home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Léphaft Pál kapta a Napleány díjat
2005.03.23.
LX. évf. 12. szám
Léphaft Pál kapta a Napleány díjat

Szabó Attila felvételeMárcius 15-én, a magyar sajtó napja alkalmából a szabadkai városháza dísztermében adták át második alkalommal a délvidéki újságírók elismerését, a Napleány díjat, melyet a Dévavári család ajánlott fel. Az idei évben a kitüntetést Léphaft Pálnak, a Magyar Szó újságírójá...

Szabó Attila felvétele

Március 15-én, a magyar sajtó napja alkalmából a szabadkai városháza dísztermében adták át második alkalommal a délvidéki újságírók elismerését, a Napleány díjat, melyet a Dévavári család ajánlott fel. Az idei évben a kitüntetést Léphaft Pálnak, a Magyar Szó újságírójának és karikaturistájának ítélte oda a grémium. A rendezvényt a nagybecskereki Emanuel kamarakórus komolyzenei előadása tette színessé. Dudás Károly, a Vajdasági Művelődési Szövetség elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy Petőfiék első útja Táncsics Mihályhoz vezetett, nem véletlenül, hiszen egyik fő céljuk volt a sajtó megszabadítása a rabigától. Dudás beszédében részletesen kitért a délvidéki magyar sajtó jelenlegi állapotára, szólt az Újvidéki Televízióban, illetve Rádióban eszközölt leépítésekről és külön üdvözölte a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének közleményét, melyet március 15-én jelentettek meg. Dudás Károly hangsúlyozta, hogy magyar szellemiségű sajtóra van szüksége a közösségnek, amelynek a tájékoztatáson kívül más feladatoknak is eleget kell tennie. Ezután Szöllősy Vágó László felolvasta a díjodaítélő bizottság indoklását, majd Léphaft Pál átvette az elismerést. Léphaft felkérte az ünneplő közönséget, hogy egyperces néma csenddel emlékezzen meg Keszég Károlyról és Soltis Gyuláról, a délvidéki magyar újságírás e két kiváló alakjáról, majd hangsúlyozta, hogy az elismerés nem csupán a Magyar Szónak, hanem a karikatúra műfajának is szól. A múlttal való párhuzammal kapcsolatban Léphaft említést tett Kosztolányi Dezsőről, Csáth Gézáról és Lauder Gusztávról, s annak a vélekedésének adott hangot, hogy a sajtónak úgy kell dolgoznia, hogy tisztában legyen azzal: csodák nincsenek, viszont állandóan keresni kell őket.
-x-

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..