home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
MNT: főszerepben az oktatási kérdések
Kartali Róbert
2020.07.20.
LXXV. évf. 29. szám
MNT: főszerepben az oktatási kérdések

A topolyai, új diákotthon működésének megkezdéséről, a vajdasági középiskolák első osztályába beiratkozó tanulók létszámáról, az általános iskolák magyar nyelvű tankönyveinek jóváhagyásáról, valamint a 15 főnél kisebb létszámú osztályok megnyitásáról is döntés született pénteken a Magyar Nemzeti Tanács 14. rendes ülésén, melyen egyebek mellett a Pannónia Alapítvány ügyvezetője kinevezésének jóváhagyásáról is határoztak. Az ülést a járványügyi helyzetre való tekintettel szigorú egészségügyi óvintézkedésekkel tartották meg.

A vajdasági középiskolák első osztályába beiratkozó tanulók létszáma kapcsán Jerasz Anikó, a tanács végrehajtó bizottságának elnöke kiemelte, hogy Vajdaságban 35 középiskolában, ebből 24 szakközépiskolában, 9 gimnáziumban és 2 művészeti középfokú oktatási intézményben összesen 74 szakon 55 négyéves és 19 hároméves szakirányon folyhat a következő tanévben magyar nyelvű oktatás. Eszerint a szakközépiskolákban és a gimnáziumokban magyar nyelven összesen 2102 férőhely lett tervezve a következő tanévre, ebből 1532 a négyéves és 570 a hároméves szakirányon. Mint mondta, nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy megnyíljanak a legközkedveltebb és legattraktívabb szakok, valamint arra is odafigyeltek, hogy azok is visszakerüljenek a hálózatba, amelyek néhány éve nem nyíltak meg. Így újra van lehetőség a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskolában idegenforgalmi és szállodaipari technikus szakra, valamint a futaki Mezőgazdasági Iskola és Kollégiumban mezőgazdasági technikus szakra iratkozni magyar nyelven.


Jerasz Anikó (a szerző felvételei)

A topolyai Mezőgazdasági Iskola diákotthoni tevékenysége megkezdését és névmódosítását is jóváhagyták. Elhangzott, hogy az MNT társalapított intézményéről van szó, és minden meg lesz téve annak érdekében, hogy a diákotthon a következő tanévtől már tudja fogadni a tanulókat. Mengyán Pletikoszity Ildikó kifogásolta, hogy a diákotthon a mezőgazdasági iskolához tartozik majd, ezért nem is támogatta az indítványt. Hajnal Jenő, az MNT elnöke erre válaszolva elmondta, ez a megoldás azért jó, mert így nem kellett egy külön kollégiumi intézményt létrehozni, a diákotthont pedig kötni kellett valamelyik helyi iskolához, és a mezőgazdasági iskola volt a legkézenfekvőbb. Mint mondta, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumhoz hasonlóan ez a diákotthon sem csak a saját tanulóit lesz köteles befogadni, hanem a település többi iskolájának diákjait is. Az MNT elnöke azt is bejelentette, hogy Topolyán tervben van egy másik, 60 férőhelyes magyar kollégium létrehozása is, mely intézmény a most felújítás alatt álló egykori hotel épületében kap majd helyet. Hajnal szerint ez is azt bizonyítja, hogy az MNT fontos középiskolai központnak tekinti Topolyát.

A tanács több oktatási intézmény igazgatóválasztási és igazgatóbizottsági tagcseréjéről, valamint 23 általános iskolai tankönyv és egyéb taneszköz jóváhagyásáról is döntött. 15 tankönyvcsomag és 9 önálló tankönyv jóváhagyása szerepelt napirenden, összességében 46 kiadványról van szó. A tankönyvcsomagok legalább két könyvet vagy kiadványt tartalmaznak, melyek a tankönyvet, illetve az egy-egy tantárgyhoz szükséges munkalapokat, munkafüzeteket, feladatlapokat, a magyar nyelv vonatkozásában pedig a gyakorló nyelvtankönyvet tartalmazzák. Jerasz Anikó kiemelte, minden tankönyv elkészült, és benne van már a tankönyvkatalógusban is.

