home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Lélekben eggyé forrva
Martinek Imre
2022.10.15.
LXXVII. évf. 41. szám
Lélekben eggyé forrva

Október 1-jén tartották meg Sarkadon (Békés megye, Magyarország) a történelmi Békés—bánáti Református Egyházmegye 8. találkozóját.

Mottó: „Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas!” (Lk 6,36)

Az esemény, vagyis a három részre tépett, néhai Körös—Maros-közi Szent Társaság (utód)gyülekezeteinek összejövetele két év kényszerszünet után valósulhatott meg. Isten kegyelméből, aki égiszünk alól (mármint a Bánáti Egyházmegyéből), hivatalosan Hertelendyfalva és Magyarittabé református közösségeiből útnak induló maroknyi küldöttség útjait egyengeté. Magvető havában.

Az ünnepi bevonulást követő percekben nt. Koncz Zsolt, a házigazda sarkad-belvárosi református gyülekezet lelkipásztora mondott köszöntőt, előimát nt. Demeter Ottó békési esperes, nyitóáhítatot (Mk 3,20—30) nt. Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főjegyzője, a záróimát pedig nt. Tóbiás Tibor György esperes, az Aradi Református Egyházmegye elöljárója tolmácsolta. A világi felszólalók között elsőként dr. Sipos Lajos, a sarkadi kormányhivatal vezetője, majd pedig Mester Judit Ibolya, Sarkad város alpolgármester asszonya mondott alkalmi köszöntőt. A folytatásban előbb Tokai Ágnes magánénekes mutatkozott be Tokai Erzsébet orgonakíséretében, majd annak rendje s módja szerint az (utód)egyházmegyék (Arad — Tóbiás Tibor György esperes; Bánát — Halász Béla, az SZRKE püspöke; Békés — Demeter Ottó esperes; Csongrád — Juhász András esperes; Temesvár — Bódis Ferenc esperes) képviselői tartottak rövid beszámolót arról, hogy s miként vannak mostanság… Eredetileg öt percre kalibrálva előadónként. Miközben egyetértetett, sem a helyben topogás, sem a hátrafelé haladás nem egészséges, és tovább csupán az eke szarvát (még) keménye(bbe)n megragadva lehetséges menni!

A kísérőprogramok között megkülönböztetett helyet kapott a kolozsvári, ámde gyulafehérvári származású Gy. Szabó Béla (1905—1985) festő és grafikusművész alkotásainak bemutatása (Ferenczy Miklós kolozsvári lelkipásztor a hagyaték őrzőjének és képviselőjének méltatásában), Zsombori Erzsébet — Zsimbi alkotóművész A béke csöndje címet viselő selyemkép-kiállításának megnyitása a sarkadi Bartók Béla Művelődési Házban… Tapasztalhattuk továbbá — a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Nőszövetségeinek kézzel másolt, bőrkötésbe gyűjtött Bibliája révén —, bizony a járvány idején is lehet(ett)  értékeset és maradandót alkotni. A rendhagyó vállalkozást nt. Vinczéné Pálfi Judit lelkipásztor méltatta. A templom főbejárata melletti kisteremben pedig Hálaszoba nyílott. A személyes elcsendesedés megéléséhez, átéléséhez. Az utaimon elébem gördített kövekért, mert idővel hidat építhettem belőlük. A magamban és embertársaim között tátongó szakadék áthidalásáért. (E bejegyzést a helyszíni üzenőfalon leltük.)

Bemutatkozási alkalmat kapott továbbá Szabó János Bence kisteleki segédlelkész, nemkülönben dr. Hegyi Ádám, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense, történész-kutató, aki a békés—bánáti egyházmegye területén végzett legújabb kutatásainak eredményeiről referált. Az újonnan megtalált forrásokról, az új publikációkról, illetve a régi-új adatbázisról, mely továbbra is szabadon elérhető minden érdeklődőnek.

Majd lőn koszorúzás a templom melletti katona szobránál, melynek talapzatán az alábbi reménykedő felvéset olvasható: „Megvirrad még valaha, nem lesz mindig éjszaka a magyarnak.”

A pihenésre, felüdülésre és kötetlen társalgásra fenntartott röpke néhány órácska után hirtelen a szeszélyeskedő nyárvégi időjárás is átvette a kezdeményezést. Odakünn. A templomban a körösladányi Kun Rajmund orgonaművész hangszeres szolgálata volt éppen időszerű, a kora délutáni istentisztelet nyitányában pedig a sarkadi Jantyik Zsanett gyülekezeti tag tolmácsolá Wass Albert költeményét. A bujdosó imáját. Előfohászt (Ézs 55,6—11) nt. Juhász András, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese mondott, imádságot nt. Bódis Ferenc, a Temesvári Református Egyházmegye esperese, az Úr igéjét (2Kor 12,2—9) pedig ft. dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdeté. Ágendás lelkészként ft. Halász Béla püspök úr szolgált. Az elbocsájtó áldás előtt végül az újabb pántlika is felköttetett. A vándorzászlóra, mely 2023 őszéig az Aradi Református Egyházmegyébe költözött át. Ott lészen ugyanis, az Úr kegyelméből, a 9. találkozó. Valahol. Lévén a pontos helyszín még várat magára…

Az ünnepség perselyezése, valamint az önkéntes adományok a kárpátaljai testvérek megsegítésére lesznek átütemezve.

Helyszíni tudósításom logisztikáját ezúttal is a zentai Tripolszki Dalibor és családja, valamint Pappné Szénási Emőke, a hódmezővásárhelyi ótemplomi gyülekezet oszlopos tagja karolta fel. Köszönet nekik érte.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..