home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Lesről való lógás
(Vadászpapa)
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
Lesről való lógás

Miközben ezeket a sorokat írom, az jut eszembe, hogy milyen gazdag a mi nyelvünk. Hányféle szavunk van bizonyos dolgok, cselekvések kifejezésére. Itt van például a lógás szó. Lóg a lámpa a mennyezetről, de a diák is lóghat az iskolából. A munkahelyről is el lehet lógni, az én ismerősöm viszont a magaslesről lógott!

Aznap, amikor ez bekövetkezett, reggel még semmi sem utalt rá, hogy ilyesmi fog történni. Vadásztársam ugyanúgy kelt fel, mint ahogyan másik napokon szokott. Elvégezte reggeli teendőit, megkávézott, majd elment dolgozni. Munkahelyén, a helyi állatorvosi rendelőben szokásához híven tette a dolgát. Sokan várakoztak kedvencükkel vizsgálatra, úgyhogy gyorsan teltek az órák. Barátunk, mint azt már bizonyára kitalálták, állatorvos. Már dél körül járt, amikor egy vérző lábú, tépett fülű kutyát hoztak be a rendelőbe. Az állat gazdája elmondta, hogy az erdőben séta közben az eb talált egy lyukat, bemászott, és így, megtépázva jött ki.

Éppen a történet közepénél tartott a gazdi, amikor megcsörrent az orvos telefonja. Kezet kellett mosnia, hogy a zsebéből kikotorja a folyamatosan berregő mobilt. Az asszisztens szerencsére ott volt, és tette a dolgát, amíg a doktor beszélt. Az anyósa hívta, hogy hazafelé menet vegyen kenyeret. A doki belemorogta a készülékbe, hogy jó, és visszacsúsztatta a zsebébe a telefont. Amikor az megint berregni kezdett, az egész előhalászási művelet elölről indult. Ismét a kedves mama volt, hogy tejet ne vegyen, mert azt vettek tegnap. A doktor feje vörös lett, de — röviden összegezve — megint csak annyit mondott, hogy: — JÓÓÓ! Egy kis idő múlva megint hívta a mama, hogy kenyér sem kell, mert vettek az unokák. Az orvos sóhajtva válaszolta, hogy jó, rendben. Már a kollégák is nevettek az egészen.

Délutánra nem volt semmi különös programja, ezért kiment vadászni. Gondolta, felül arra a lesre, amelyik közelében a délelőtt ellátott kutyát megmarták, megnézi, mi is van abban a lyukban. Sejtése szerint vagy róka, vagy — amiben jobban bízott — sakál volt a tettes. Elhelyezkedett a lesen, elővette a távcsövet és a puskát, bekente magát szúnyogriasztó krémmel, majd elkezdett figyelni. A rétet mezei virágok tarka szőnyege borította. A közeli fákról dolgos méhek döngicsélése szűrődött be a résnyire nyitott ablakon. Megszólalt a természet. Madárhangon csicseregve, bogárhangon zümmögve, a szellő hangján susogva. Ezt mindannyian hallhatjuk, csak nem mindig vagyunk rá fogékonyak, pedig egy-egy ilyen pillanat nagy megnyugvást tud nyújtani.

Orvosunknak éppen ezen járt az esze, amikor a naplemente halvány színeivel övezett láthatár szélén néhány árnyat vett észre átsuhanni. Olyan volt, mint egy látomás. Sakálok indultak vadászni. Mivel arra a részre a les ablakából nem volt jó rálátása, csendben megfordult, és kilépett a magasles teraszára. Próbált célozni, de nem tudott, mert magasan volt. Egyik lábával lejjebb lépett, tapogatva a lépcsőt. Mivel nem találta, még lejjebb nyújtotta a lábát, de ekkor elveszítette az egyensúlyát, és hátrafelé kiesett. Olyan szerencsétlenül, hogy egyik lába beakadt a létra fokába, így orvosunk ott lógott törött végtaggal a földtől nem messze ugyan, de ahhoz éppen elég magasan, hogy ha leesik, akkor még a nyakát is kitöri.

Kilátástalan helyzetben volt. Ember arra csak ritkán jár. A doki felesége a gyerekekkel aznap Szegedre ment, csak későn értek haza. Lába lüktetett, minden porcikája sajgott, és hogy a baj nagyobb legyen, a szíve körül is hirtelen furcsa bizsergést érzett. Azt hitte, eljött a vég! Pedig csak a mama hívta a rezgésre állított telefonon, hogy nemsokára kész a vacsora, és szeretné tudni, megvárja-e. Anyósa hívásának férfiember úgy még nem örült, mint a létrán lógó orvosunk! A mama drága azonnal riadóztatta az erdészt, mentőt hívott, csapatot szervezett, azok aztán megmentették a vejét, akit azóta a faluban nem lódoktornak, hanem lógós doktornak hívnak!  

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..