home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Lőtte a mariupoli acélművet az orosz haderő, majd humanitárius folyosókról tett bejelentést
2022.05.05.
LXXVII. évf. 18. szám
Lőtte a mariupoli acélművet az orosz haderő, majd humanitárius folyosókról tett bejelentést

Tarackokkal és rakéta-sorozatvetőkkel lőtte Ukrajnában a donyecki „népi milícia” a mariupoli Azovsztal acélművet — közölte helyszíni jelentésében az orosz védelmi minisztérium Zvezda tévécsatornája és a Rosszija 1 állami televízió.

Az orosz katonai tárca szerda este kihirdette, csütörtöktől szombatig, reggel 8-tól este 6-ig ismét humanitárius folyosókat nyit a távozni kívánó civilek számára az Azovsztalból.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán egy moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy az ukrán katonai csoportosulás maradványait biztonságosan körülzárták Azovsztal kerületét. Rámutatott, hogy a „nacionalisták” semmibe vették a civilek szabadon bocsátására és a fegyverletételre vonatkozó, többször megtett ajánlatot, amelynek elfogadása esetén a nemzetközi joggal összhangban garantálnák számukra az életet és a kíméletes bánásmódot.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerda esti hadijelentésében egyebek között arról számolt be, hogy precíziós rakétacsapással megsemmisítettek egy amerikai gyártmányú, tüzérség elleni radart Popaszna közelében. Délelőtt más információk mellett azt közölte, hogy nagy hatótávolságú légi és tengeri indítású precíziós fegyverek hat vontatási alállomást semmisítettek meg Podborci, Lviv, Volóc, Timkove és Pjatihatka vasútállomása közelében, melyeken keresztül amerikai és európai eredetű fegyvereket és lőszereket szállítottak a Donyec-medencébe az ukrán fegyveres erőknek.

Ukrán rakéták találták el szerdán a Donyec-medence Makejevka területén lévő olajtárolót, felgyújtva annak négy, egyenként 5000 tonnás tartályát. A támadás következtében a Pervij Kanal tévécsatorna jelentése szerint tíz civil megsérült. „Képtelenségnek és valótlanságnak” minősítette szerdán Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint Oroszországban a győzelem napján általános mozgósítást terveznek meghirdetni.


Fotó: Tanjug/ AP Photo/ Sergei Grits, File

Magyarország nyersolajellátása 65 százalékban, földgázellátása 84 százalékban az Oroszországból érkező importtól függ, és ebből is világosan látszik, hogy az orosz nyersolaj embargójáról szóló brüsszeli javaslat „nagyon messze jár attól”, ami Magyarország számára elfogadható lenne — mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a BBC televíziónak. A BBC HardTalk című politikai magazinműsorában csütörtökön elhangzott interjúban Kovács Zoltán kijelentette: ez nem politikai vagy bármilyen egyéb ízlés miatt van így, hanem azon egyszerű fizikai oknál fogva, hogy nincsenek helyettesítő források, és bármiféle ilyen kérés teljesítése teljesen romba döntené a magyarok életvitelét és a magyar gazdaságot. Arra a felvetésre, hogy olyan EU-országok, amelyek Magyarországnál jóval nagyobb mértékben függnek az orosz energiahordozó-szállításoktól — köztük például Litvánia vagy Finnország — nem hajlanak az orosz olajimport embargójának megakadályozására, az államtitkár úgy válaszolt: a fizikai realitás az, hogy Magyarország tengerpartok nélküli állam, és egyszerűen nem lehet másképp olajat behozni az országba, mint vezetékeken át. Hozzátette: a legrövidebb időszak, mely szükséges a változtatáshoz, három-négy év, nem beszélve arról a félmilliárd euróról, mely ahhoz szükséges, hogy a magyar olajipar alkalmazkodjon az új realitáshoz.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának küldöttségével, valamint a Terre des Hommes elnevezésű svájci, gyermekjogokkal és gyermekvédelemmel foglalkozó nemzetközi civil szervezet vezetőjével, Barbara Hintermann főigazgatóval tárgyalt a Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes által vezetett fővárosi delegáció szerdán — tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-t. A közlemény szerint délelőtt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) delegációját fogadták a városházán. Azt írták, hogy az UNHCR munkatársai az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt kitört háború indulásakor az első nemzetközi szervezetek között jelentkeztek együttműködésre.

Tájékoztatásuk alapján Magyarországon nagyjából 100-140 000 ukrán menekült tartózkodik jelenleg, többségük Budapesten, de róluk nagyon kevés megerősített információt kapnak hivatalos csatornákon — közölték. Az UNHCR folyamatosan ellenőrzi a főváros által nyújtott szálláshelyeket, melyek jó minősítést kaptak, később pedig közösen fogják fejleszteni őket — áll az írásos összegzésben. Úgy fogalmaztak: „Azon fogunk dolgozni, hogy közösen létrehozzunk egy olyan intézményt a menekültek számára, ahol a jelenleginél is szélesebb körű szolgáltatást tudunk biztosítani”.

A hivatal arról is beszámolt, hogy délután Barbara Hintermann és kísérője, Dorina Ardeleanu részvételével tartottak egyeztetést, melynek eredményeként a fővárosi önkormányzat és a Terre des Hommes között szoros, eredményes együttműködés alakult ki több területen is.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5490 ember lépett be szerdán Magyarország területére, míg a román—magyar határszakaszon belépők közül 6067-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 239 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, mely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért — tájékoztatott a rendőrség. Az ukrajnai háború elől szerdán 404 ember, köztük 112 gyermek érkezett Budapestre vonattal — tudatták.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..