home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Lóci óriás lett
Szerda Zsófi
2017.06.29.
LXXII. évf. 26. szám
Lóci óriás lett

Villáminterjú Csorba Lóránttal, a Lóci játszik zenekar frontemberével, aki tőlünk indult, Óbecséről, nagyot akart, nagyra tört, és sok év után egy Fonogram-díjjal a zsebében zenekara megnyerte a Nagy-Szín-Pad! versenyt, most pedig Magyarország fesztiváljainak nagyszínpadán lép fel. Az első ilyen alkalmon már túl is van.

* Na milyen volt?

— Ez hihetetlen érzés. Megérkezel, látod hátul a konténereket, ilyen nevekkel, hogy: Quimby, Tankcsapda és Lóci játszik. Ugyanolyan törődést kaptunk, mint a többiek, nem pedig olyat, hogy „jól van, gyerekek, menjetek szépen arrébb”. Az első nagyszínpadozás két részből állt, mert hétfőn a Petőfi Zenei Díj átadógáláján is játszottunk, úgyhogy az első „rendes” nagyszínpados fellépésünkre kedden került sor, a VOLT Fesztiválon. Egy húzós hét után, hiszen kedden, szerdán és csütörtökön Orfűn játszottunk, pénteken Budapesten, az A38 Hajón, szombaton lagziban, s onnan egyenesen Sopronba mentünk próbára. De szeretjük. Óriási élmény volt. A díjátadó közben hátul mindenki elvolt, beszélgetett, nézte a többiek műsorát. Sorakoztak a dobfelszerelések, fellépés előtt kivitték a technikusok mindenkinek a sajátját. Hihetetlenül profi volt minden és mindenki. „Itt jönnek majd fel a táncoslányok, itt a CO2, itt a tűz, ott pedig a konfetti. Jó?” — kérdezték. Erre én: „Persze, király, alig várom.” Óriási volt.

* Izgultál?

— Amikor ott álltam szépen felöltözve, csokornyakkendőben, mikrofonnal, fülessel, és vártam, hogy adásba kerüljünk, azt láttam, hogy mindenki izgatott volt. Elindult a visszaszámlálás: 10, 9, 8, én pedig hirtelen úgy éreztem, nem tudom a dalom szövegét. „Jézusom... Mindig automatikusan csinálom, és most lövésem sincs, mit kell énekelni, el fogom rontani. Végem van. Álljunk meg, vagy ne csináljuk.” Végignéztem a srácokon, mindenkin látszott az izgalom, s ekkor ránéztem Tibire (Fábián Tibor, a dobos — a szerző megj.), ő rám mosolygott, és megnyugodtam. Hiszen az a jó, ha minden automatikus. Nem kell gondolkozni, csak csinálni és élvezni. Éppen ebben a pillanatban szólaltak meg a dal első akkordjai, rohantam előre, és már tudtam, hogy minden rendben lesz.

* 20 000 ember volt. Az nagyon nagy tömeg.

— Az az érdekes, hogy lentről nagyobbnak tűnik a színpad. Nem azt mondom, hogy kicsi, de könnyen átlátható. Lentről viszont picinek tűnik a színpadon álló ember. Azt hittem, kevesebb arcot látok majd, de nem így volt. Láttam a közönséget, tudtam vele kommunikálni. Ezután egy kicsit ünnepeltünk, de aztán hazamentünk, hogy pihenjünk is. Mostanában a nagy fesztiválokon két nagyszínpadot állítanak fel egymással majdnem szemben, egy picit elforgatva, hogy ne kelljen a közönségnek várni az átállásra. Nyilván a Linkin Park miatt borult az egész, mindenki a kisebb nagyszínpadon volt, az amerikai zenekar pedig egyedül a legnagyobbon. Ez egyébként egy borzalmasan rossz koncert volt. Akkora csalódás, hogy nem is tudom elmondani. A fiúk nagyon gyengén teljesítettek. Az viszont jó volt, hogy az egész koncertet a másik nagyszínpadról láthattuk.


Fotó: Nagy Márton

* Másnap is ennyi ember volt a koncerteteken?

— Nem. Az egy hatalmas terület, s amikor mi játszottunk ott, voltak, akik azért álltak be az első sorokba, mert a Linkin Parkot várták. Mondtam is a többieknek, hogy biztosan azért gyűltek ott össze, mert kivetítőn nézik a Lóci játszikot. Volt egy kemény mag, két-háromszáz fő, ők ugráltak, a többiek pedig lassan-lassan érkeztek. Ameddig a szem ellát, mindenhol voltak, lézengtek, táncoltak.

* De nem jobban, mint te.

— Az biztos. Az a jó egy ilyen nagyszínpados fellépésben, hogy sokkal több emberhez jut el a zenéd. Hiszen hangos vagy. (Nevet.) Nagyon fontos volt nekünk, hogy ezt ne szúrjuk el, jónak kellett lennünk. Bár a VOLT-ra annyira durván nem készültünk, de például a Szigeten már rendes pirotechnika lesz, felfújható, héliumos krokodilok, CO2 s mindenféle baromság. Akarok egy krokodilnak beöltözött embert, aki krokodilokat lő ki a krokodilágyújából. Ki tudja, még az is megtörténhet, hogy amikor a koncert után lejövünk a színpadról, az utánunk következő Pink majd tátott szájjal fog várni bennünket, hogy kérjen tőlünk egy CD-t. A Sziget nagyszínpada Magyarország legnagyobb fellépőhelye, akkora, mint egy kézilabdapálya, irreálisan nagy, s ott is konténeres rendszer van. Olyan a backstage, mint egy falu, nem is mehet be akárki.

* Hány nagyszínpados fellépésetek lesz még?

— Összesen öt. Volt extrában a siófoki Plázs-megnyitó, a Petőfi Zenei Díj, a VOLT, a Strand, a Sziget és a Campus nagyszínpada. Nemrég egy interjúban megkérdezték, hogy milyen csajozós tippeket tudnék adni a fesztiválozóknak. Azt mondtam, hogy egy dolgot kell csinálni: zenekart alapítani. Most nevetünk, de valóban így van. Óriási önbizalmat ad, ha eljutsz odáig, hogy felállj egy ilyen nagyszínpadra. Ilyenkor azt érzed, hogy mindenre képes vagy. Nyilván magunknak köszönhetjük, hogy eljutottunk idáig, de a közönségünknek is legalább ilyen mértékben. Most viszont itt vagyok, vasárnap pedig megtáncoltatjuk a Dombos Fesztivál közönségét!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..