home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Lencsó Rita heti ajánlója
(—)
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám
Lencsó Rita heti ajánlója

Közmédia-javallat június 3-ától 9-éig

Lencsó Ritának, az MTVA sajtófőnökének életét kitölti a munka. Kevés szabad idejében örömmel hallgat klasszikus zenét, de az operett is közel áll a szívéhez.

Hétfőre (3-ára) a Magyar elsők ismeretterjesztő sorozatot ajánlom. Bevallom, igazán az alcíme ragadott meg: Az első magyar illemtankönyv. A sajtó és a protokoll közel áll egymáshoz, így az illemtan átszövi mindennapi munkánkat. Nem szabad tévedni, a sajtótájékoztatók sikere gyakran függ apró protokollmegoldásoktól (Duna 9.25).

Június 4. az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának az évfordulója. Kedden (4-én) a közmédia méltó módon, több műsorral emlékezik meg a nemzeti összetartozás napjáról. Magyar—történelem szakot végeztem, így e korszakot is jól ismerem. Gyakran tapasztalom viszont, hogy a legendák elfedik a valóságot. A mítosz és a realitás szétválasztásához hozzásegíthet Csendes Csaba dokumentumfilmje, a Trianon legendái is (Duna 0.15).

Szerdán (5-én) a Liszt Ferenc magyar tévésorozatot karikáztam be. Liszt nagyon gazdag életművet hagyott hátra: a szimfonikus költeményeinek romantikája még a XIX. századot jellemzi, a Villa d’Este szökőkútjai zongoraműve már az impresszionizmust idézi. Önzetlensége példaként lebeghet minden művész előtt, zeneszerzők tucatjait indított el a pályán, s a magyar szellemi óriás nélkül Wagner csillaga is halványabban ragyogna (Duna 12.30).

Csütörtökön (6-án) az Operamesékben Verdi Macbethjét hallgathatjuk. Katona Márta műsora méltán foglalkozik a darabbal, a shakespeare-i ihletésű zenedráma az olasz mester egyik legigényesebb műve. A Macbethet a magyar közönség is hamar megismerhette, az 1847-es firenzei bemutató után nem egészen egy évvel Pesten is bemutatták (Bartók rádió 19.00).

Pénteken (7-én) a P’amende roma kulturális magazint javasolhatom. Nagy István szerkesztő Békéscsabára látogatott, a félórás adásból a nézők egy nyelvét és hagyományait ápoló összetartó közösség életébe pillanthatnak be (M1 12.25).

Szombaton (8-án) a múzsák neveletlen gyermeke, az operett felé fordulok. A Dankó Rádió Túl az Óperencián sorozata sokat tesz a műfaj népszerűsítéséért. A műsor sztárvendége Kállai Bori, aki mind a zenés, mind a prózai műfajban a közönség kedvence volt (17.04).

Vasárnap (9-én) a nosztalgia jegyében telik. A Három sárkány magyar játékfilm 1936-ban (Duna 13.00), a Tilos a szerelem rá három évtizeddel készült. Az utóbbiban egy brigádmozgalommal tarkított sematikus történetet olyan sztárok visznek sikerre, mint Darvas Iván és Törőcsik Mari (Duna 16.10).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..