home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Leváltások az oktatásügyi minisztériumban
2017.05.15.
LXXII. évf. 19. szám
Leváltások az oktatásügyi minisztériumban

BOTRÁNYT OKOZTAK A GYERMEKEKET FELVILÁGOSÍTÓ KÖNYVEK — DAČIĆ A NIŠI SZERB—OROSZ KÖZPONTRÓL

BOTRÁNYT OKOZTAK A GYERMEKEKET FELVILÁGOSÍTÓ KÖNYVEK

 

A Szerbiai Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztériumban leváltások vannak folyamatban, aminek oka a többi közt annak a közelmúltban kidolgozott és botrányt kirobbantó oktatási csomagnak a tartalma, amely a gyermekek szexuális nevelésével foglalkozik — jelentette be Mladen Šarčević oktatási miniszter. Az eddigi erőszak elleni munkacsoport élére Biljana Lajović kerül, és a munkában több elismert szakember is részt vesz. Két kolléganő viszont távozik, mert nem voltak megelégedve velük. Šarčević kiemelte, hogy az iskoláskori erőszak kérdésével, illetve a gyermekkori szexuális edukációval sokkal alaposabban és felelősségteljesebben kell foglalkozni. A munkacsoportban az eddigi két szakember helyett ezután hárman-négyen lesznek. Közvetlenül kommunikálnak majd az önkormányzatokkal, az oktatási és szociális intézményekkel, és közvetlenül felelnek a minisztériumnak.

A szóban forgó oktatási csomag egyébként azért okozott óriási felháborodást, mert tartalma semmilyen formában nem felelt meg a Szerbiában elfogadott társadalmi normáknak. A mintegy 250 oldalas, általános és középiskolásoknak szánt kézikönyv a többi közt kifejti, mi az a franciacsók, és javaslatot ad arra, hogyan reagáljon a tanár, ha a tanuló közli: a saját neméhez vonzódik. (Politika)

 

DAČIĆ A NIŠI SZERB—OROSZ KÖZPONTRÓL

 

Ivica Dačić kijelentette, kezdeményezni fogja Aleksandar Vučić államelnöknél, hogy Szerbia diplomáciai státusba emelje a Niš központjában található szerb—orosz humanitárius központot. Az intézmény státusának rendezése 2014 augusztusa óta tart. A nyugati országok folyamatosan sürgetik a kérdés megoldását, holott a Szerbiával kötött különféle megállapodásokkal sokkal többet kaptak ennél — mondta Dačić. Hozzátette, Boris Tadić elnök és Condoleezza Rice amerikai államtitkár 2006-ban aláírtak egy államközi egyezményt, mely lehetővé teszi az USA Védelmi Minisztériumának bizonyos szerbiai létesítmények, illetve az infrastruktúra feltétel nélküli használatát, emellett pedig diplomáciai mentességet garantál az itt tevékenykedő civil és katonai személyzet számára. A 2015-ben megkötött Békepartnerség és a NATO-szerződések egyébként valójában ugyanilyen jogokat szavatolnak a Nyugatnak. Mi akkor a gond a niši központtal, mely még csak nem is katonai, hanem abszolút civil és humanitárius jellegű? Talán az, hogy orosz? — tette fel a kérdést Ivica Dačić. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..