home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Lépéselőnyben a vajdaságiak Szegeden
Pap Ágota
2005.01.12.
LX. évf. 2. szám
Lépéselőnyben a vajdaságiak Szegeden

Talán már nem idegen a Villanások Mentális Színház társulata a Vajdaságban, hisz a szabadkai fellépéseket követően már a csantavéri és az újvidéki közönségnek is játszottak. A mintegy 13 tagot számláló Mentális Színház társulata 2002-ben alakult öne...

Bemutatkozik a Villanások Mentális Színház

Talán már nem idegen a Villanások Mentális Színház társulata a Vajdaságban, hisz a szabadkai fellépéseket követően már a csantavéri és az újvidéki közönségnek is játszottak. A mintegy 13 tagot számláló Mentális Színház társulata 2002-ben alakult önerőből, saját kezdeményezésre. Mindannyian a Testnevelési Egyetemen tanultak, ahol mentálhigiénés végzettséget nyertek, mellette pedig megismerkedtek az improvizációs színháztechnikával, módszerrel.
Legutóbb Lépéselőnyben elnevezéssel mentális képzést tartottak a szegedi Dél-magyarországi Gyermek és Ifjúsági Alapítvány és a szabadkai Zenith Műhellyel közös szervezésben vajdasági pedagógusok és pszichológusok számára. A projektum a budapesti Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatása révén jött létre a szegedi Eko-Parkban december 10-e és 13-a között. A rendezvény során a résztvevők a testi-lelki egészségről, a feszültség és szorongás oldásáról, személyiségformálódásról, az énvédő és elhárító mechanizmusokról, szerepekről, az önbizalom és a kisebbrendűség érzéséről, az egyén és a csoport fogalmáról, valamint a civil szervezetek mentális életbe való szerveződéséről hallhattak előadást a szakemberektől. Emellett betekintést nyertek a szakmai gondok fellépésekor is sikeresen alkalmazható esetmegbeszélés módszerébe, technikájába. Ugyanakkor önismereti és személyiségfejlesztő tréningen vehettek részt. A képzés során fellépett a Villanások Mentális Színház egy előadással, melyet nagy érdeklődéssel fogadtak mindazok, akiknek még új ez a színháztechnika, hiszen itt nincs előre elkészített műsor, a darab a helyszínen születik. Az előadás folyamán a nézők játékmesterrel, szereplőkkel, zenészekkel és kellékekkel vannak együtt. A szereplők improvizációs technikákkal jelenítik meg a nézők történetét, élményeit. Ezek a történetek bármiről szólhatnak, az egyszerű hétköznapi eseményektől a mély érzésekig. Így formálódik és alakul ki az előadás, ami egyszeri és megismételhetetlen. A Mentális Színház megerősíti a személyes élmény fontosságát és méltóságát. Közelebb hozza az embereket az a megélés, mely lehetővé teszi, hogy új módon lássák saját életüket. Az üres színpadon percek alatt létrejön valami, aminek egy egész életre szóló jelentősége lehet, és ami egyszersmind lehetővé teszi a személyes élmények és tapasztalatok megosztását, a közös alkotást és az új megtapasztalását.
Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a hazai közönség még nem igazán befogadó az ilyen és ehhez hasonló reformötletekre. Holott állandó panaszok és jajveszékelések közepette éljük mindennapjainkat. De félünk megnyílni, kitárulkozni, különösen akkor, ha már ezzel a segítség igényének a jeleit közvetítjük a nyilvánosság felé. Ezek olyan gondolatok, amelyeken úgy hiszem, érdemes elmélázni. Fogadjuk hát el, hogy a legkisebb apróságnak is, ha érzést vált ki, vagy ha eszünkben marad, jelentősége van, beszélnünk kell róla.
Ezen technikák elsajátítását és begyakorlását is lehetővé tette ez a háromnapos program, amely a vendégek véleménye szerint nagyon tartalmasra és izgalmasra sikeredett. Külön öröm volt számomra, hogy a jelenlevők Vajdaság több településéről érkeztek: Csantavérről, Kishegyesről, Csonoplyáról, Zomborból, Horgosról, Bácsfeketehegyről és Szabadkáról is, így lehetővé vált egyúttal az eddigi szakmai tapasztalatok cseréje is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..