home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Ludas ünnepe
(f. o.)
2005.08.24.
LX. évf. 34. szám
Ludas ünnepe

A Cicele gyermekkórus is bemutatkozott Szabó Attila felvételeAz alapításának 670. évfordulóját ünneplő Ludas augusztus második hétvégéjén falunapi ünnepség keretében adott otthont a III. Kárpát-medencei Ludasok Találkozójának. A szervezők a háromnapos rendezvénysorozat alatt gazdag programo...

A Cicele gyermekkórus is bemutatkozott Szabó Attila felvétele

Az alapításának 670. évfordulóját ünneplő Ludas augusztus második hétvégéjén falunapi ünnepség keretében adott otthont a III. Kárpát-medencei Ludasok Találkozójának. A szervezők a háromnapos rendezvénysorozat alatt gazdag programot kínáltak a helybelieknek és a településre látogatóknak.
Augusztus 12-én, pénteken a sportkedvelőké volt a főszerep. A helybeli és a környező települések futballistái mellett a hajdújárási lábtoll-labdázók is bemutatkoztak. Este a települést, környékét és történetét bemutató fotókiállítás nyílt Raffai Judit néprajzkutatónak és a szabadkai Városi Múzeumnak köszönhetően. A megjelenteket az Ukrajnából, Szevasztopolból érkezett Kaleidoszkóp népi együttes szórakoztatta.
A központi eseményekre szombaton került sor. Délelőtt az érdeklődők dr. Róka Csaba állatorvostól a falu és a Ludasi-tó múltjáról és környezetvédelmi problémáiról értesülhettek. Az előadást a rendezvény egyik leglátványosabb momentuma: a mórahalmi Fúvószenekar által kísért lovas felvonulás követte, majd a vásártéren köszöntötték az ünnepségen megjelenteket. Kucsera Géza, Szabadka polgármestere köszöntőjében kifejtette, hogy Ludasra jönni és a települést segíteni mindig nagy öröm, mert itt dolgozni, tenni, változtatni akarnak az emberek. Ebben a tenni akarásban és odaadó munkában Engi Péter jár az élen, a helyi közösség elnöke, akit a helybeliek elismerő oklevéllel és ezüst plakettel ajándékoztak meg. Az ezt követő művelődési műsorban tánccal, verssel, népdallal, mesével és színjátékkal léptek színre a helybeli Ludas Matyi Művelődési Egyesület szakcsoportjai, s a III. Kárpát-medencei Ludasok Találkozója résztvevői: a magyarországi, Heves megyei Ludas és az erdélyi Marosludas küldöttségei is bemutatkoztak.
A történelmi jelentőségű pillanatra szintén a falunapi rendezvénysorozat második napján került sor. A szabadkai és magyarkanizsai önkormányzatnak és a Vojput Útépítő Vállalatnak köszönhetően valóra vált egy több mint fél évszázados álom: átadták rendeltetésének a 4,6 km hosszúságú, Kispiacot és Ludast összekötő aszfaltutat.
A szervezők természetesen a mulatni vágyókra is gondoltak, így szombat este megrendezték a már hagyományosnak mondható fokhagymafesztivált, melyen a kikindai Barna zenekar húzta a talpalávalót. Az est fénypontja a településen első ízben megrendezett tűzijáték volt.
A háromnapos falunapi rendezvénysorozat vasárnap, augusztus 14-én a Szent Katalin-templomban Füleki József plébános által celebrált misével és az új kenyér megszenteléssel ért véget.
Az idei falunapi ünnepség szerves része volt a Kárpát-medencei Ludasok Találkozója.
Az erdélyi Marosludast Kováts Zsuzsanna tanítónő képviselte. Megtudhattuk tőle, hogy a település első írásos említése 1333-ban, lakott területként való említése 1337-ben történt. Városi rangot 1960-ban nyert a ma 19 ezer lakosú település, melynek mintegy 25%-át magyarok alkotják. Általános és középiskolai oktatás is folyik magyar nyelven, de - csakúgy, mint a Vajdaságban - a magyar tannyelvű osztályokba iratkozó diákok létszáma egyre csökken. A vajdasági Ludassal való kapcsolat kialakulásáról ezt mondta:
- 2001-től rendszeresen járunk a Vajdaságba. Először Somogyi Károly kezdeményezésére jöttünk el, ő ugyanis gyakran járt Erdélyben, és látogatásai során tudomást szerzett városunkról. Az itteni vezetőség hívott meg bennünket első ízben, és azóta ápoljuk a kapcsolatot. Barátságok kötődtek, és mi ide tulajdonképpen minden évben haza jövünk.
A Heves megyei Ludas küldöttségének képviseletében a 850 fős kistelepülés polgármestere, Somlai György szólt benyomásairól, a találkozóról.
- Másodízben járunk Ludason, két évvel ezelőtt baráti meghívásnak tettünk eleget látogatásunkkal. Volt alkalmunk megállapítani, hogy ez a közeg teljesen más, mint a miénk. Mi, önkormányzat lévén állami pénzekkel és saját bevétellel gazdálkodunk, ezért könnyebb helyzetben vagyunk az itteni magyaroknál. Magunk döntünk a saját dolgainkban, nem kell felsőbb szervek segítségét kérnünk, hiszen ha anyagi forrást tudunk teremteni, megvalósíthatjuk elképzeléseinket. Itt viszont óriási a lelkesedés, hatalmas a személyi vállalás, mind anyagiakban, mind szellemiekben. Ilyen miliő otthon, Heves megyében nincs. A földrajzi távolság, az önkormányzati rendszerbeli különbségek, Marosludas város nagysága és etnikai összetétele azonban szoros gazdasági együttműködést nem tesz lehetővé. Én ezeket a találkozásokat inkább szellemi és lelki akkumulációnak tartom. Feltöltődve, élményekkel gazdagon térünk minden találkozó után haza, ami erőt ad nekünk a mindennapokhoz.
Ezekben a mindennapokban tevékenykedik Engi Péter is, aki a háromnapos rendezvényt így értékelte:
- A szervezőkkel közösen úgy véljük, hogy az apróbb hibák ellenére is sikeres és látogatott volt falunapi rendezvényünk. Minden programot több százan kísértek figyelemmel, és szombat este mintegy kétezren kapcsolódtak ki a zenés-táncos mulatságunkon. Örültünk, hogy a Ludasok Találkozójának résztvevői is elégedetten, szép élményekkel gazdagodva távoztak. Ebben nagy szerepe volt a vendégszerető helybelieknek, a vendéglátó családoknak. Ezt ezúton is szeretném megköszönni, mint ahogyan a szabadkai önkormányzatnak, a hajdújárási Alaszka cukrászdának, a palicsi Kisvendéglőnek, valamint Varga Vilmosnak és családjának is köszönettel tartozunk. Csakúgy, mint a helyi vállalkozóknak, egyéneknek, akik segítségével méltó ünnepé tehettük ezt a rendezvényt.
Olyan ünneppé, ahol álmok valósultak meg, ahol községek és emberek kerülnek közelebb egymáshoz - mindannyiunk érdekében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..