home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ludak és barátok
Csermák Zoltán
2016.11.03.
LXXI. évf. 44. szám
Ludak és barátok

Márton-napi csemegék a Bartókon — Szent Márton ünnepének hetére a Bartók Rádió gazdag népzenei választékkal készül. A Savariában született szenthez kötődő szokások mellett a lengyel-magyar barátság lelkes hívei és erdélyi prímások is várják a hallgatókat.

A Bartók Rádió minden délben népzenei összeállítással jelentkezik. A csatorna november második hetében különösen változatos műsorokat kínál. A Szent Márton-napi műsor a naphoz kötődő szokásokat gyűjtötte csokorba. A szerkesztők gazdag kínálatból válogathattak. Például Márton napján kóstolják meg sok helyen az újbort. A régi szokásból mára komoly gasztronómia rendezvény-sorozat fejlődött ki, amelynek legfőbb vonzereje a friss bor mellett a Márton-napi lúd. Mi magyarok is szorosan kötődhetünk a szenthez: Szent Márton, Pannónia szülötte, s kultusza a kora középkorban kialakult, s mi serényen ápoljuk (november 9., szerda 12.05).

Sebő Ferenc a Lengyel-magyar két jó barát című kétrészes műsorában a Brathanki lengyel rockzenekar lemezét mutatja be. A felvétel különleges érdekessége, hogy majd valamennyi száma magyar, vagy ahhoz közelálló népzenei témára épül. A név a lengyel-magyar barátságra utaló közismert dal kezdetéből ered: Polak - węgier dwa bratanki, i do szabli i do szklanki. (Lengyel magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát.) Az együttes tagjai a Krakkó-környéki gorál muzsikusdinasztiák leszármazottai, és kitűnő jazz-zenészek (november 11., péntek).

Szombaton a szerkesztők Erdély szívébe látogatnak. Immár 19 éve rendezik meg Csíkszeredában az Erdélyi Prímások Találkozóját, melyre elhívják a még élő erdélyi zenészeket. A program változatos: a rendezők gyűjtést szerveznek, a fiatalabb zenészeknek mesterkurzusokat tartanak, és a zenészek nagyközönség egy gálaműsoron is bemutatkoznak. A nagyszabású rendezvényen a Zeneakadémia Népzene Tanszékének diákjai és tanárai már évek óta részt vesznek, és a péntek esti koncerten is ők lépnek fel. Az adás a hét eseményeit foglalja össze (november 12., szombat).


Az adás az interneten, a http://www.mediaklikk.hu/bartok/ oldalon érhető el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..