home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Lúdas Matyi és a többiek
Vásárhelyi Teréz
2012.07.11.
LXVII. évf. 28. szám

A Ludas Matyi Művelődési Egyesület alkalmi hagyományőrző kiállítással, képtárral, kultúrműsorral zárta a 2011-12-es évadot. Június 27-én nyílt meg a ludasi Furioso lovasklubban az az alkalmi tájház jellegű kiállítás, amelyen Ludas hagyományos viseletét, paraszti kultúráját, régi korok lakástextíliái...

A Ludas Matyi Művelődési Egyesület alkalmi hagyományőrző kiállítással, képtárral, kultúrműsorral zárta a 2011-12-es évadot. Június 27-én nyílt meg a ludasi Furioso lovasklubban az az alkalmi tájház jellegű kiállítás, amelyen Ludas hagyományos viseletét, paraszti kultúráját, régi korok lakástextíliáit, lakberendezési tárgyait -- vetett ágy, bölcső, szentkép, étkészlet, használati tárgyak, függönyök, abroszok -- szemlélhették meg az érdeklődők. Az egyesület hagyományőrző csoportja által tervezett és berendezett kiállítással a szervezők szerették volna felhívni a figyelmet hagyományaink, kultúránk tiszteletére. Nagy gondossággal készült, csodálatos kézimunkákban gyönyörködhettek a látogatók. Ludason a fehér lyukhímzést alkalmazták az ünnepi ruhadarabokon és a tisztaszoba textíliáin, a színes hímzés pedig a lakószobába, konyhai falvédőre és a mindennapi öltözékre került.
Az évadzáró rendezvény a kultúrotthon nagytermében zajlott le, újonnan tanult koreográfiákat, meséket, dalokat, táncokat, színdarabokat mutatták be a szülőknek, családtagoknak, barátoknak, a kultúra iránt érdeklődő helybelieknek az egyesület szakcsoportjai. Az egész estét betöltő műsor repertoárját nem volt nehéz összeállítani, hiszen az egyesület minden csoportja aktívan működött az elmúlt hónapokban, így műsorszámokban nem volt hiány. A gyerekek ízes tájszólásban már-már elfeledettnek hitt meséket és ludasi népmesét adtak elő. Újra színre került a Törpsztármozi Színjátszó Kör Vajdaság településeit megjárt Megyünk Katáért Zöldországba, a Zöldtengerre című darabja, melyet a sokadszori előadásokra jellemző laza játékosság jellemzett. Koppantó néptánccsoportunk humorral fűszerezett Gyermeklakodalom című koreográfiája nagy sikert aratott a közönség körében, s akár főpróbának is megfelelt a táncbemutató a szombati érsekhalmi fellépés előtt. Füzérfonó népdalkörünket meglepetés érte: Török István, a ludasi születésű festőművész egy tájképpel ajándékozta meg a kórust, a kép eladásából befolyt összeggel a kórustagok új színpadi viseletét kívánja támogatni. A műsor előtt megnyílt a festő főleg Ludasról készült képeinek tárlata. Újra és újra nagy sikert arat mind itthon, mind külföldön Fazekas Mihály Lúdas Matyijának modernizált, rögtönzött előadása, melynek kötetlen szövegkönyve lehetővé teszi az alkalomhoz, a helyhez való idomulást, a közönség néhány tagjának bevonását az előadásba. Például maradandó élmény lesz az elöl ülő pici gyerekeknek, hogy ők foghatták le Döbrögit, amikor el akart szökni a botozás elől, vagy amikor együtt számolták a botütéseket hősünkkel. Ki ne szeretne bekerülni egy ilyen vidám egyesület tagságába? És ki ne derült volna azon, hogy még Mess Attila, a Szabadkai Népszínház művésze is zavarba jött, amikor felkérték az olasz ácsként visszatérő Lúdas Matyi szövegelésének lefordítására? Az est három záró produkcióját a versenyekről rendszeresen éremmel hazatérő Fantasy Team moderntánccsoport szolgáltatta, Latin-mix szalontánc koreográfiájukkal új színt hoztak az egyesület életébe.
A sok-sok próba és fellépés után jöhet a megérdemelt pihenő, de nem sokáig. Augusztusban falunapi ünnepség, hagyományőrző tábor, majd ősztől újra munkás hétköznapok következnek a Ludas Matyi ME életében.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..