Petkovics Márta, az MNT tankönyvekkel megbízott koordinátora az ülésen elmondta, hogy az elmúlt fél évben csaknem száz munkatárs dolgozott azon, hogy az iskolakezdésre elkészüljenek az új tanterv szerint az új tankönyvek. Egyetlenegy másik nemzeti tanácsnak sem sikerült azt megvalósítania, amit az MNT-nek, sőt, némely nemzeti tanácsok csak most kezdik írni, illetve fordítani a tankönyveket. Mint mondta, a sikerhez az is hozzájárult, hogy bizonyos belgrádi kiadók az MNT kérésére magyar tördelőket alkalmaztak, amivel lényegesen csökkent a hibák száma, így a véleményezések után már sokkal kevesebb javítást kellett elvégezni a tankönyveken. A munkában részt vettek műfordítók, valamint a szabadkai Népszínház két színésze is bedolgozott, ők az egyik kiadónál narrátorként vállalták a digitális tanterem óráit. Petkovics megköszönte a munkát a szerzőknek, merthogy a Magyar nyelv és irodalom, valamint a Zenekultúra nem fordítások, hanem szerzői tankönyvek, továbbá az illusztrátoroknak, a fordítóknak, a műfordítóknak, a lektoroknak, a tördelőknek, a véleményezőknek, a tartományi oktatási titkárságnak, a Vajdasági Pedagógiai Intézetnek és Vicsek Annamária oktatási államtitkárnak is. Hozzátette, hogy jövőre a negyedikesek és a nyolcadikosok indulnak az új tanterv szerint, összefogással és a most megszerzett tapasztalatokkal már nem okozhat gondot elérni a jövő évi célokat.

Az ülésen 10 általános iskola esetében támogatták a 15 főnél kisebb létszámú osztályok megnyitását. Jerasz Anikó elmondta, hogy folyamatosan érkeznek a kis létszámú osztályok megnyitására vonatkozó kérelmek, és most is már 20 vár véleményezésre, hamarosan pedig a középiskolákra vonatkozó kérelmekre is számítani kell.

Bodzsoni István marad a Pannónia Alapítvány ügyvezetője, egyúttal a Pannon RTV igazgatója is újabb négy évre. Jerasz Anikó a felterjesztésében elmondta, hogy Bodzsoni vezetése alatt az intézmény kimagasló teljesítménnyel egy jól működő, sikeres szervezetté vált. Az elmúlt évek alatt hatalmas fejlesztések valósultak meg, és mindemellett példaértékű kapcsolatot sikerült kialakítani a vajdasági magyar érdekvédelmi, civil, kulturális, oktatási, egyházi, sport- és politikai szervezetekkel, továbbá hozzájárult a vajdasági magyar közösség erősödéséhez és az anyaországgal való kapcsolatok fellendítéséhez. Kalmár Zsuzsa ellenzéki képviselő feltette a kérdést, hogy mi lesz a Pannon RTV működésével, ha egyszer elapadnak a magyarországi támogatások, arra utalva, hogy a szerb államnak is kötelezettséget kellene vállalnia az intézmény fenntartásában. Másrészt felvetette, hogy ha valaki ilyen sok pénzzel támogat egy intézményt, akkor az joggal várhat el cserébe valamit. Szerinte ez sokszor a nem objektív tájékoztatás, és az is az igazság elferdítésének minősülhet, ha rózsaszínre festik a valóságot. Erre reagálva Ternovác István, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatásért felelős tagja, több évtizedes tapasztalattal bíró újságíró kijelentette, hogy Bodzsoni István vezetésével a Pannon RTV a legtökéletesebb vajdasági magyar médium lett. Mint mondta, a médiumnak van elég munkatársa ahhoz, hogy Vajdaság minden településéről tájékoztasson, amit ma egyetlen más vajdasági magyar médium sem tud magáról elmondani. Hozzátette, hogy az elmúlt tíz évben a nemzeti összetartozás kiépítése, a Kárpát-medencében történő együtt gondolkodás és az egyetemes magyarság összefonódása egybeesett a Pannon RTV fejlődésével, mely intézmény maradéktalanul kiszolgálta ezt az ügyet.

Az ülésen elfogadták Topolya Község Múzeuma 2021. évi programtervének jóváhagyását is, valamint az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet 2020. évi pénzügyi tervének módosítását. Utóbbira azért volt szükség, mert a tartományi pénzügyi titkárság felszólította az intézetet, hogy a járvány okozta rendkívüli helyzet miatt lehetőségei szerint csökkentse a tervezett kiadásait. A képviselők továbbá jóváhagyták a tanács végrehajtó bizottságának zombori, szabadkai és zentai kulturális pályázataira, valamint a magyarkanizsai tájékoztatási pályázatra vonatkozó véleményezését is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..