home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lélekmelegítő Lélek-emelő
Fehér Márta
2022.10.09.
LXXVII. évf. 40. szám
Lélekmelegítő Lélek-emelő

Boldogság, a szeretet teljessége, harag és megbékélés, bizalom és aggódás, az én békém, élet és halál, a karácsony titkai — ezekről a témákról beszélgethetünk ft. mgr. Balcsák Szilárd esperesplébánossal és ft. dr. Horváth Endre hajdújárási-ludasi plébánossal, a Keresztény Értelmiségi Kör alelnökével a VM4K gondolatébresztő csoportos foglalkozásán.

Ki ne érezné úgy, hogy a hétköznapok rohanásában elveszik az élet lényege? A VM4K-ban kéthetente szerdánként megpihenhet és feltöltődhet a lelkünk. A tizennyolc—kilencvenkilenc éves korosztálynak szánt, december 21-én záruló foglalkozássorozat célja az emberi lélek megismerése, az életünket irányító értékekről való elmélkedés, a különböző életvezetési témákban való elmélyülés, valamint ezeknek a megvitatása az evangéliumi szakaszok tanításai mentén. Az első összejövetel témája a boldogság volt. A második alkalom október 12-ére van kitűzve, akkor a szeretet teljessége kerül fókuszba.


Horváth Endre

* Foglalkozásvezetőként hogyan készült az első találkozókra lelkiekben? Az ön lelke most hol van, ha már mások lelkét kell emelni…

B. Sz.: — Az én készületem erre a programsorozatra nem most kezdődött meg, hanem akkor, amikor Isten szava megérintett és újjáteremtett. Amikor ebben az érintésben meg ebben a tapasztalatban letérdeltem az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus elé, amikor én Jézust egészen közelről tapasztaltam, illetve akkor, amikor a közösségben megtapasztaltam, hogy Jézus valóban jelen van, hogy erről nemcsak beszélt, hogy ahol ketten vagy hárman összejöttök az én nevemben, ott vagyok veletek (vö.: Máté 18,20), hanem ezt meg is valósítja minden alkalommal, amikor szeretetben együtt vagyunk. És persze olvastam sok lelki olvasmányt, a tanulmányi idő alatt és a szabadidőmben is — számomra mint lelkipásztornak ez prioritás, hogy Isten igéjét ne csak a Szentírásban olvassam, hanem olyan lelki mesterektől is, akik korunknak a szentjei. Felfedeztem ezekben az őszinte sorokban ugyanazokat, vagy legalábbis nagyon hasonló élményeket, amit a saját imaéletemben. Mindig mély örömmel töltöttek el, mert ezek voltak a bizonyítékai annak, hogy az Isten közelében megélt tapasztalatok nem beképzeltek, nem az én értelmemnek a szüleményei, hanem mások is hasonlókat élnek meg Isten közelében. Úgyhogy így készülök imádkozva, olvasva erre a programsorozatra.

H. E.: — Nagyon fontosnak érzem a keresztény felnőttképzést. Ahhoz, hogy ténylegesen eleven maradjon a hitünk, kell egy állandó képzés, nem elegendő — bár kétségkívül a legfontosabb — a vasárnapi szentmise. Az ember számára szükséges, hogy lelkiekben is átgondolja a dolgokat, foglalkozzon lelki kérdésekkel, hogy az életünkben irányadó lelki értékeket megvizsgálja. Ugyebár az autót is újra meg újra elvisszük a mesterhez, hogy minden rendben van-e. Ugyanígy a mi lelkünket is újra meg újra át kell nézni, hogy ténylegesen jó irányba haladunk-e, vagy esetleg letértünk rossz irányba. Az életben nincs olyasmi, hogy egy helyben állunk: vagy visszafelé megyünk, vagy előrefelé haladunk. Ezért nagyon fontos, hogy időnként legyenek ilyen beszélgetéseink, ami azért is jó, mert jobban megnyílnak az emberek. Ha kimondom, hogy ezt nem értem, vagy ezt másként értem, ott van lehetőség arra, hogy megbeszéljük, ténylegesen mit mond az egyház. Hogyan kellene ezt vagy azt érteni?


Balcsák Szilárd

* Lélekről, lelkiekről, emelkedett lélekről kizárólag Isten jelenlétében, Istennel élve beszélhetünk?

