home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Liszt orgonája Berettyóújfaluban
Dr. Csermák Zoltán
2021.09.18.
LXXVI. évf. 37. szám
Liszt orgonája Berettyóújfaluban

Egy különleges hangszer története

Egy népművészeti konferenciára és kiállításra érkeztem június közepén Berettyóújfaluba. A szimpózium szünetében egy kis városnézésre is jutott idő, így a többi közt megtekintettem a megújuló református templomot s annak híres orgonáját. A hangszerek királynőjének e nemes példányán egykor Liszt Ferenc játszott a Zeneakadémián, és kalandos úton került a Hajdú-Bihar megyei városba.

A nem mindennapi történetet Kolozsvári István, a Bihari Múzeum Baráti Körének elnöke foglalja össze.

A templom felújítása után visszakerült az a portré-domborműves emléktábla, amit 1996-ban a helyi szobrászművész, Kurucz Imre készített. A nemrégiben elhunyt lokálpatrióta alkotó nagyon sok helyi emlékre hívta fel a helyi lakosok, s a városba érkezők figyelmét. »A templomban megszólaló orgona egykor Liszt Ferenc féltett hangszere volt« hirdetik a márványba vésett sorok, melyeket minden látogató elolvas. E neves hangszer 1936 óta szolgálja a híveket, és jelenleg felújításra vár, de reményeink szerint hamarosan nagy örömünkre megszólalhat. De térjünk rá a híres hangszer történetére! Az instrumentumot még a régi Zeneakadémia vezetősége rendelte meg 1882-ben Liszt Ferenc számára Dangl Antal jó nevű, aradi orgonakészítő mestertől, akinek nevéhez fűződik a budai Mátyás-templom orgonájának elkészítése is. A nagy magyar zeneszerző, 1886-ban bekövetkezett haláláig használta.

Az újonnan felépült Zeneakadémia 1907-ben már teljesen más orgonát kapott, s az akkori kultuszminiszter, Apponyi Albert még abban az évben a régi hangszert az akkor épülő Debreceni Zenedének ajánlotta fel. Viszont a hangszer méretei nem tették lehetővé elhelyezését, így Liszt Ferenc becses kincse raktárba került, s várta sorsának jobbrafordulását. 

Jóllehet 1840 óta a berettyóújfalui református gyülekezetnek már volt orgonája, de a gyülekezet növekedésével az igények is változtak, s szerették volna a hangszert bővíteni. Vizsgálódásaik során jutottak el Debrecenbe, s hatszáz pengőért vásárolták meg 1935-ben a becses darabot. Az összeépítést az 1844-ben alapított híres Rieger gyár fővárosi műhelye vállalta, s precíz munkájuk végeztével 1936-ban avatták fel az orgonát. A Liszt által híressé vált hangszer nagyon sokáig szolgálta a híveket, viszont az idő nyomot hagyott állapotán, így a felújítása nagyon aktuális. A rekonstrukció és a modernizálás anyagi alapjának megteremtése az egyházközség, s a város szívügye. Terveink megvalósítása után hangversenyekkel is emlékeznénk a nagy magyar romantikus zeneszerzőre, zongora- és orgonaművészre.

Fényképezte: Dr. Csermák Zoltán

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..