home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
MNT: 20,5 millió dinár 392 projektumra
Kartali Róbert
2024.05.14.
LXXIX. évf. 19. szám
MNT: 20,5 millió dinár 392 projektumra

Az idén 20,5 millió dinárral támogatja az MNT a művelődési, civil szervezeti, oktatási és tájékoztatási projektumokat. Az erről szóló szerződéseket kedden írták alá a palicsi Vigadóban a szervezetek illetékeseivel.

A Magyar Nemzeti Tanács az év elején hirdette meg pályázati felhívásait a művelődési, civil szervezeti, oktatási és tájékoztatási projektumok támogatására. A megnövekedett hazai támogatásoknak köszönhetően az idei keretet az MNT 5 millió dinárral tudta növelni a tavalyi évhez viszonyítva, így összesen 20,5 millió dinár állt rendelkezésre. A pályázatra 572 szervezet jelentkezett, ebből 392 projektumot tudtak támogatni.

— Ezt a programot folytatni fogjuk, és szeretnénk minden egyes évben növelni a rendelkezésre álló keretet, mert az a célunk, hogy minél több egyesületet, szervezetet, intézményt támogassunk — emelte ki lapunknak Fremond Árpád. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette, hogy a támogatott szervezetek hatalmas szerepet vállalnak a vajdasági magyar közösség megtartása szempontjából. — Nagyon sok olyan település van, ahol már csak az ottani művelődési egyesület vagy civil szervezet az, amely meg tudja őrizni a magyar közösséget. Ezért kiemelt jelentőségű a szerepük, és abban bízom, hogy továbbra is ilyen sikeres lesz az együttműködés ezen intézmények, civil szervezetek és a Magyar Nemzeti Tanács között, hogy közösen tudjunk tenni annak érdekében, hogy talpon tartsuk ezt a közösséget.

Az MNT elnöke elmondta, összesen hat pályázati kiírásuk volt, és akadtak olyan területek, ahol minden egyes pályázat sikeres lett. A civil szervezeteknél volt a legnagyobb a túljelentkezés, ezek esetében csak a pályázók valamivel több mint felét tudták támogatni.

— Nem tudtunk túl nagy támogatási összeget biztosítani számukra, de azt gondoljuk, hogy ez elegendő lesz a fennmaradásra és a különböző rendezvények megszervezésére. Az oktatási intézményeknél vannak kiemelt jelentőségűek és vannak nem kiemeltek, mindegyiket tudtuk támogatni, de a támogatások összege eltérő, hiszen a kiemelt jelentőségű intézmények nagyobb összegre tudtak pályázni. A művelődési egyesületek tekintetében a legnagyobb keret és a legtöbb pénz — mintegy 7 millió dinár — a művelődési egyesületek programjaira és támogatására volt kiírva. Itt is majdnem mindet tudtuk támogatni, és vannak még kiemelt rendezvények is, amelyeket segíteni tudunk. Ezenfelül a tájékoztatásra is volt kiírva egy pályázati keret, itt minden egyes kistérségi tudósító, illetve médium, amely tájékoztatással foglalkozik, nyertes pályázó lett.

— A Magyar Nemzeti Tanács pályázati úton támogatásban részesíti a civil szervezeteket, az oktatási intézményeket, a művelődési szervezeteket, illetve a tájékoztatás szereplőit, és ez most konkrétan a szerbiai költségvetési eszközökből történik — mutatott rá dr. Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hozzátette, ezért is fontos az, hogy a VMSZ képviselői ott legyenek a köztársasági parlamentben, annak érdekében, hogy minél nagyobb legyen az a keret, amelyet a nemzeti tanács később pályázati úton szétoszthat ezekre a célokra. — Ezek a rendezvények, ez a tevékenység, legyen szó civil szervezetekről, oktatási vagy művelődési szervezetekről vagy tájékoztatásról, mind közösségmegtartóak és közösségépítőek, a tömbben is nagyon jelentősek, de a szórványban még inkább, hiszen egy kis szórvány, akár Nyugat-Bácskában, akár Dél-Bánátban, akár Szerémségben, valóban magát az életet, a magyar életet jelentheti, hiszen elképzelhető, hogy ez az egyetlenegy magyar rendezvény kerül megrendezésre az év során, és ezért fontos, hogy a Magyar Nemzeti Tanács mindenkire figyel, és támogatásban részesíti ezeket a szervezeteket és rendezvényeket — tette hozzá a VMSZ elnöke.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..