home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Legyél azzá, aki vagy!
Farkas Zsuzsa
2006.06.14.
LXI. évf. 24. szám
Legyél azzá, aki vagy!

Vekerdy TamásJóllehet minden megváltozott körülöttünk, az állami iskolák mégis - már mintegy 80 éve - ugyanazt a rideg, szürke, poroszos tanítási rendszert alkalmazzák, s az emberiség egyre növekvő tudásanyagát ,,tölcséren keresztül' igyekeznek a diákok fejébe önteni. Felmérések sokasága...

Vekerdy Tamás

Jóllehet minden megváltozott körülöttünk, az állami iskolák mégis - már mintegy 80 éve - ugyanazt a rideg, szürke, poroszos tanítási rendszert alkalmazzák, s az emberiség egyre növekvő tudásanyagát ,,tölcséren keresztül' igyekeznek a diákok fejébe önteni. Felmérések sokasága bizonyítja viszont, hogy öt év alatt a megtanult anyagnak a 75 százalékát egy eminens is elfelejti, főként, ha nincs szüksége rá munkája végzése során. Ezt felismerve, Magyarországon egyre nő a civil szervezetek által alapított alternatív iskolák száma, melyeknek fő elve a gyermekközpontúság, az egyénre szabott nevelés és oktatás, az oldott, felszabadult légkör megteremtése, miközben a pedagógusok arra koncentrálnak, hogy diákjaikból - legjobb képességeik fejlesztésével - a lehető legtöbbet kihozzák. A kiváló gyermekpszichológussal, a magyarországi Waldorf Tanítóképző alapító tagjával - Vekery Tamással - nemrégi szabadkai előadása kapcsán beszélgettünk el a családot és iskolát érintő időszerű kérdésekről.
- A szülők igen-igen félre vannak vezetve Magyarországon, és azt hiszem, itt is. Mert egyre csak azt hallják, hogy teljesítménycentrikus világban élünk, a különféle képességek fejlesztését nem lehet elég korán elkezdeni. Ez nagy butaság. Mert nem az lesz zseniális topmenedzser, akit már az óvodában topmenedzser-képzésben részesítettek (,,van-e nálatok idegen nyelv? van-e nálatok komputerszoba? befizetem a gyerekemet karatéra, lovaglásra, úszásra... stb.) Elmennek a szülők az óvodába, ,,kikapkodják a gyereket a szabad játékból, és súlyosan neurotizálják... Már Karácsonyi Sándor megmondta a két háború között, hogy az lesz többé-kevésbé egészséges felnőtt, aki megélhette a kisgyermekkort szabad játékkal, mindennapos mesével, spontán utánzással, majd a kisiskolás, a kölyök- és a kamaszkort a maga élettani lustaságával, ábrándozásával... Ráadásul tudjuk azt is, hogy minél tovább tartjuk a gyereket az életkorának megfelelő körülmények között, annál jobban fog majd a későbbi nehéz körülményekben teljesíteni.
Az életben való helytálláshoz, érvényesüléshez döntő mértékben nem az értelmi, hanem az érzelmi intelligencia járul hozzá. Attól függ minden.
* Mit értünk érzelmi intelligencián?
- Azt például, hogy kibírom önmagamat. Nem vagyok magamtól depressziós. Kibírom a családomat, szüleimet, gyerekemet, férjemet, feleségemet, a munkatársaimat... Mert decentrálok. Feladom azt a helyzetet, hogy én vagyok a világ központja, és a másik ember szemén keresztül vizsgálom meg önmagamat, empátiával, beleérző képességgel rájövök, hogy ő mit érez, hogyan lát engem, milyennek képzeli a világot.
* Hogyan fejleszthető az érzelmi intelligencia?
- Természetesen a családban gyökeredzik, a család kell hogy megadja. Fontosabbat nem adhat a család mint érzelmi biztonságot. Már a magzati kortól el kell kezdeni a gyerekkel úgy törődni, hogy érezze, szeretjük őt, feltétel nélkül, mellette állunk, bármi történjék is, játsszunk, bolondozzunk vele, dögönyözzük, ugrassuk... Ez a fontos, és nem az, hogy ,,fejlesszük és korrigáljuk lépten-nyomon. Sőt ez utóbbi kimondottan káros. Pl. ha javítgatom a beszédét, rosszabbul fog beszélni, és még jó, ha nem kezd el dadogni. A gyerek spontán módon sajátítja el az anyanyelvét a legkönnyebben, hallván a környezetétől. Az óvodának pedig egyetlen feladata van, az, hogy megteremtse számára a megfelelő körülményeket: a szabad játékot. És nem a ,,fejlesztő játékot, a ,,játékos tanulás-t. A felnőtt csak álmában olyan szabad, mint a gyerek a szabad játékban, amikor a világtól nyert tagolatlan benyomásokat és a saját belső világából nyert tagolatlan benyomásokat újratagolja. A mese zseniális dolog. A mesehallgató kisgyermek belső képet készít, felhúzza a hétmérföldes csizmát, átlépi az Üveghegyet, az Óperenciás-tengert... És közben pereg a belső film. De csak akkor, ha nincs külső kép (tévé, videó). Aki mindennap hall mesét, az másfél évvel megelőzi azt a társát a fejlődésben, aki nem részesül ebben az élményben.
