home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Lezárják a kutatásokat
(re)
2015.02.23.
LXX. évf. 7. szám
Lezárják a kutatásokat

Az idei év végén, de legkésőbb a jövő év elején megjelennek az 1941 és 1948 közötti időszakot felölelő levéltári kutatások és emlékezetgyűjtések alapján összeállított kiadványok, valamint az ártatlan áldozatok névsorát tartalmazó jegyzék és egy vándorkiállítás is az emlékezést és a szerb—magyar megbékélést segíti majd.

Erről mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke számolt be. Elmondta, hogy a Magyar—Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság és a Magyar Nemzeti Tanács ezzel kívánja lezárni a szóban forgó időszak eddigi kutatásait, valamint méltó emléket állítani az áldozatoknak.

— A vajdasági adatbázisban nagyjából 85 000 áldozat neve szerepel, de nekünk nem az a célunk, hogy minden áldozatot nyilvántartásba vegyünk, csupán azokat, akik valóban ártatlanok voltak — mondta az elnök. — Hála a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőinek a szerb kormány 10 millió dinárt különített el erre a célra, így a kiadványok a tervek szerint ez év végéig, de legkésőbb a jövő év elején megjelenhetnek. Ez egy végtelen történet, kimeríthetetlen, de nekünk valahol meg kellett szabnunk a határt, illetve előmozdítanunk a két nemzet közötti megbékélési folyamatokat.

Nyitókép: Szabó Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..