home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Legyünk emberségesek!
Zséli Ágnes
2022.03.31.
LXXVII. évf. 13. szám
Legyünk emberségesek!

Házibetegápoló-tanfolyamot szerveztek Törökbecsén. Az ingyenes képzés a németországi Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium globális programjának részeként valósult meg.

A tanfolyamot a Szerbiai Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a Szerbiai Menekültügyi Hivatal támogatásával a 2015-ben alapított belgrádi Help Net — Támogatás és Befogadás Központ valósítja meg.

Törökbecse Önkormányzata semmiképp sem szeretett volna kimaradni a programból, mivel az elmúlt időszakban a községben megnőtt a házi ápolás iránti érdeklődés. A Községi Művelődési Ház multifunkcionális termében szervezett program lehetőséget nyújt az idős személyek hatékony házi ápolására, valamint új munkahelyeket is létrehoz.

A községben 2007 óta működik sikerrel a házi ápolási program, melyet jelenleg a helyi Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac Felnőttek és Idősek Otthonának hat alkalmazottja, pontosabban két gondozó és négy házi ápoló végez, akik nap mint nap meglátogatják az idős személyeket, és a betegellátás mellett a házimunkában is segítenek. A jövőben ezt mindenképp bővíteni szeretnék, ezért igyekeznek újabb jelentkezőket felkészíteni erre a feladatkörre.

A huszonkilenc éves Andrijana Kerkez éveken át több munkahelyen dolgozott, és úgy gondolta, ezt a lehetőséget semmiképp sem hagyja ki.

— A végzettségemet illetően szakács vagyok, dolgoztam is a szakmában, házi ápolóként viszont még soha nem tevékenykedtem. Úgy gondoltam, jelentkezem a tanfolyamra, hiszen a tudásszerzés mellett akár álláshoz is könnyebben juthatok majd. Örömmel végezném ezt a munkát, szeretek másokon segíteni. A legfontosabb gondozási és ápolási ismeretek mellett azt is megtanultam, hogyan viselkedjek a beteggel, miként viszonyuljak az idős, magányos személyekhez. Emberségesnek kell lennünk, és segítenünk kell másokon, mert egyszer majd mi is idősek leszünk, és támogatásra szorulhatunk.

Monika Ajvazović, a belgrádi Help Net Támogatás és Befogadás Központ szociális védelmi területi szakmunkatársa, a tanfolyam egyik vezetője elmondta, a három szakaszból álló képzést Törökbecsén kívül Óbecsén, Nagykikindán, Topolyán és Sjenicán is megszervezik.

— A tanfolyam első része főként elméleti tartalmakat ölel fel, a résztvevőkkel az időskori problémákat, a rokkantságot, a szociális védelmi rendszer működését ismertetjük. A háromnapos képzésen a résztvevők pontos belátást kaphatnak a beteghez való viszonyulásról, hogyan kell beszélni vele, hogyan lehet felismerni a demenciát, a hallucinációt, hogyan kell kiépíteni a kapcsolatot a családdal. Fontos, hogy fel tudják mérni a helyzetet, együtt kell működni az orvossal, a nővérrel, a családdal, a szociális intézménnyel. A második részben egy napon át a pszichoszociális segítségnyújtással foglalkozunk, ez arról szól, miként őrizze meg a házi ápoló a saját lelkivilágát, a nyugalmát, hogyan kezelje az esetleges traumákat. Ezt követi az úgyszintén egynapos úgynevezett COVID-tanfolyam, melynek fókusza a tisztaság fenntartásának jelentősége.

A résztvevők megkapják a Szociális Védelmi Intézet által elismert bizonylatot, mellyel a szociális intézmény megbízásából két hónapig tartó gyakorlómunkát végezhetnek, majd álláshoz is juthatnak.

A Törökbecsén szervezett házibetegápoló-tanfolyamra 19-en jelentkeztek.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..