home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Levendulamánia
Szakáll Laura
2022.07.12.
LXXVII. évf. 27. szám
Levendulamánia

Illatos, látványos, sokoldalú, jótékony hatását már az ókorban is ismerték. A méhek számára is kiváló táplálékot nyújtott, így ha a kertünkbe szeretnénk csalogatni a szorgalmas kis porzókat, ültessünk belőle néhány bokorral. Sokan úgy tartják, hogy a szerencsét és a boldogságot is bevonzza. Ez a levendula.

Június közepétől virágzik, az igazi nyár beköszöntét jelzi. Amellett, hogy fűszerként, nyugtató hatású teaként is fogyasztható, illóolajban gazdag, így egy kellemes, relaxáló fürdőhöz is felhasználható. A kozmetikai cégek és a kézművesszappanokat, kenőcsöket készítők is gyakran alkalmazzák ezt a különleges mediterrán növényt.

A levendulamezők látványa lenyűgöző, igazi provence-i hangulatot idéz. Ilyenkor sokan kilátogatnak a közelükben található levendulaültetvényre, hogy fotósorozatot készítsenek az illatos cserjék között. A levendula azonban mint motívum is hódít. Elég csak végigsétálni egy kézművesvásáron, a dekupázsolók, ékszerkészítők és más mesterséggel foglalkozók is szívesen alkalmazzák a lila különböző árnyalataiban pompázó virágmintákat.

A levendula mániává vált az utóbbi időben. A közösségi oldalakon csoportok jönnek létre, ahol minden megtalálható, amit ezzel a virággal díszítettek, és a felhasználási módjairól is hasznos információkat kaphatnak az érdeklődők.

Mi lehet a titka ennek az egyszerű virágnak? Miben rejlik a varázsa? Erről kérdeztük a szabadkai Kószó Jenőt, aki virágkertészettel, elsősorban levendulával foglalkozik. Mint mondja, a növény gondozása nem bonyolult, a cserjék a rosszabb minőségű talajban is szépen fejlődnek. Bár hatalmas táblákban mutat igazán, a virágoskerteknek is gyönyörű dísze, de nagyobb cserépben is jól érzi magát, így azoknak sem kell szomorkodniuk, akiknek nincs előkertjük.

— 2009 óta foglalkozom vele, másfél hektáron van levendulánk. Nemrég újítottuk a töveket. A levendula olyan, hogy elér egy időpontot, amikor már nem lehet többet aratni, akkor fel kell újítani az ültetvényt. Kiültetéskor van vele egy kis munka, egy-két évig locsolást igényel, valamint kapálást. Utána jöhet a betakarítás, mely körülbelül egy időben van a búza aratásával. A rosszabb földet is jól tűri, nincs vele nagy gond. Szereti a napos részét a kertnek. A locsolást, a gondozást meghálálja, de a szárazságot is elviseli.

* Milyen formában értékesítik a levendulát?

— Feldolgozzuk, és itt helyben értékesítjük. Megszárítjuk magát a növényt, kis zsákocskába tesszük, mely illatosítóként is használható. A ruhák közé is be lehet helyezni a molyok ellen, valamint az illóolaja is kiváló, melyet lepárlással nyerünk ki belőle. Kis üvegbe tesszük. Nyugtató hatása van, és szappanba is nagyon jó. A levendulával töltött párnácska egy évig illatozik, néha érdemes megdörzsölni, hogy kiadja az illóolajat, mivel azt szárított állapotban is tárolja. A fül mögé is lehet tenni egy csöppet, vagy a párnára, esetleg párologtatóba, és a kádban, a fürdővízben is nagyon hatékony. Az utóbbiba elegendő öt-hat csöpp, hogy kellemesen ellazítson.

* Mikor a legalkalmasabb a levendula virága a betakarításhoz?

— Megfigyeltem, hogy a betakarítás mindig akkor kezdődik, amikor a búzát aratják. Nagyjából június 25-étől július 10-éig. A sok illóolajhoz kell a napfény, ha viszont nem idejében takarítjuk be, akkor elillanhat az értékes olaj.

* Mit tapasztal, Szabadkán és környékén mennyire felkapott ez a virág?

— Az emberek Tihanyba is szeretnek eljárni az ottani levendulásba, de örülnek, hogy ilyen élményben itthon is részesülhetnek. Az ültetvény egy gyönyörű, lila tenger, jönnek rá a méhek, a lepkék, és még ha a szél is fúj egy kicsit, akkor valóban csodálatos. Az emberek fotókat készítenek a levendulasorok között. Mi is tervezzük a bővítést a kollégáimmal, és akkor majd hozzánk is el lehet jönni, meginni egy kávét, üdítőt vagy málnaszörpöt.

* Ön szerint mi a növény titka?

— Ez jó kérdés. Már a neve is vonzó, az illata pedig pozitívan hat az emberekre. Vannak, akik nem tartják kellemesnek, de a többség nagyon kedveli. Én is szeretek kint lenni a levendulaföldön. Az ültetés, a kapálás, a gondozás is nyugtatóan hat az emberre. Jó érzés a sorok között sétálni. Én magam is használom az olajat. Látom, hogy asztalterítőkön, kulcstartókon, képeken is szívesen ábrázolják a levendulát. A méhészek is kedvelik, kiviszik a méhkaptárokat a levendulamezőre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..