home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lengyel zsoldosok „likvidálásáról” számolt be az orosz katonai szóvivő
2022.07.27.
LXXVII. évf. 30. szám
Lengyel zsoldosok „likvidálásáról” számolt be az orosz katonai szóvivő

Több mint negyven külföldi zsoldost, főleg lengyeleket öltek meg nagy pontosságú, orosz levegő-föld rakétákkal a donyecki régióban lévő Konsztantyinovkában — jelentette ki a keddi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint Mikolajiv közelében az orosz légierő nagy pontosságú csapásainak következtében megsemmisült az ukrán 59. gépesített lövészdandár tüzérségi alegysége, mely személyi és fegyverállományának több mint 70 százalékát elvesztette. Zajcevénél a 72. gépesített dandár egyik zászlóaljának állásai ellen intézett légitámadás következtében több mint hetven „nacionalista” életét vesztette, és egy lőszerraktár is megsemmisült.

A harcászati légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok a beszámoló szerint nyolc vezetési pontra, egy OSZA-AKM föld-levegő rakétaindítóra, egy amerikai gyártmányú légvédelmi radarállomásra, valamint nyolc fegyver- és lőszerraktárra mértek csapást. A lövegelhárító művelet a szóvivő szerint egy Uragan-, egy Giacint—B-, négy D—20-as, hét Gvozgyika- és kilenc D—30-as üteget fojtott el. A légvédelem az éjszaka folyamán két ukrán drónt lőtt le.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Az orosz fennhatóság alá került Herszon hatóságai szerint keddre virradóra az ukrán hadsereg megpróbált csapást mérni a városra. Működésbe lépett a légvédelem, több lövedéket a levegőben semmisített meg. Kedden újabb ukrán tüzérségi támadások érték a Donyec-medence több városát, köztük Donyecket is. Az Ukrajnával határos Brjanszk megyében egy ukrán oldalról érkezett drón bombát dobott le Trojebortnoje határátkelőhely vámhivatalára. Négy ember sebesüléseit orvosnak kellett ellátnia.

Fel kellene gyorsítani és jobban kellene egyeztetni az Ukrajnának nyújtott külföldi támogatásokat, beleértve a fegyverszállításokat is — jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Prágában a Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel megtartott közös sajtótájékoztatóján. Annalena Baerbock megerősítette: az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások terén folytatódik az a német—cseh együttműködés, amelyről május elején állapodott meg Olaf Scholz német kancellár és Petr Fiala cseh kormányfő. A megállapodás szerint Csehország szovjet gyártmányú fegyvereket küld Ukrajnának, s ezért Németország modern német gyártmányú fegyvereket ad a cseheknek. A prágai sajtóban megjelent értesülések szerint a csehek helikoptereket és tankokat küldtek az ukránoknak, s ezért 15 Leopard 2A4 típusú német harckocsit kapnak. A német miniszter megjegyezte: Berlin ezt a cseh—német gyakorlatot szívesen alkalmazná más országok esetében is.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5989 ember lépett be kedden Magyarországra, a román—magyar határon belépők közül pedig 5574-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel. Vonattal 66 ember — köztük 27 gyerek — érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

 

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..