befejezését. Továbbá be van tervezve a jövő évi költségvetésbe a különböző rendezvények finanszírozása, valamint az intézményfenntartás is teljes egészében azok az intézmények esetében, ahol az MNT mint társalapító szerepel. Tájékoztatásra 60 millió dinár van előirányozva. Itt a Magyar Szónál Újvidéken van egy komolyabb fejlesztés betervezve. Itt a Forum-háznál lesz egy átalakítás, és ezt a folyamatot szeretnénk mindenképpen elindítani, illetve a médiahálózatnak a fenntartása lesz a további cél. Az írás- és nyelvhasználatra van a legkevesebb összeg betervezve, mintegy 3,5 millió dinár. Itt a zsebtükör applikációt kell kiemelni, aminek az a lényege, hogy a polgárok, akik ezzel az applikációval rendelkeznek, meg tudják azt nézni, hogy az adott intézményben használják-e a magyar nyelvet, vagy sem. Lesznek továbbá képzések és természetesen lesz konferencia is azok számára, akik az írás- és nyelvhasználat területén dolgoznak. Napirenden szerepel még a színházigazgatókra vonatkozó pályázatok kiírása, ezt fogjuk véleményezni. A zentai kamaraszínház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház kapcsán is ki lesz írva az igazgatóválasztás, mivel ezeknél az intézményeknél társalapítók vagyunk, és igazából ezért fog ez napirenden szerepelni.

Az MNT pénteki ülésén kinevezik majd a testület szaktestületeit is — jelentette be az MNT elnöke. Négy bizottság van, mindegyiknek van elnöke, és 17 tagból áll.

— Négy ilyen bizottság van, az oktatási, a kulturális, a tájékoztatási, a hivatalos nyelv- és íráshasználati bizottság. Itt ezzel gyakorlatilag az MNT elnöke, az MNT alelnöke után, a végrehajtó bizottsági elnök és a végrehajtó bizottsági tagok után gyakorlatilag a teljes testület fel tud állni, miután meghatároztuk ezeknek a bizottságoknak az összetételét. Az oktatási bizottságnak dr. Námesztovszki Zsolt lesz a vezetője, a kulturális bizottságé Lovas Ildikó, a tájékoztatási bizottságé Kozma Lívia, a hivatalos nyelv- és íráshasználati bizottságot pedig Lakatos Adrián fogja vezetni.

Napirenden szerepel még különféle oktatási intézmények, igazgatók, iskolaszéki tagok cseréje, ezeknek a jóváhagyása, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény pénzügyi tervének az elfogadása, illetve a módosítása, továbbá jóváhagyás egy tankönyvhasználat kapcsán, valamint a Nagybecskereki Műemlékvédelmi Intézet igazgatója kinevezésének véleményezése is.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..