home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
„Lélekkel teli hely, ahol jó együtt lenni”
Fehér Márta
2023.06.23.
LXXVIII. évf. 25. szám
„Lélekkel teli hely, ahol jó együtt lenni”

Lelkes fellépők, lelkes közönség — a karonülőktől kezdve a tiniken át a legidősebbekig mindenki belefelejtkezett a Palics Magyar Művelődési Központ évadzáró műsorába, s minden egyes műsorszámot elismerő szavak követtek: Ez milyen szép volt!; Milyen sokan vannak a táncoló-éneklő gyerekek!; Hű, milyen gyönyörűen volt előadva ez a vers!; Azt a, tizenhárman vannak a szederindások! Színpadra léptek az ovis néptáncolók, a gyermekénekcsoport, a Szederinda Népdalkör a citerások kíséretében, Bognár Emese versmondó, a zárórészben pedig a Duhaj zenekar és az iskoláskorú néptáncosok adtak fergeteges produkciót. 2022 februárjától használják a Művelődési Központ pompás új épületét, és bizony azóta belakták és megtöltötték élettel — mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a szezont búcsúztató produkció.

— Örülnék, ha mindenki azzal az érzéssel távozna, hogy ez egy barátságos, lélekkel teli hely, ahol jó együtt lenni nekünk, palicsi és nem csak palicsi magyaroknak — ezekkel a szavakkal köszöntötte a termet betöltő közönséget Csiszár Molnár Anna, a Palics MMK elnöke, az évadzáró műsor háziasszonya, aki az egyes műsorszámok között beszámolt a tevékenységekben, programokban gazdag évadról. — A szakosztályok próbái, rendezvényei mellett 2022 tavaszi időszakában több kisebb-nagyobb eseményt szerveztünk, így volt farsangi jelmezbál, március 15-ei alkalmi műsor, filmvetítés, könyvbemutató, koncert, Böjte Csaba előadásának is mi adtunk helyszínt, a színjátszóink pedig két bemutatót tartottak tavaly tavasszal, A kis herceg és a Kreón, avagy ellenében a szélnek címmel.

Tavaly júniusban Palics volt a házigazdája a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiválnak — sorolta, s kiemelte, újdonságokat is hozott az évad, hiszen a néptánc iránt érdeklődő gyerekek számára az iskoláskorosztály mellett ismét elindult az óvodáscsoport is, ahol a legkisebbek a népi énekek és népi játékok révén ismerkedhetnek meg a magyar hagyományokkal, valamint a Szederinda Népdalkör is újdonsággal állt elő: immár citerajátékkal kíséri műsorszámait. Az ügyes kezű gyerekeket szólították meg a rajzszakkör életre hívásával, az ott készült alkotásokból alkalmi kiállítást mutattak be. A rendezvény keretében a közönség megtekinthette A Szakkör program során készült műveket is, a Palics MMK Orchidea kézimunkacsoportja ugyanis bekapcsolódott a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai és anyagi támogatásával megvalósult kézműves-képzéssorozatba, melynek nyomán a résztvevők három csoportban dolgozva elsajátították a mézeskalács-készítés, a hímzés, valamint a nemezelés fortélyait.

2022 őszétől újra elindult a gyermek-kézművesfoglalkozás, ez a szakkör a nyáron is folytatódik a Palicsi Nyári Napközi keretében, melyet a nagy népszerűségére való tekintettel immár 9. alkalommal szervez meg a Palics MMK a helyi iskola napközijében.

Felsorolni is nehéz, milyen sok mindennel foglalkozik még a lelkes csapat: 2022 őszén elindult a játékos szerbnyelv-oktatás óvodásoknak, továbbá játékos testmozgásórákat tartottak szintén az óvodásoknak, és mivel a mozgás iránti vágyat a hölgyekben is felkeltették, megindultak a pilatesórák, társastáncoktatást szerveznek 15—25 éves fiataloknak és felnőtteknek is, s a Palicsi Színjátszó Grund két előadása, a Valahol Európában és a Szentivánéji álom című darab is sikert sikerre halmoz.

Számokban is impozáns teljesítmény, hiszen az elmúlt másfél évben 9 alkalmi gyerekprogram, 7 kiállítás, 6 koncert, 10 konferencia, 2 irodalmi est, 12 színházi előadás, 10 tematikus előadás, 5 alkalmi műsor, 5 bál, 3 filmvetítés és 4 vásár lett megszervezve.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..