* Úgy érzem, nincs nehezebb, kényesebb dolog a nevelésnél...
- Két dolog van, ami egy gyerekkel történhet. Az egyik, hogy - akár szülőként, akár tanárként - ezt mondom: legyél azzá, aki vagy! Hogy ki vagy, nem tudom. Ady Endre írja a Szeretném, ha szeretnének c. versében: ,,Vagyok, mint minden ember: fenség, / Észak-fok, titok, idegenség, / Lidérces, messze fény, / Lidérces, messze fény. És ez nagyon jól megfogalmazott gyermeki kívánság: szeretném, ha szeretnének, de fogadjanak el olyannak, amilyen vagyok. Nem vagyok olyan, mint az apám, az anyám, a testvérem... Én én vagyok. A másik, amikor a szülők és az iskola megmondja, hogy milyen legyen a gyerek. ,,Akkor foglak szeretni, ha ilyen meg ilyen leszel. Ez a legrosszabb, amit tehetek. Hogy valamiféle kollektivista eszme vagy az egoizmusom alapján eldöntöm, mit akarok faragni a gyerekből. Persze, a gyerek fárasztó, kiszívja a vérünket, lerágja a húsunkat, néha ki kell magunkat pihenni tőle, de akkor is nagy élvezet. Leginkább akkor, ha azzá lehet, aki. Ha hagyom azzá lenni. Summerhill írt néhány könyvet arról, hogyan tudta megváltoztatni a legdeviánsabb, legantiszociálisabb gyerekeket is a puszta elfogadással, befogadással. Gondoljunk csak arra, mért kellene egy gyereknek jól felelnie fizikából, kémiából, amikor ő nagyszerűen farag, zseniális táncos vagy nagyszerű üzleti érzéke van.
A háromkötetes új Pedagógiai lexikon elmondja, hogy a kreatív ember divergens gondolkodású. Vagyis egy dologról ezer más jut az eszébe. És mindezt összekapcsolja valahogy. Az iskola viszont nem tud ezzel mit kezdeni. A tehetséges emberek, a nagy tudósok, feltalálók, mind divergens gondolkodásúak. Az iskola tehát nem kér olyan gondolkodást, amivel sokra vihetjük az életben, hanem azt mondja: innen indulsz el, kisfiam, és ezen az egyetlen úton el kell jutnod idáig. Ez az elv a magolóknak való, akik persze tönkreteszik magukat és a gondolkodásukat. Tehát az iskola nem felel meg az élet potens követelményeinek. Az ,,egyformára préselés' a legkényelmesebb számára, ez felel meg a parancsuralmi rendszereknek. Ahol nincs szükség individuumokra. A demokráciák viszont belőlük élnek.
* Úgy látja tehát, hogy életnek és iskolának semmi köze egymáshoz?
- Igen. Az életben való beválás nem korrelál az iskolában való beválással. A mai iskola beteg. Mert nem veszi tekintetbe, melyek a gyermek elemi pszichikai és testi szükségletei.
* Milyen tanácsot adna a szülőknek a gyerekük iskoláztatásával kapcsolatban?
- A szülőnek egy feladata van: amikor a gyermek iskolába lép, álljon mögötte és mellette. A gyereknek tudnia kell, hogy a szülő minden körülmények között megvédi őt a külvilággal szemben. Ha nem ért vele egyet, azt elrendezik egymás között. De legyen jó otthon lenni. Ne engedjük be az iskolát a családba, mert megmérgezi a légkört, nem fontos az sem, hogy jó tanuló vagy sem a csemeténk. A születési arányszám egyre kisebb, egyre több férőhely lesz majd az iskolákban. Egyébként ha egy országban valóban tanszabadság van, akkor egy olyan gyereket, aki elvégzett egy előző iskolafokozatot - akár elégségessel is -, fel kell(ene) venni a következőre. Kivéve persze az olyan iskolákat, mint a balett vagy a zeneakadémia. A lényeg az, hogy hagyjuk békén a gyerekeinket. És adjunk nekik biztonságot. Legyen jó otthon lenni, ne gyötörjék folyton az iskolával. Megmondhatjuk neki a véleményünket, de érzelmi nyomaték nélkül. S ha jól érzi magát, akkor irányítani sem kell, akkor ő irányítani fogja önmagát. Meg fogja találni, hogy mit akar, mit szeretne és hogyan csinálni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..