home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Legyen az udvarunk madárbarát!
Szakáll Laura
2021.10.21.
LXXVI. évf. 41. szám
Legyen az udvarunk madárbarát!

A madarak leginkább a téli hónapokban szorulnak segítségre, de az etetési idény már októberben megkezdődik. Amint hűvösebbre fordulnak a napok, egyre kevesebb rovart vagy magvat találnak. Ilyenkor már érdemes kihelyezni az etetőket, feltölteni eleséggel, hogy a kis „kosztosok” odaszokjanak, így télen már tudni fogják, hol találnak táplálékot. Fontos, hogy vízről is gondoskodjunk számukra.

„Tekintsetek az égi madarakra: mert azok nem
vetnek, nem aratnak, sem a csűrbe nem takarnak,
mindazonáltal a ti mennyei Atyátok eltartja azokat.” 
(Mt 6,26)

Ha a kertünk, udvarunk madárbaráttá válik, az sok előnnyel jár. Tavasszal az énekük a lelkünket cirógatja, de a kertészkedésben is segítségünkre lehetnek, eltávolítják ugyanis a kártevőket a bokrokról és más növényekről. Arra azonban ügyelnünk kell, hogy az etetőt egészen tavaszig folyamatosan töltsük fel. A téli etetéssel a verebek, rigók, cinegék, vörösbegyek, gerlék és más madarak életben maradását segítjük. Ha markánsabb hidegfront érkezik, még a meggyvágók is a lakott területek közelébe jönnek, ők is hálásak az olajos magvakért.

Az, hogy milyen etetőt választunk, a fantáziánktól és a kézügyességünktől függ. Az ezermesterek könnyedén készíthetnek fából madáretetőt, mely a kert dísze is, de ez egyszerűbb módon is megoldható. Akár egy már nem használt virágcserép is átalakítható, de újrahasznosítható hulladékból, például PET-palackból is készülhet egy kisebb etető. A lényeg az, hogy működjön.

— A vidékünkön telelők elvonulnak, ha elfogy az eleség. Ha gondjukat viseljük a hidegebb hónapokban, azzal itt tarthatjuk őket — mondja Szekeres Ottó, a Riparia Természetbarátok Egyesületének elnöke, akit az őszi-téli etetés szabályairól kérdeztük.

* Milyen a jó madáretető?

— A jó madáretető legfontosabb feladata az, hogy szárazon tartsa az eleséget. A típusát, kinézetét, anyagát tekintve nagyon sokféle lehet. Próbáljunk etetőt készíteni, mely folyamatosan adagolja a magvakat, és a nagyságát ahhoz mérten alakítsuk ki, hogy mennyi madarat akarunk odavonzani, illetve hogy milyen gyakran tudjuk tölteni az etetőt. Legalább annyi mag férjen bele, amennyi nem fogy el két etetési idő között, ha nem tudunk mindennap utántölteni. Fontos szempont még a kihelyezésnél, hogy elsősorban macskabiztos legyen az etető. A legjobb lenne, ha a macska egyáltalán nem tudná megközelíteni, de ha az nem megoldható, akkor is ügyeljünk arra, hogy a házi kedvencünk ne tudja lesből meglepni a madarakat.

Az úr angyala pedig kiáltva mondá: minden
madaraknak, amelyek repdesnek vala az ég közepette:
Jöjjetek el és gyűljetek egybe a nagy Istennek vacsorájára!

(János jelenései 18,19)


 

* Mit adhatunk a madaraknak, illetve mi a tilos?

— Télen a madarak számára legalkalmasabb etetőanyag a fekete napraforgó, ezt nagyon szívesen fogyasztják, folyamatosan hozzáférhető a piacon, így nem kell egyszerre bevásárolnunk nagyobb mennyiséget, és mint olajos mag, kellő energiát ad a madaraknak. Más magvak is adhatóak télen, kombinálni is lehet például kölessel, repcével, kendermaggal, sőt egyes madárfajoknak még kukorica vagy búza is keverhető a tápanyagba, de ajánlatos, hogy napraforgó mindig legyen benne. A magvak mellett állati eredetű faggyú és gyümölcs is kirakható. Ne etessünk viszont konyhai hulladékkal, például kenyérmorzsával, sózott vagy pörkölt magvakkal. Ne kísérletezzünk a madarakkal, hogy mit ehetnének meg, mert az esetleg a pusztulásukat is okozhatja. Fontos az itatás, a víz sokszor több madarat vonz, mint maga az etetés. A madarak télen is isznak, szívesen fürdenek is, ezért érdemes olyan itatót készíteni, amely nem túl mély, és beleállhatnak. Az itató egész évben működtethető, nem csak a téli időszakban, az etetést viszont korlátozzuk a téli időszakra, költésidőben már ne etessünk.


Téli madáretetés a Ripariában (Fotó forrása: Riparia)


* Mire ügyeljünk, ha elkezdjük etetni a madarakat?

— Célszerű az első fagyok előtt elkezdeni és az utolsó fagyokig etetni, lényeges, hogy ezt folyamatosan tegyük. Ha eldöntöttük, hogy etetünk, akkor ebben a periódusban sose ürüljön ki az etetőnk. Ezzel a tevékenységgel a kertünkhöz vonzzuk és itt tartjuk a madarakat, melyek táplálék hiányában esetleg más vidékekre kóboroltak vagy vonultak volna, így ha beköszönt egy hidegebb időszak, és az etetőnkben éppen akkor kifogyna a mag, akkor ezeknek a madaraknak az végzetes lenne. Arra is ügyeljünk, hogy minél hidegebb van, és minél vastagabb a hótakaró, a madarak annál nehezebben jutnak táplálékhoz, illetve több energiára van szükségük a túléléshez. Olyankor sűrűbben kell tölteni az etetőt. A leggyakoribb látogatók a cinkék, pintyfélék, rigók, vörösbegyek, de természetesen a nagy tömeg odavonzza a ragadozó madarakat is, elsősorban a karvalyt, de ez ne aggaszon bennünket, mert ez csak a természetes szelekció része.

 

Madárkalács

Olvasszuk fel a faggyút, majd amíg folyékony, addig bőséges mennyiségű magvat adjunk hozzá. A masszát öntsük formába, hagyjuk kihűlni. Miután már megszilárdult, vegyük ki az edényből. Kampóval egy erősebb cérnán bárhova felakasztható.

Madárkalács


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..