home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Legyél te is cserkész! Izgalmas élmények várnak
Fehér Márta
2022.08.18.
LXXVII. évf. 33. szám
Legyél te is cserkész! Izgalmas élmények várnak

Mit csinálunk, ha valakinek vérzik az orra? — tette fel a kérdést Horvát Réka, a szabadkai 52. számú Kosztolányi Dezső Cserkészcsapat cserkészvezetője az éppen próbázó kiscserkésznek, Probojcsevity Ádámnak, akinek bizonyára azért botlott meg a nyelve, és vágta rá azonnal, hogy hátratartjuk a fejünket, mert éppen akkor okvetetlenkedtem oda az újságírók kíváncsiságával. Biztos? kérdezte azon nyomban Réka, és máris érkezett a helyes válasz: előrehajtjuk a fejünket, a halántékunkra pedig hideg vizes borogatást teszünk. És sorjáztak tovább a kérdések: Mit csinálunk, ha valaki napszúrást kap? Mit kell tenni, ha valakinek vízhólyag van a talpán? Mit teszünk, ha valaki lehorzsolja a bőrét? A tábor egy másik próbázó helyszínén pedig egy kisfiúnak a déli irányt kellett betájolnia, s elmesélnie, mi mindent lát, ha arrafelé néz. Az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület nyári tábort szervezett a tóthfalui Oroszi-tanyán, ennek életébe csöppenhettem bele egy látogatás erejéig.


Cserkésztanya a tóthfalui Oroszi-tanyán

— Általában 36-an vagyunk a táborban, változó, hiszen egy-két személy időközben csatlakozik hozzánk vagy éppen elmegy. Szabadkáról, Martonosról, Magyarkanizsáról és Tóthfaluból érkeztek az állandó táborlakók — mondta Bálint Zoltán cserkésztiszt, táborparancsnok-helyettes. — Vendéglátónk tanyája a Szigevei-rengeteg nevet kapta a keretmesénkben (minden cserkésztábornak van egy képzeletbeli szórakoztató története), mely középkori környezetben játszódik, varázslókkal, tündérekkel, gnómokkal — én történetesen egy szerzetes voltam, akiről a mese végén kiderült, hogy egy gonosz mágus, tőle kellett visszaszerezni a mágikus könyvet, a feladatot pedig sikeresen megoldották a gyerekek. Egy cserkésztábor jelentős része magának a táborhelynek a felépítése, hiszen az utolsó pillanatig alakul a környezet, a sátrak felállítását ugyanis az őrsi és a rajkörletek kialakítása követi, ami abból áll, hogy a lakók építenek csajkafát (az őrs tagjai ezen tárolják, szárítják az étkezéshez szükséges felszerelést), víz- és lavórtartót, tábor- és őrsi kaput, tusolót, illemhelyet. A próbáztatásra pedig azért kerítettünk sort, mert a tábor utolsó napján a részt vevő cserkészjelölteket cserkésszé avatjuk, a kék kendős kiscserkészek megkapják a zöld kendőjüket, megérdemelten, hiszen legalább egyéves cserkészmunka áll mögöttük.


Próbázás — elöl Bálint Zoltán és Perpauer Dániel, hátul Horvát Réka és Probojcsevity Ádám (háttal)

A tizenhárom éves Perpauer Dániel Magyarkanizsáról érkezett, a Tobzoska őrs tagja, egy éve tette le a fogadalmat, és két éve cserkészkedik — nagyon szerette volna elmesélni nekem és minden olvasónak, hogy miért is jó a cserkészélet.

— Szeretek a cserkészetről beszélni, mert sokan még mindig úgy gondolják, hogy ez nem egy jó dolog, meg nagyon megerőltető. Szerintem ez nem igaz. Próbálom a barátaimmal is megértetni, hogy nagyon jó, és jöjjenek minél többen. Sok mindent meg lehet tanulni: azt, hogy hogyan találjuk fel magunkat a természetben, meg csomót kötni, rengeteg éneket, az égtájakat, a történelmet, megismerjük a cserkészmozgalom kialakulását, múltját, izgalmas kirándulásokon, portyákon veszünk részt, sok helyre el lehet jutni. Nagyon szeretek táborozni, kedvelem a Jézus Barát Gyalogtúrát, a cserkészet mellett néptáncolok, színjátszok, úszok — sorolta boldogan, s amikor azt kérdezem, miről marad emlékezetes számára ez a cserkésztábor, gondolkodás nélkül feleli: az emberekről, a társakról, az éjjeli őrségről.


Hevesi Nikoletta és a szabadkai Mókus őrs

A napostiszt, Hevesi Nikoletta, a szabadkai csapat ötfős Mókus őrsének őrsvezetője is örömmel mesélte élményeit, s azt is elárulta, hogy a vegyes, fiús-lányos őrs tagjai közül négyen most lesznek nagycserkészek.

— Ha az ősszel sikerül új tagokat toborozni, akkor egy új nagylányőrsöt vezethetek majd. Kilenc éve vagyok cserkész, hat éve nagycserkész, négy éve fejeztem be a segédőrsvezetői képzést, három éve pedig az őrsvezetőit. Nagyon szeretek a gyerekekkel foglalkozni, imádok nekik programokat szervezni, ha látom rajtuk, hogy ez nagyon tetszik nekik, az engem teljesen felpörget. Szabadkán a közgazdasági középiskolában tanulok, és ha ott éppen nem úgy mennek a dolgok, ahogyan én azt szeretném, és elmegyek szombaton megtartani egy foglalkozást a gyerekeknek, akkor engem az teljesen feltölt.


Mosolygó cserkészlányok

Ha sikerült felkelteni az érdeklődést a cserkészet iránt, az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület holnapján (www.emcse.info), illetve Facebook- és Instagram-oldalán sok-sok kalandról található beszámoló, fotó vagy videó.

Az említett honlapon leltem rá a 12 jó ok arra, hogy cserkészek legyünk felsorolásra is:

A cserkészet egészséges társaságban hasznos elfoglaltsággal tölti ki szabadidőnket.

A cserkészet jellemet ad, amely nélkül semmiféle pályán nem lehet sikert elérni.

A cserkészet arra törekszik, hogy egyénileg neveljen jó honpolgárokat.

A cserkészet alkalmat ad a szolgálatra, Isten dicsőségére és embertársaink javára. Ez az igazi vallásosság alapja.

A cserkészet ügyessé tesz. Fúrás-faragásunk épp oly hasznos az otthonnak, mint amennyire érdekel saját magunkat.

A cserkészet belénk oltja a becsületesség és a tisztelet érzését. Nem leszünk tiszteletlenek, és nem fogunk hazudni.

A cserkészet önbizalomra tanít, mert megismerteti, hogy miképp segíthetünk magunkon és másokon.

A cserkészet egészséget ad, mert szabad levegőre és elővigyázatosságra szoktat.

A cserkészet segít megismerni egyéni hajlamainkat, és így segítségünkre van a pályaválasztásnál.

A cserkészet boldoggá tesz, mert kedves barátokkal és a természet szépségeivel vesz körül.

A cserkészet kiszélesíti világlátásunkat. Amióta a mozgalom szétterjedt minden művelt országra, a cserkészek állandó kapcsolatban vannak egymással.

A cserkészet férfit akar nevelni, olyan férfit, amilyennek magunkat szeretnénk.


Merre van dél? — Leopold Imre magyarkanizsai csapatparancsnok próbáztat

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..