home 2024. április 28., Valéria napja
Online előfizetés
Lila illatok a Majsai úton
Fehér Noémi és Szakáll Edina
2018.07.12.
LXXIII. évf. 28. szám
Lila illatok a Majsai úton

Az V. Jótékonysági Levendulanapok

Mint minden évben, ezúttal is családias, vidám hangulat ölelte körül az V. Jótékonysági Levendulanapokat. A bevételt nehéz anyagi körülmények között élő gyermekeknek adományozzák, tanszercsomag vásárlására. Kellemes kikapcsolódás és remek illatok vártak minden érdeklődőt a Vasutastelep helyi közösség üzletközpontjában, a Majsai úton.

A levendulaolajtól kezdve a kozmetikai cikkeken át a kézművestermékekig minden megtalálhattunk, és kedvező áron vásárolhattunk meg. A helyszínre érve zene fogadta az érdeklődőket, a kisebbeket egy kézműves-alkotóműhellyel várták, a felnőttek pedig megkóstolhatták a levendulabort, -pálinkát, -mézet, továbbá szappant és levendulavizet is vehettek a hétvége mindkét napján.

— Tegnap is kilátogattam, és a mai délelőttömet is rászántam. Szeretem a levendulát, kellemes illata van, és szép, jellegzetes lila színe, viszont elsősorban a jótékonykodás miatt vagyok itt — vallotta be Kovács Nikoletta középiskolás tanuló. — Szerintem mindenkinek jár a lehetőség a tanulásra, megfelelő tanszerekkel. Ha nem is tudtam egész nap itt maradni, kötelességemnek éreztem egy kis virágot megvásárolni, hiszen mindig jó egy friss levendulacsokor a házban — mosolyodott el.

A levendulát a középkorban a szerelem egyik jelképeként tartották számon. Egy keresztény legenda szerint úgy kapta a jellegzetes illatát, hogy Szűz Mária ráterítette a ruháit. A XVII. században az emberek mindkét csuklójukra levendulát kötöttek, hogy védekezzenek a pestisjárvány ellen, hiszen a növénynek antibakteriális, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van, ezenkívül remek feszültségoldó, segíti az elalvást, tisztítja a légutakat, ápolja a pattanásos bőrt, enyhíti a reumás fájdalmakat, valamint erősíti az immunrendszert. Számos érdekesség és jótékony hatás kapcsolódik tehát ehhez az apró fűszernövényhez, amiért kedvet kaphattunk a fesztivál meglátogatására.

— A családommal érkeztem, anyu és a húgom nagyon szereti a virágokat —  nevetett Zemkó Attila. — Én nem vagyok annyira oda a levenduláért, viszont engem is le tud kötni, olyan színes az egész, vagyis inkább csak fehér és lila. Úgy gondolom, hogy nemtől és kortól függetlenül mindenki talál itt valamit, ami érdekli. Ha más nem, a levendulás ételek biztosan fenntartják az ember figyelmét.

A jótékonysági levendulanapokat a VMSZ Női Fórumának szabadkai vasutastelepi tagozata rendezte meg. Rózsa Ramóna elnök hangsúlyozta, szívügyüknek tekintik, hogy a tanévkezdésben támogassák a nehéz körülmények között élő családokat, ezért év közben is több megmozdulást szerveznek a gyerekek és a családok javára.

Reméljük, jövőre is megtartják a rendezvényt, hogy egy újabb megnyugtató hétvégét tölthessünk el a levendulák között, illetve a rászoruló gyerekeknek is segítessünk.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..