home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Lélegző idő
Oláh Csongor
2021.12.01.
LXXVI. évf. 47. szám
Lélegző idő

Húszéves a VMTDK

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium húsz évvel ezelőtt indította útjára a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát (VMTDK), melyet azóta minden év novemberében sikerült megszervezni. Az egyetemistákat, fiatal kutatókat, művészeket megszólító rendezvény azóta mintegy 2500 bemutatkozásnak adott teret. A VMTDK ezáltal a vajdasági magyar tudományos utánpótlás kinevelésének legfontosabb színterévé vált, tartományi ernyőszervezetként öleli fel a szabadkai és az újvidéki tehetségfejlesztő műhelyeket.


Dr. Csányi Erzsébet

A Magyar Tudományos Akadémia tudományünnepének jegyében a programok sorozata csütörtökön kezdődött a Philos folyóirat műhely-konferenciájával, melyet az Újvidéki Egyetem rektorátusán tartottak hét tudományos kutatás bemutatásával, valamint Hernyák Zsóka ars poeticájának taglalásával, a szerzővel való dialógus kialakításával. 

Pénteken a VMTDK ART keretében megnyílt tárlatot Lázár Tibor és Palásti Andrea méltatta. Mint kiderült, a művészek (Törteli Réka, Szabados Zsófia, Turkály Emma és Mészáros Dániel) mintegy bojkottként a raktárba dugták be a műalkotásaikat, az ott talált szemetet pedig kiállították. Egyúttal utaltak az antiesztétikai gesztusok hosszú sorára és azok kérdéses mai relevanciájára is.


A Kristálygömb díj átadása

A folytatásban a rektorátus amfiteátrumában zeneművészeti és multimédiás programokkal folytatódott a diákköri konferencia zene- és előadó-művészeti része. A résztvevők Jung Anna orgonajátékát, Jenován Flórián zongorajátékát, Kiss Tamás szólóénekét és Pásztor Kicsi Tamás multimédiás alkotását élvezhették. Ezután Bicók Lea, Brasnyó Albert, Lukács Ramóna, Pásztor Zsófia, Raffai Dominik és Szoboszlai Enikő Kitty izgalmas performance-a következett Az idő konzervdoboza címmel. A darab szövegkönyve Tolnai Ottó Rovarház című regényére épült, rendezte Crnkovity Gabriella és Mészáros Árpád.

Szombaton az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának amfiteátrumában 9.30-kor kezdődött a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia megnyitóprogramja. Az ünnepi nyitányban bemutatták a Húszéves a VMTDK című filmmontázst, benne a Kristálygömb díjasok videóit, melyben dr. Samu János Vilmos, dr. Simon Vilmos, mgr. Lázár Tibor, dr. Telek Tamás, dr. Holló Berta, dr. Novák Anikó, dr. Kiss Ferenc, Beretka Sándor, Pápista Zsolt, dr. Lendák-Kabók Karolina, Vass Szabolcs, Oláh Tamás és dr. Pfeiffer Attila vallottak pályájuk alakulásáról és arról, hogyan élték meg a VMTDK-t.

Az Újvidéki Egyetem nevében dr. Halupka Rešetar Szabina rektorhelyettes mondott köszöntőt, külön méltányolva azt, hogy a VMTDK hozzájárult az Újvidéki Egyetem többnyelvű egyetemi modelljének fejlesztéséhez, majd dr. Kocsis Károly, a Magyar Tudományos Akadémia elnökségi tagja üdvözölte a rendezvényt. Elmondta, hogy kiemelkedő teljesítmény áll a VMTDK mögött, az MTA figyelme mindenekelőtt azért szegeződik erre a konferenciára, mert itt jelennek meg a jövő magyar tudományának reménységei. Az elmúlt húsz év alatt kialakult egy fontos háló, mutatott rá dr. Weiszburg Tamás, a Magyar Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, majd kiemelte, hogy nem a versenyben és a megszerzett oklevelekben rejlik a konferencia értéke, hanem a találkozásokban, szakmai vitákban. „Egy erőteljesen változó közegben élünk, a tudás azonban állandóságot, eredményt, nyertes pozíciót jelent mindenkor” — hangsúlyozta. Dr. Horák Rita, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánhelyettese is üdvözölte a húszéves rendezvényt, majd dr. Fogarasi György, a Szegedi Tudományegyetem professzora következett. Snejder-Sára Ildikó az Európa Kollégium Egyetemista Központ igazgatójaként, Rétfalvi Zsófia a pécsi Kerényi Károly Szakkollégium mentoraként szólalt fel. Végül dr. Gábrity Molnár Irén, a Kristálygömb Díj kuratóriumi tagja átadta a köszönő okleveleket azoknak a tutoroknak, akik a legtöbbször vettek részt a tudományos konferencia munkájában.

Az idei VMTDK fő témája az idő, a lélegző, sorssá alakuló idő volt.

