home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Leleplezett állatkínzás
Bíró Tímea
2020.12.19.
LXXV. évf. 51. szám
Leleplezett állatkínzás

Nemrég csontsovány, kiéheztetett, láncon tartott, bűzben és sötétségben raboskodó kutyákról készült fotók és videofelvételek kerültek napvilágra azokról az állatokról, amelyeket megmentettek a szenvedéstől és a haláltól. Hatalmas felháborodást keltett a Čedo sintér néven ismert illető kegyetlensége, aki valószínűleg a jövőben is folytathatja az embertelen tevékenységét.

A Subotičke njuškice és az Anima állatvédő egyesület a közösségi oldalán is közzétette azt a sokkoló fotót, amelyen egy kamionból láncon lóg ki egy kutya. A vérző és menekülni próbáló ebekkel teli járművet a helyi polgárok követték, a fotókat és a videókat pedig továbbították az állatvédő egyesületeknek. A sérült és kétségbeesett állatokat Č. P. szállította, aki korábban a szabadkai kutyamenhely vezetője volt, utána pedig illegális menhelyet működtetett, ahol brutális körülmények között tartotta a négylábúakat.


A mindössze 19 kilogrammos sárhegyi

Horváth Betty, a Subotičke njuškice önkéntese elmondta, az állatvédő egyesületek számára nem ismeretlen Čedo sintér neve, már évek óta tudnak az illegális munkájáról, az állatkínzásról.

— Jól ismerjük az illetőt, csak azt nem tudtuk, hogy hol bántalmazza a kutyákat. Szabadkai polgárok vették észre az ugatástól hangos járművet, melyet követtek, megállítottak, majd értesítették a rendőrséget, az állatvédő egyesületeket és a Leviatán Mozgalom tagjait. A rendőrség elengedte Čedót és társait, viszont a feljelentők folyamatosan kapcsolatban voltak velünk, és követték a kamiont, melyet útközben szem elől tévesztettek. Jelezték, hogy Tavankút irányába tartott a jármű, mi pedig felhívásokat tettünk közzé, hogy aki látta, jelezze, és estére sikerült is megtalálni a kamiont meg a tanyát, ahova a kutyákat elvitték. Kihívtuk a hatóságokat, a rendőrség pedig a tavankúti erdőben állította meg a szökni próbáló Čedóékat, és így derült fény arra, hogy milyen borzalmak vannak a tanyán. Azzal az indoklással engedték el a sintért, hogy nem voltak tetemek a helyszínen. Másnap kaptuk az értesítést, hogy a Leviatán Mozgalom tagjai elviszik a kutyákat a helyszínről, úgyhogy a huszonkét fajtatiszta eb többsége más városokba került ideiglenes szálláshelyre, a Subotičke njuškicénél jelenleg egy kiéheztetett, 19 kg-os, nőstény sárhegyi van, az animások pedig egy malinois-t fogadtak be. Utóbbiról kiderült, hogy van csipje, így visszakerült a gazdájához. A bántalmazott és kiéheztetett állatok közül sokan véreztek a mentés során, nagyon rossz állapotban voltak. A leviatánosok az Újfalu Helyi Közösség területén található Gosztivar utcában megtalálták három, láncon levő kutya tetemét, valószínűleg éhen haltak, és egy haldokló, teljesen legyengült ebet. A haldokló állatot nehezen, de az orvosoknak sikerült megmenteniük, lábra állt, és tart a gyógykezelése — tudtuk meg az önkéntestől.

Kaukázusi juhászkutya, belga juhászkutya, cane corso, kangál és sárhegyi kutyákat találtak a helyszínen, kölykök is voltak közöttük. Az állatvédők a csipek alapján igyekeznek megtalálni a kutyák gazdáját, illetve folyamatosan keresik azokat az ebeket, amelyeket feltehetően még nem sikerült kimenteni.

Čedo szakképesítés nélkül, magánúton „gyógykezelte” a kutyákat, és gyakran állatorvosként mutatkozott be. Őrző-védő szolgálatra lehetett nála kutyákat bérelni, illetve kiképzéssel is foglalkozott. Több esetben azért keresték meg, mert kezelhetetlenné vagy agresszívvá vált a házi kedvenc, és azt kérték tőle, hogy nevelje meg. Itt merül fel a gazdi felelőssége, hiszen mielőtt megvásárolunk egy kutyát, fel kell mérnünk, hogy van-e elég időnk, energiánk és tekintélyünk a megfelelő tartásához. A problémás állatot csak rendkívül szélsőséges esetben lehet elaltatni, ezért sokak számára Čedo tűnt a legjobb megoldásnak. A sintérnek sikerült az emberek bizalmába férkőznie, senki nem sejtette róla, hogy veréssel és éheztetéssel próbálja meg átnevelni az állatokat, melyek többé nem látták a gazdájukat, hiszen nem kerültek vissza az otthonukba.

— Olyan esetekről is tudunk, hogy kicsalogatott kutyát más udvarából, de sajnos az a felfoghatatlan borzalom is igaz, hogy amikor rottweilereket tartott, akkor összegyűjtötte az utcán a kóbor kutyákat, és velük etette a rottweilereket. Az ő nevelési módszere az éheztetés és a fizikai bántalmazás volt. Amikor a hosszú éheztetés után végre enni adott az állatoknak, akkor ők természetesen hálásak voltak, és Čedót tekintették a gazdájuknak. Így manipulálta őket. Számára az állat csak egy eszköz, mellyel pénzt lehet keresni. Feltehetőleg ez már egy pszichés elváltozás, hogy mániákusan begyűjti az állatokat, és azt hiszi, csak ő tud gondoskodni róluk.

A Gosztivar utcai lakosok elmondása szerint az elviselhetetlen bűz és kutyavonítás miatt már többször kihívták a rendőrséget, de nem történt előrelépés az ügyben. Az 1971-ben született gyanúsítottat a 48 órás előzetes letartóztatás után kiengedték, és jelenleg szabadlábon van, az alapfokú ügyészség pedig elindította a kivizsgálást. A törvény szerint az állatkínzásért börtönbüntetés jár, de Szabadkán ilyen ítéletre még nem volt példa. Ha az illetékesek jogerős döntést hoznak, az precedens lehet az igazságszolgáltatásban.

Az eset nyilvánosságra kerülése óta több bejelentés érkezett az egyesülethez. Sokan keresik a kutyájukat, vagy elmesélik a történetüket, hogy miként kerülhetett a sintérhez a kedvencük. Az állatvédők arra kérik az embereket, hogy ha fogva tartott ebekről szereznek tudomást, akkor jelezzék, hogy minden kutya megmeneküljön a további kínzástól és az éhhaláltól.

A borzalmas esetből annyit tanulhatunk, hogy csak olyan házi kedvencet válasszunk, amelyet kezelni és nevelni tudunk, illetve hivatásos oktatóra bízzuk a házőrzőnk nevelését, mert valljuk be, még a kóbor kutyáknak is jobb életük van, mint a sintérhez jutott társaiknak.

 

Aki szeretné segíteni a Subotičke njuškice munkáját, az itt teheti meg:

Udruženje Subotičke njuškice

Dinárszámla: 285-2235090000016-91

Devizaszámla: 285-2231209899874-11

SWIFT: SABRRSBG

IBAN: RS35285223120989987411

PayPal: subotickenjuskice@gmail.com
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..