home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Lehetséges szigorításokról dönthet a válságstáb
2021.02.23.
LXXVI. évf. 7. szám
Lehetséges szigorításokról dönthet a válságstáb

Szerdán tekinti át újra a koronavírus-helyzetet a szerbiai válságstáb. Most már nem az enyhítések lehetőségét vizsgálják meg, hanem inkább a szigorításokét.

Predrag Kon szerint a kijárási tilalom nem szerepel a témák között, a vendéglátóhelyek nyitvatartási ideje, valamint a gyülekezési korlátozás azonban igen.

A járványügyi szakember a Szerbiai RTV műsorában arról beszélt, hogy Szerbiában január végén kezdett romlani a járványhelyzet, de most lett a leginkább látványos. Mint mondta, a számos figyelmeztetés ellenére sok diák utazott telelni, és ennek az eredménye is tapasztalható, hiszen megnőtt körükben a covid-fertőzöttek száma.

Fotó: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/mn

Erről számolt be Branko Ružić is. A szerb oktatási miniszter nyilatkozata szerint enyhén emelkedik azon diákok száma, akiknél kimutatták a koronavírus-fertőzést, de a helyzet nem riasztó. Ružić elmondta, az enyhe emelkedés a középiskolai tanulók körében figyelhető meg, de az is csekély, csupán a diákok 1 százalékát érinti. Ružić szerint mindez azért tapasztalható, mert az állami ünnep ideje alatt az emberek különböző helyekre utaztak pihenni, ott pedig könnyebben kaphatták el a koronavírust.

A válságstáb egyes tagjai az elmúlt napokban arra figyelmeztettek, hogy ha romlik a járványhelyzet, vagyis nő a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, és túlterheltté válnak a covid-kórházak, szigorításokra lesz szükség.

Predrag Kon most arról számolt be, hogy pillanatnyilag a batajnicai és a kruševaci covid-kórházak kapacitását bővítik ugyan, azonban az ott dolgozók száma változatlan, ami a foglalkoztatottak túlterheléséhez vezethet.

A járványügyi szakember emlékeztetett arra is, hogy eddig mintegy 1,2 millió személy kapta meg a koronavírus elleni védőoltást Szerbiában, az újraoltottak száma pedig 450 ezer körül mozog, a kollektív immunitáshoz azonban több mint hárommillió embernek kell felvennie a vakcinát.

Forrás: Pannon RTV, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..