B. Sz.: — Az egész világ az Istenről beszél. Úgyhogy mindenkinek van lehetősége arra, hogy felismerje a bennünket végtelenül szerető Istent. A picit is gondolkozó ember felismeri a Teremtőt mindabban a sok csodában, amely körülveszi őt. Nem hiszem, hogy ez csak a szerzeteseknek, a papoknak a privilégiuma, hanem mindegyik embernek van arra lehetősége, hogy felismerje Istent a teremtett világban. Amikor azt mondjuk, hogy lélekemelő, akkor talán erre is gondolhatunk, hogy mindegyikünknek van halhatatlan lelke, és ez folyamatosan szomjazza az Isten jelenlétét, és amikor mi olvassuk az ő szavát, vagy amikor szentségekhez járulunk, elvégezzük a szentgyónásunkat, elmegyünk szentmisére, akkor szép lassan Isten válaszol ezekre a mi nagyon mély szomjúságunkra, illetve nagyon mély kérdéseinkre.

* Mely témakörökkel milyen megközelítésben foglalkoznak majd egy-egy találkozón?

B. Sz.: — Az egyes foglalkozások elején felváltva tartunk gondolatébresztő perceket, a Szentírásból vagy akár egy-egy lelki mestertől idézve, ezen felvezető, elmélkedés után pedig mindannyian megoszthatjuk egymással a gondolatainkat, azaz interaktívvá válik a találkozó.

H. E.: — Az első foglalkozáson a boldogság volt a téma. Én a Szentírásból vettem két részt, az első zsoltárt, illetve Jézusnak a nyolc boldogságról szóló tanítását. A mi hétköznapi szóhasználatunkban nagyon felszínes a boldogság kifejezés, szinte csak az érzelmekre vonatkoztatjuk. Viszont a Szentírás szerint a boldogság nem más, mint az Istennel kialakított személyes kapcsolat, vagyis Isten közvetlen közelségében lenni és a saját belső képességeimet, adottságaimat kibontakoztatni. Ezt az első zsoltár nagyon szépen mutatja meg a forrásvíz hasonlatával, mely az Istent jelképezi, aki az éltető kegyelmet adja, és a víz mellé ültetett fa éppen azért bírja magát kibontakoztatni és a kellő időben gyümölcsöt hozni, mert minden pillanatban számíthat a vízre, vagyis a Jóisten éltető jelenlétére. Mindegyik témakörömhöz a Szentírásból merítem a felvezető gondolatokat. December 21-én pedig a karácsony misztériumáról elmélkedünk majd, ezzel fejeződik be a programsorozat.

B. Sz.: — Három alkalommal kerülök sorra, mindegyikre választottam egy-egy lelki mestert, korunk nagy lelki szerzőit, akik szentírási történetek által segítenek bennünket a lelki élet útján. A második találkozón, október 12-én, a szeretet teljességéről lesz majd szó, ehhez a témához Jean Vanier-nek, a Bárka Közösség alapítójának az írásait választottam. A negyedik foglalkozáson a bizalom és az aggodalom témakörét járjuk körül, ennek kapcsán Arnaldo Pigna A boldogságok című könyvét választottam, melyben Jézus boldogságmondásait veszi sorra a szerző, és én ebből választok egyet. Megjegyezném, hogy ez egy rendkívül aktuális téma, a bizalom az aggodalom idején, hiszen egyre több helyen meg formában próbálnak minket megijeszteni és félelemben tartani, Jézus viszont az ő szeretetének köszönhetően megtanít bennünket arra, hogyan kell megbízni az Istenben és utána hogyan kell bízni az emberekben. November 23-án a téma az én békém lesz, ez egy szentírási idézet, János evangéliumában Jézus azt mondja az apostoloknak a feltámadás után: Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. December 7-én az élet és a halál kérdéseiről fogunk majd beszélni. Ehhez a témához pedig Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetesnek a könyvét választottam, ő szintén egy biblikus professzor, aki sokat adott a lelkiségi írásaival a Magyar Katolikus Egyháznak.

* Hogyan, miként élik meg a programsorozat vezetését?

B. Sz.: — Amikor felkértek erre a feladatra, akkor úgy fogadtam, hogy ez egy missziós küldetés, melyet Jézus álmodott meg azért, hogy legyen lehetőségünk olyan embereket is megszólítani, akik eddig még nem hallottak ilyen formában Istenről, illetve hogy adjunk lehetőséget, hogy azok is megszólalhassanak az istentapasztalataikkal kapcsolatban, akik eddig még nem beszéltek róla, vagy nem volt lehetőségük felismerni ezeket az isteni élményeket.

H. E.: — Én nem misszióként élem meg, hiszen akkor ott kellene lerakni az alapokat, ahol még nincs semmi. Nekem az a benyomásom, hogy van alap, csak tovább kell építeni. Ez mindenképp az, amiről beszéltem az elején, hogy egy egészséges keresztény hitélethez szükség van arra, hogy mindig egy kicsit tovább növekedjünk.

A foglalkozások ingyenesek, ám előzetes regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni az alábbi elérhetőségek egyikén lehet: +381(0)24-672-10, vm4k@vm4k.org.rs, vagy pedig a VM4K Facebook-oldalán üzenetben.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..