— A VMTDK húsz évében a konferencia sorssá íródásának, tudatosodásának a története fogalmazódik meg, és benne a vajdasági magyar felsőoktatás, tudományosság irányvonalai is kirajzolódnak — hangsúlyozta megnyitóbeszédében Csányi Erzsébet, a VMTDK tudományos bizottságának elnöke. — Alkotás és szabadság, értékteremtés és játék, keresés és kíváncsiság, ezt a sávot taposta ki magának a VMTDK, ehhez kíván magának újabb időt, újabb perceket. Konferenciánk az akadémiai szféra önszerveződése alapján jött létre, hiányt pótolt, valamint értékalapú szemléletre épült. Évről évre megújult, mind sokrétűbbé és testreszabottabbá vált, ennek köszönheti vitalitását, fenntartható fejlődését.

Ezután Kosztolányi György, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke tartott plenáris előadást, hangsúlyozva benne a szabadságot, mely a tudományos alapkutatások tekintetében nem korlátozható. A diákok közül Mihalek Nóra (Újvidék) a COVID—19 járvánnyal foglalkozó kutatásait ismertette, majd Ónya Balázs (Pécs) Miért nem episztemikus vállalkozás a filozófia? címmel ismertette plenáris előadását.

A délután folyamán tartották meg a tudományos diákköri szekcióüléseket nyolc teremben. Az idén mintegy 115 fiatal jelentkezett a Kárpát-medence minden tájáról. A pandémia miatt egyesek sajnos csak online módon voltak jelen.

A XX. VMTDK esti pillanatai voltak a legünnepélyesebbek, amikor is átadták a Kristálygömb Díjat a fogászati kutatásokban kiemelkedő eredményeket elérő dr. Vickó Krisztinának, valamint a szekcióelső és különdíjas okleveleket. A konferencia zárásában a VMTDK tortái várták a résztvevőket.

EREDMÉNYEK

PLENÁRIS DIÁKELŐADÓK

Szekcióelső díj: Mihalek Nóra (Újvidék), Ónya Balázs (Pécs)

ÉLŐ TERMÉSZETTUDOMÁNYOK 1.
Szekcióelső díj: Pletikoszity Tamás (Újvidék), Puskás Valentin (Újvidék)
Különdíj: Rekecki Tibor (Újvidék), Szécsényi Kata (Újvidék)
OTDK: Lajkó Flórián (Újvidék)
Közönségdíj: Rekecki Tibor (Újvidék)

ÉLETTELEN TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ÉS MŰSZAKI TUDOMÁNYOK         
Szekcióelső díj: Csanak Viktor (Újvidék), Rózsa Róbert (Újvidék)
Különdíj: Mihályi Csenge (Újvidék), Polyák Gabriella (Újvidék)
OTDK: Mezei Róbert (Újvidék), Csanak Viktor (Újvidék)
Közönségdíj: Csanak Viktor (Újvidék), Mihályi Csenge (Újvidék)

HUMÁN 1.
Szekcióelső díj: Pásztor Lívia (Újvidék), Horváth Gergely (Pécs)
Különdíj: Peckó Egon (Szabadka), Dudás Róbert (Szeged)
OTDK: Pásztor Lívia (Újvidék)
Közönségdíj: Bartuc Éva (Újvidék)

HUMÁN 2.
Szekcióelső díj: Szeles Réka (Újvidék), Pintér Alexandra Leila (Budapest)
Különdíj: Fenyő Dániel (Pécs), Taskovics Viktória (Szeged)
OTDK: Szeles Réka (Újvidék)
Közönségdíj: Taskovics Viktória (Szeged), Albert Éva (Újvidék)

HUMÁN 3.
Szekcióelső díj: Zsupos Norbert (Pécs), Orsós György (Pécs)
Különdíj: Horváth Mihály Jnr. (Pécs), Fekete Róbert (Pécs)
Közönségdíj: Daradics Boglárka (Pécs)

TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK 1.
Szekcióelső díj: Korhecz Réka (Újvidék), Bata Dórián (Újvidék)
Különdíj: Varga Benedek (Szeged), Pataki Valentina (Újvidék)
OTDK: Vukašinović Péter (Újvidék), Korhecz Réka (Újvidék), Bata Dórián (Újvidék)
Közönségdíj: Pataki Valentina (Újvidék), Bata Dórián (Újvidék), Vukašinović Péter (Újvidék)

TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK 2.
Szekcióelső díj: Mecserik Vivien (Újvidék), Csapó Gyöngyvér (Pécs)
Különdíj: Szitás Teodóra (Szabadka—Szeged), Kopácsi Júlia (Pécs)
OTDK: Tóth Johanna (Újvidék), Szabó Ledényi Nikolett (Szabadka)
Közönségdíj: Rottler Lili (Pécs), Tóth Johanna (Újvidék)

MŰVÉSZETEK
Szekcióelső díj: Jenován Flórián (Újvidék), Szives Márton Gábor (Szeged)
Különdíj: Pásztor Kicsi Tamás (Újvidék)
OTDK: Jenován Flórián (Újvidék), Pásztor Kicsi Tamás (Újvidék)
Közönségdíj: Jenován Flórián (Újvidék), Jung Anna (Újvidék)

Fényképezte: Ótos András

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..