home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lengyel atomstratégia
Talpai Lóránt
2022.11.10.
LXXVII. évf. 45. szám
Lengyel atomstratégia

Három új atomerőmű — Újabb menekülthullám — Netanjahu nyert

Három új atomerőmű

Lengyelország a következő években három nagy atomerőmű létesítését tervezi. Az elsőt az amerikai Westinghouse építi a tengermelléken, a második dél-koreai technológiával Közép-Lengyelországban épül, ahol egy harmadik beruházás is tervben van. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő elmondta, hogy az előzetes tervek szerint az első reaktort 2026-ban kezdik építeni az észak-lengyelországi Lubiatowo és Kopalino térségében. A munkálatok legfeljebb 20 milliárd dollárba kerülhetnek, a finanszírozásban az amerikai fél is részt vesz. A második erőmű egy állami részesedésű, lengyel magáncég, valamint a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power projektumaként jön létre. A kormányprogram részeként Morawiecki egy harmadik, szintén Közép-Lengyelországban építendő atomerőmű tervét is bejelentette.

 

Újabb menekülthullám

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének becslései szerint mintegy 14 millió embernek kellett elhagynia az otthonát Ukrajnában az orosz invázió miatt. Ezzel kapcsolatban Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa nyilatkozott, aki rámutatott arra, hogy világszerte több mint 103 millióra emelkedett a menekültek és az otthonukat elhagyni kényszerülők száma, illetve visszautasította, hogy Európa képtelen megbirkózni a menekültválsággal. A menekültügyi főbiztos arról is beszélt, hogy Ukrajna lakosságára nagyon kemény tél vár rendkívül nehéz körülmények között, így a humanitárius segítségnyújtás „csak egy csepp a szükségletek tengerében”. Grandi szerint le kell állítani az értelmetlen háborút, de a konfliktus valószínű elhúzódására való tekintettel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága további menekülthullámokra készül fel Ukrajna területén belül és azon kívül is.

 

Netanjahu nyert

Benjámin Netanjahu jobboldali, Likud nevű pártja nyerte meg az izraeli választást. Az eredmények stabil jobboldali kormány alakításának lehetőségét vetítik elő. A volt miniszterelnököt támogató ultranacionalista és ultraortodox tömbnek vélhetően 65 képviselője lesz a 120 tagú izraeli parlamentben, a Kneszetben. A 3,25 százalékos választási küszöböt el nem érő pártokra leadott voksokat, az összes szavazat több mint 6 százalékát, a választási eredmények arányában osztják el a bejutott pártok között. A Likud gyors koalíciós tárgyalásokra törekszik a végleges eredmények nyilvánosságra hozása után a Haarec című újságnak nyilatkozó Likud-forrás szerint. A Vallásos Cionisták nevű pártszövetséggel, a keleti ultraortodoxok Sasz pártjával és az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártjával kezdődnek majd a megbeszélések — közölték.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..