home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Lelkesen készülnek húsvétra Törökbecsén
Zséli Ágnes
2022.04.13.
LXXVII. évf. 15. szám
Lelkesen készülnek húsvétra Törökbecsén

Húsvéti nagytakarítást szerveztek a törökbecsei Assisi Szent Klára-templomban azzal a céllal, hogy a kereszténység legnagyobb ünnepére tiszta, díszes ruhába öltöztessék a bánáti település központjában lévő istenházát és annak környékét.

Egyébként a bánáti falu egyházközössége rendszeresen gondoskodik az 1809-ben épült Assisi Szent Klára- és a 119 éves, aracsi Szent István király templomról, illetve annak környékéről. Ünnep előtt azonban a mintegy kétezer törökbecsei hívő talán mélyebben érzi a feltámadás üzenetét, egyúttal annak szükségességét is, hogy a bánáti falu közössége szép és tiszta környezetben ünnepelhessen majd. Önkéntes hívekben ez alkalommal sem volt hiány. A húsvéti nagytakarításban az asszonyok port töröltek, szobrokat tisztogattak, söprögettek, padlót töröltek fel, míg a férfiak a kertecskékből az összegyűlt szemetet hordták ki.

A takarításban a legaktívabbak a rendszeres templomba járók — jegyezte meg Mellár József, a törökbecsei Assisi Szent Klára-, valamint az aracsi Szent István király templom egyházközösségének plébánosa. — Az önkéntesek korábban már a virágos- és a veteményeskertet is rendbe hozták, de nem maradt el a fűnyírás sem. Mindennek köszönhetően az istenházát övező kertecskékben szépen pompáznak már a tulipánok, jácintok is. Az udvarról az asszonyok gondoskodnak, míg a nehezebb munkát a férfiak vállalják.

A hívek nem hagyják cserben az aracsi Szent István király templomot sem, ahol úgyszintén bőven akad munka, mivel a műemlékvédelem alatt álló épület nagyobb méretű a központban lévő templomnál. Az ugyanis 30 x 15 méteres, míg az Assisi Szent Klára-templom 12 x 25 méteres. Egy ember képtelen volna kellő módon elvégezni a takarítást, a rendszeres karbantartást, ezért a hívek minden alkalommal összefognak, és nem hanyagolják el templomainkat. Ez történik most is, a nagyhéten. Mint ahogyan az Úr Jézus áldozatot hozott értünk, a szorgos hívek is azzal a tudattal jönnek ide, hogy ők is áldozatot hoznak Istenért, a templomért, hogy bennük is annál nagyobb erővel törjön fel a föltámadás öröme, hogy győzött a világosság a sötétség felett, és hogy a halhatatlanság, az öröklét legyőzte a halandóságot.

Mintegy húsz önkéntes hívő vett részt a törökbecsei Assisi Szent Klára-templom húsvéti takarítási akciójában, melyet a hét folyamán az aracsi Szent István király templomban folytatnak.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..